Η έρευνα για την τρίτη ηλικία στη Γερμανία δείχνει ότι εδώ και 20 χρόνια το ποσοστό εκείνων που αισθάνονται μοναξιά μειώνεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν για μια «επιδημία μοναξιάς», η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη σωματική υγεία. Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας παρουσιάστηκαν διάφορες σχετικές μελέτες. Μια, για παράδειγμα, […]
Η έρευνα για την τρίτη ηλικία στη Γερμανία δείχνει ότι εδώ και 20 χρόνια το ποσοστό εκείνων που αισθάνονται μοναξιά μειώνεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν για μια «επιδημία μοναξιάς», η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη σωματική υγεία.
Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας παρουσιάστηκαν διάφορες σχετικές μελέτες.
Μια, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι άνθρωποι με πολλές κοινωνικές σχέσεις κινδυνεύουν κατά 50% λιγότερο να πεθάνουν πρόωρα. Μια άλλη, η οποία αξιολόγησε αποτελέσματα 148 ερευνών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, έδειξε ότι η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά και η απουσία συντρόφου έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις στην υγεία και ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, όπως ακριβώς και η παχυσαρκία ή το κάπνισμα.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Γουλιάνε Χολτ-Λούντσταντ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι «από τις έρευνες προκύπτουν βάσιμα στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σχέση κοινωνικών σχέσεων με την σωματική υγεία αλλά και τον πρόωρο θάνατο».