Μπορεί ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εκτίμησε πως το ΑΕΠ εφέτος θα αυξηθεί κατά 2% περίπου, ωστόσο πρόβλεψη που δημοσιοποίησε σήμερα το ΙΟΒΕ προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2017 θα κινηθεί χαμηλότερα του 1,5%. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ο […]
Μπορεί ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εκτίμησε πως το ΑΕΠ εφέτος θα αυξηθεί κατά 2% περίπου, ωστόσο πρόβλεψη που δημοσιοποίησε σήμερα το ΙΟΒΕ προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2017 θα κινηθεί χαμηλότερα του 1,5%.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 θα κινηθεί σε πραγματικούς όρους ελαφρά κάτω του 1,5%.
Κατά την έρευνα η σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτή των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, λόγω του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος και της βελτίωσης της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, επισήμανε ότι για άλλο ένα έτος, αναιμική είναι η συμβολή των επενδύσεων κυρίως από μεταβολές στα αποθέματα και όχι στα πάγια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του καθηγητής Νικόλαος Βέττας για το 2018 η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι 2% ενδεχομένως και ελαφρώς μεγαλύτερη.
Βασικός παράγοντας που θα στηρίξει την ανάπτυξη το επόμενο έτος είναι η διεύρυνση των εξαγωγών (+7%), ενώ θα ακολουθήσουν οι επενδύσεις (+12 έως 15%), το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και οι αποκρατικοποιήσεις.
Κατά το ΙΟΒΕ η κατανάλωση των νοικοκυριών θα αυξηθεί το 2018, λόγω της κάμψης της ανεργίας και των λιγότερων νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Όπως ανέφερε ο κ. Βέττας καθώς εξελίσσεται η εφαρμογή του προγράμματος, η αβεβαιότητα μειώνεται και η οικονομία επιστρέφει γενικά στις συνθήκες του 2014.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα δημοσιονομικό κατά το τρέχον έτος, για το επόμενο όμως έτος οι στόχοι που τίθενται είναι φιλόδοξοι.
Και το 2016 έκλεισε με ύφεση 0,2%
Εντωμεταξύ η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε για το 2016 ύφεση 0,2% αναθεωρώντας τα προηγούμενα στοιχεία για μεταβολή 0%.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η αρνητική εξέλιξη αποδίδεται στη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.
Αξιοσημείωτη είναι η νέα εκτίμηση ότι η ανάπτυξη το 2014 ήταν τελικά ήταν υψηλότερη φτάνοντας το 0,7% αντί για 0,3% της προηγούμενης εκτίμησης.
Στη διάρκεια της παρουσίασης από την ΕΛΣΤΑΤ ο πρόεδρός της κ. Θανάσης Θανόπουλος απέδωσε τις νέες χειρότερες εκτιμήσεις για το 2016 κυρίως σε νεότερα στοιχεία που έδειξαν ότι η ιδιωτική κατανάλωση ήταν τελικά χαμηλότερη.
Μέσα σε δύο χρόνια, το ΑΕΠ της Ελλάδας σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκε κατά 4,45 δισ. Από 178,656 δισ. ευρώ το 2014, το 2016 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε στα 174,199 δισ. ευρώ. Τα 4,45 δισ. της μείωσης του ΑΕΠ από το 2014 ως το 2016 θα μπορούσε να θεωρηθεί η άμεση «χρέωση» των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση της Eurostat όπου θα γίνει γνωστό αν θα υπάρξει αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος που 2016 που τοποθετήθηκε τον Απρίλιο στο 3,9% του ΑΕΠ. Βεβαίως, ακόμη και σε περίπτωση επί τα χείρω αναθεώρησης του πλεονάσματος δεν τίθεται θέμα για την επίτευξη του στόχου του 2016 εφόσον ήταν μόλις 0,5% του ΑΕΠ.