Ψάχνουμε την καλύτερη κάμερα κινητού, με πολλά megapixels, κι εκατομμύρια χρώματα. Πώς θα πετύχουμε όμως ασυναγώνιστες και μαγικές φωτογραφίες, σαν να είναι ¨κομμένες” από την πραγματικότητα που βλέπει το μάτι μας εκείνη τη στιγμή; 1) Τραβάτε λήψεις διαρκώς. Ακόμη κι αν δεν έχετε το σωστό πλάνο τραβήξτε πολλές φωτογραφίες και θα το βρείτε. Μη σας […]
Ψάχνουμε την καλύτερη κάμερα κινητού, με πολλά megapixels, κι εκατομμύρια χρώματα. Πώς θα πετύχουμε όμως ασυναγώνιστες και μαγικές φωτογραφίες, σαν να είναι ¨κομμένες” από την πραγματικότητα που βλέπει το μάτι μας εκείνη τη στιγμή;
1) Τραβάτε λήψεις διαρκώς.
Ακόμη κι αν δεν έχετε το σωστό πλάνο τραβήξτε πολλές φωτογραφίες και θα το βρείτε. Μη σας νοιάζει τι τραβάτε, σημασία έχει η ομορφιά της διαδικασίας, μαθαίνετε κι εξοικειώνεστε.
2) Πλησιάστε, δε δαγκώνει.
Πολλές φορές οι φωτογραφίες σας φαίνονται άψυχες. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο πλάνο υπάρχουν αρκετά ανούσια θέματα. Μετακινηθείτε αρκετά κοντά στο θέμα, ώστε να γεμίσετε το πλάνο και να μειώσετε τη “φασαρία” που ενοχλεί στο μάτι.
3) Παρατηρήστε το φως
Το φως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για μία φωτογραφία. Πριν τη λήψη της λοιπόν, θα πρέπει να δείτε αν προέρχεται από τον ήλιο, από προβολέα ή από κάποια λάμπα φθορισμού. Αλλάξτε τη γωνία λήψης, δοκιμάστε ξανά και ξανά, και εκμεταλλευτείτε το για να βγάλετε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
4) Χρησιμοποιήστε το φλας και τη μέρα
Κατά τη διάρκεια μιας φωτεινής μέρας, ο ήλιος ρίχνει “σκληρό” φως πάνω στα θέματα. Το φλας όμως με την επιπλέον λάμψη βοηθά ώστε να δημιουργηθεί μία ομοιόμορφη έκθεση στο φως και τελικά το αποτέλεσμα να βγει εξαιρετικό. Δοκιμάστε το.
5) Πράξη & υπομονή
Μην ξεχνάτε πως δεν βγάζουμε selfies ώστε να βλέπουμε κάθε φωτογραφία που τραβάμε! Αν καθυστερείτε τόσο, τότε το πιθανότερο είναι να χάσετε μια πιο ενδιαφέρουσα λήψη από το ίδιο θέμα. Κάντε υπομονή και θα δείτε αργότερα τι έχετε τραβήξει.
6) Καδράρετε το θέμα
Το καδράρισμα (Framing) είναι τεχνική που χρησιμοποιείται στη φωτογραφία και στρέφει την προσοχή σε ότι πλαισιώνει το θέμα. Αυτό βοηθά ώστε το μάτι να εστιάσει στο σημείο που θέλουμε να τονίζουμε.
7) Παίξτε με το φυσικό φως
Μην φωτογραφίζετε πάντα με τον ήλιο στην πλάτη σας. Μπορείτε να βγάλετε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες αν το φως έρχεται πίσω ή και πλάι από το θέμα σας. Βρείτε την κατάλληλη γωνία και αφήστε να μπει όσο φως θέλετε για να βγάλετε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα.
8) Φορητός φορτιστής
Μέσα στις χρήσεις ενός Smartphone (κλήσεις, μηνύματα, ίντερνετ, εφαρμογές, παιχνίδια, social media κ.α.) έρχεται να προστεθεί και η κάμερα που είναι εξαιρετικά επίπονη για την μπαταρία. Όπως είναι λογικό το κινητό σας θα κλείσει συντομότερα από το αναμενόμενο, γι’ αυτό είναι καλό να έχετε πάντα μαζί σας ένα φορητό φορτιστή.
9) “Η χρυσή ώρα”
Έχετε παρατηρήσει ότι οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την ανατολή ή λίγο πριν τη δύση του ηλίου φαίνονται ιδιαίτερα όμορφες; Αυτό συμβαίνει γιατί τραβήχτηκαν τη χρυσή ώρα, την ώρα δηλαδή που το φως του ηλίου είναι αρκετά “μαλακό”. Αυτές οι ώρες είναι οι καλύτερες αφού αποτυπώνουν πιο φυσικά τα χρώματα πάνω στο θέμα σας.
10) Κρατήστε το ενδιαφέρον
Ένα σημαντικό στοιχείο της φωτογραφίας είναι να παραμείνει απλή. Αυτό επιτυγχάνεται όταν έχει 1 ή το πολύ 2 στοιχεία προς εξέταση. Αν έχει πολλά τότε το μάτι μπερδεύεται και προκαλείται σύγχυση.
11) Δοκιμάστε διαφορετικές προοπτικές
Μην τραβάτε φωτογραφίες μόνο από το ύψος του στήθους. Πειραματιστείτε από διαφορετικά ύψη και γωνίες και πάρτε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, για το ίδιο θέμα. Π.χ. Μία λήψη από πάνω προς τα κάτω κάνει το θέμα σας ελαφρώς μικρότερο, ενώ μία λήψη από κάτω προς τα πάνω βοηθάει το θέμα σας να γίνει πιο δυναμικό. Μη στήνετε το κινητό σας, αλλάξτε θέσεις υψη και γωνίες.
12) Προσοχή στο φόντο
Κάδοι, σίδερα ή άλλα άσχημα στοιχεία συχνά χαλάνε την εμφάνιση της φωτογραφίας σας. Πριν την τραβήξετε δείτε τι υπάρχει μέσα στο κάδρο. Μια καλή φωτογραφία επιβάλλει ένα όμορφο φόντο.
13) Χρώμα με μέτρο
Πολλές φορές βλέπουμε ένα πλάνο γεμάτο με χρώματα που τραβάει τα μάτια μας σαν μαγνήτης. Μην σας ξεγελάει. Δεν σημαίνει ότι επειδή τα χρώματα είναι εντυπωσιακά στη Live εικόνα θα είναι και στη φωτογραφία! Ακολουθήστε τον κανόνα που επιβάλλει το κεντρικό θέμα να έχει ένα ή το πολύ δύο χρώματα.
14) Προσθέστε τη δική σας υπογραφή
Συχνά βλέπουμε φωτογραφίες φίλων που είναι βαρετές και ανούσιες! Είτε έχουν σαν θέμα τη θάλασσα είτε το βουνό, νιώθετε ότι βλέπετε την ίδια φωτογραφία. Αποφύγετέ το, ξεχωρίστε και δώστε το δικό σας στιλ στις φωτογραφίες, κάνοντας τις ενδιαφέρουσες και θελκτικές. Π.χ. Εστιάστε στα χρώματα και τη γωνία ενός μενού, από κρύο και απρόσωπο μετατρέψτε το σε ζωντανό και λαχταριστό.. έτοιμο να το φάει όποιος βλέπει τη φωτογραφία. Καλές λήψεις!