Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Η τηλεόραση του κόσμου στη δική σας, με έναν απλό τρόπο
PLUS

Η τηλεόραση του κόσμου στη δική σας, με έναν απλό τρόπο

Σήμερα όλο και περισσότερο και από περισσότερους, ακούμε για τα TV Boxes. Πολύ περισσότερο όμως, για Android Tv Boxes. Ας δούμε τί είναι το νέο αυτό προϊόν τεχνολογίας που έχει έρθει για να μείνει αλλά και να αλλάξει τον κόσμο της ψηφιακής διασκέδασης. Ένα Tv Box είναι ένα “κουτί”, ένα μικρό ηλεκτρονικό εξάρτημα (μικρότερο και από router ή […]

Σήμερα όλο και περισσότερο και από περισσότερους, ακούμε για τα TV Boxes. Πολύ περισσότερο όμως, για Android Tv Boxes. Ας δούμε τί είναι το νέο αυτό προϊόν τεχνολογίας που έχει έρθει για να μείνει αλλά και να αλλάξει τον κόσμο της ψηφιακής διασκέδασης.

Ένα Tv Box είναι ένα “κουτί”, ένα μικρό ηλεκτρονικό εξάρτημα (μικρότερο και από router ή σκληρό δίσκο) το οποίο συνδέεται στην τηλεόραση ή σε μία οθόνη και την μετατρέπει σε smart.

Το tv-box προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες, ειδικά σε τηλεοράσεις που δεν είναι smart. Έτσι μπορείτε να κάνετε πλοήγηση στο internet, να δείτε κανάλια, να διαλέξετε ένα τεράστιο κατάλογο από ταινίες, παιδικές σειρές, αθλητικά events, να ακούτε μουσική και πολλά ακόμα.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο internet μιας και όλο το περιεχόμενο προέρχεται από εκεί.

Το tv box χρησιμοποιεί μια οθόνη ή τηλεόραση ως συσκευή εξόδου (σύνδεση μέσω καλωδίου HDMI) και μέσω καλωδίου ethernet ή ασύρματα μέσω WiFi συνδέεται στο ρούτερ, δηλαδή στο internet.

Τα πιο διαδεδομένα Tv Boxes είναι αυτά που τρέχουν λειτουργικό Android, το λειτουργικό που τρέχουν και η πλειοψηφία των smartphones. Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι τις ενέργειες που κάνουμε σε ένα smartphone (κατέβασμα εφαρμογών από το Playstore, πλοήγηση στο Internet κτλ) θα μπορούμε να τις κάνουμε και στην τηλεόραση μας, ή πιο σωστά στο tv box, μέσω μάλιστα ενός τηλεχειριστηρίου! Φυσικά αν το επιλέξουμε μπορούμε να συνδέσουμε πληκτρολόγιο και mouse πάνω στο tv-box, μέσω θυρών usb που είναι διαθέσιμες στα περισσότερα tv boxes της αγοράς.

Διαφορές μεταξύ Tv Box

Πλέον στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά “κουτιά-τηλεόρασης” για να διαλέξουμε. Μπορούμε να βρούμε tv box στο μέγεθος ενός USB στικ αλλά και usb box στο μέγεθος ενός ρουτερ. Μπορούμε να βρούμε tv box με 20 ευρώ, αλλά και με 200.

Γιατί όμως υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές; Ο βασικός λόγος είναι τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες:

Επεξεργαστής και RAM

Όπως συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, όσο μεγαλύτερη μνήμη και ταχύτερο επεξεργαστή έχει το tv box, τόσο πιο ομαλή θα είναι η λειτουργία του. Τα περισσότερα tv boxes έχουν τον ίδιο επεξεργαστή (Cortex A53) με μόνη διαφορά στους πυρήνες (1, 2, 3, 4). Διαφορές υπάρχουν στην μνήμη, αφού τα πιο οικονομικά έχουν μόνο 1GB RAM, ενώ τα πιο καλά έχουν 2GB.

Εσωτερικός Χώρος Αποθήκευσης

Τα πιο οικονομικά tv-boxes έρχονται με εσωτερικό χώρο αποθήκευσης στα 8GB. Ωστόσο θα σας συμβουλεύαμε να ψάξετε για tv-box στα 16 GB (ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης αναγράφεται και ως Flash Memory, ή και ROM). Στην ROM είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές, οπότε όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα. Φυσικά, όλα τα tv boxes έχουν υποδοχή για SD κάρτα, αλλά και πάλι καλό είναι η ROM να έχει όσο πιο πολλά GB γίνεται.

Αποκωδικοποίηση βίντεο

Επίσης σημαντικό είναι και τι αποκωδικοποίηση βίντεο μπορεί να κάνει. Υπάρχουν κουτιά που έχουν δυνατότητες μέχρι 1020p ενώ άλλα που τα καταφέρνουν περίφημα ακόμα και σε 4K.

Κεραία WiFi

Πλέον τα περισσότερα tv boxes δίνουν την δυνατότητα για ασύρματη σύνδεση στο internet. Από το πόσο μακριά βρίσκεται το tv box από το router εξαρτάται αν θα επιλέξετε κάποιο κουτί με εξωτερική κεραία ή απλώς με εσωτερική(φθηνότερο από το πρώτο). Πάντως ακόμα και χωρίς κεραία δεν θα έχετε πρόβλημα.

Μα έχω smart tv, γιατί να πάρω tv-box

Δεν γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της smart τιβί σας αλλά συνήθως μετά από κάποια χρόνια δεν “σηκώνουν” αναβαθμίσεις στο λειτουργικό, ή ακόμα χειρότερα, η ίδια η εταιρία να μην σας αφήνει να βάλετε χέρι στις ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές. Αντιθέτως, τα tv-boxes είναι πιο ευέλικτα σε αναβαθμίσεις και εγκατάσταση εφαρμογών και ακόμη και αν “περάσει η μπογιά τους” τα πετάς και παίρνεις ένα πιο καινούργιο μοντέλο (λόγω της προσιτής τιμής τους). Αντιθέτως να πετάξεις μια smart-τηλεόραση μόνο και μόνο γιατί το λειτουργικό της είναι ξεπερασμένο είναι λίγο ασύμφορο.

Τα (android) tv-boxes ήρθαν για να μείνουν. Ωστόσο ο ντόρος που έχει αρχίσει να γίνεται δεν θα ήταν τόσο μεγάλος αν δεν υπήρχε ένα υπέροχο, μαγικό, ιδιοφυέστατο πρόγραμμα ανοικτού λογισμικού, το οποίο μπορούμε να εγκαταστήσουμε στα tv-boxes και να μας φέρει ταινίες, και σειρές με ελληνικούς υπότιτλους, αθλητικά κανάλια, παιδικά κανάλια, ντοκιμαντέρ, μουσικές εκπομπές… στο πιάτο μας!

Το KODI, που κάνει όλα τα παραπάνω, και που έρχεται προεγκατεστημένο συνήθως στo android tv box και που με προσθήκη των κατάλληλων πρόσθετων θα σας απογειώσει την οικιακή ψηφιακή διασκέδαση. Και όλα αυτά χωρίς συνδρομές!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις