Εκτός από την επίσκεψη στον οδοντίατρο, που όσο κι αν την φοβάστε μερικοί, επιβάλλεται κάθε 6 μήνες το λιγότερο, μπορείτε και μόνοι σας με φυσικους τρόπους να θωρακίσετε το χαμόγελό σας και να διατηρείτε αναμεσα στις επισκέψεις τη στομάτική σας υγεία.
Το βούρτσισμα των δοντιών.
Πρέπει όμως να γίνεται με διάρκεια τουλάχιστον 3 λεπτών μετά από κάθε γεύμα. Επίσης μην ξεχνάτε ότι πρέπει να βουρτσίζετε όλη την οδοντοστοιχία μέσα-έξω και πάνω-κάτω, τουλάχιστον 3 φορές τη μέρα.
Τρίψτε τα δόντια σας με φρούτα (π.χ.φράουλες).
Ο χυμός και ο πολτός των κόκκινων φρούτων περιέχει μαλικό οξύ, το οποίο χρησιμεύει ως λευκαντικό και μπορεί να απομακρύνει τις κηλίδες από την επιφάνεια των δοντιών. Επειδή εξάλλου οι φράουλες περιέχουν και βιταμίνη C, κάνουν καλό και στα ούλα.
Φτιάξτε “κρέμα” με αλάτι και λεμόνι:
Πάρτε λίγο αλάτι και προσθέσθε σε αυτό μερικές σταγόνες λεμονιού μέχρι να γίνει πάστα. Πάρτε το μείγμα και τοποθετήστε το στα κίτρινα σημεία των δοντιών και περιμένετε μέχρι να δράσει αλλά όχι περισσότερο από μισό λεπτό.
Ξεπλύνετε καλά το στόμα σας και μετά από λίγο χρονικό διάστημα βουρτσίστε τα κανονικά.
Αυτός ο τρόπος βοηθά στην απομάκρυνση των σημαδιών και του χρωματισμού των δοντιών. Σε περίπτωση όμως που έχετε ευαίσθητα δόντια και ούλα, πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.
Πάρτε μια φλούδα πορτοκαλιού και τρίψτε την στα δόντια σας.
Αυτή θα κάνει τα δόντια πιο λευκά και θα τους δώσει λάμψη.
Αναμείξτε μαγειρική σόδα με λίγο αλάτι.
Η μαγειρική σόδα (baking soda) περιέχεται σε πολλές οδοντόκρεμες του εμπορίου.
Πρέπει να μασάτε καλά την τροφή σας:
Κάποιες συγκεκριμένες τροφές, όπως μήλα, σέλινο και καρότα διατηρούν τα δόντια καθαρά, ενώ λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι, εφαρμόζουν ένα είδος τείχους προστασίας για τους λεκέδες.