Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Βαρύ “καμπανάκι” από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ “καμπανάκι” από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Πάλι το ΔΝΤ μας μπερδεύει… Βλέπει ανάπτυξη 2,6 το 2018, αλλά προσγείωση στο 1% το 2022… Όλα αυτά στην ετήσια έκθεσή του… Αν ισχύσει αυτό, ζήτω που καήκαμε, γιατί τα πλεονάσματα πάνε περίπατο. Να δούμε τι προβλέπουν στο ΔΝΤ, όπου έχουν πέσει έξω πολλές φορές: Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,6% έναντι 2,4% […]

Πάλι το ΔΝΤ μας μπερδεύει…

Βλέπει ανάπτυξη 2,6 το 2018, αλλά προσγείωση στο 1% το 2022… Όλα αυτά στην ετήσια έκθεσή του…

Αν ισχύσει αυτό, ζήτω που καήκαμε, γιατί τα πλεονάσματα πάνε περίπατο.

Να δούμε τι προβλέπουν στο ΔΝΤ, όπου έχουν πέσει έξω πολλές φορές:

  1. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,6% έναντι 2,4% του κυβερνητικού στόχου. Φέτος το ΔΝΤ βλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8%.
  2. Το ΔΝΤ βλέπει σταδιακή εξασθένηση της ελληνικής οικονομίας, με το 2022 να καταγράφει ανάπτυξη μόλις 1%, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , η οποία βλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 1,5% από το 2021 έως και το 2024.
  3. Η ανεργία θα μειωθεί από το 22,3% φέτος στο 20,7% το 2018, ενώ η κυβέρνηση στο λέει από το 22% εφέτος στο 20,8% το 2018.
  4. Ο πληθωρισμός από το 1,2% φέτος στο 1,3% το 2018. Η κυβέρνηση βλέπει στο 0,7% εφέτος και στο 1,2% το 2018.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης πετάει το γάντι στην κυβέρνηση και τονίζει ότι «πνίγεται η αγορά από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα». Όσοι γνωρίζουν τονίζουν ότι άμεσα απαιτούνται νέες θέσεις πραγματικής εργασίας, ώστε και έσοδα να υπάρξουν, αλλά και αύξηση των εισφορών στα ταμεία.

Προέχει η ανάπτυξη πάση θυσία

Βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου, πρέπει να είναι η επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τα 2,11 δισ. ευρώ συνολικών οφειλών, με στόχο τη διευκόλυνση της ρευστότητας στη πραγματική οικονομία. Ειδικά, η άμεση επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές δραστηριότητες αποτελεί απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης και σημαντική ανάσα ρευστότητας. Η νέα εξπρές διαδικασία της ΑΑΔΕ για την επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας της ναυτιλίας και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται έλεγχοι για τους φορολογικά και τελωνειακά συνεπείς είναι μία πολύ καλή αρχή.

Ωστόσο, θα πρέπει να αυξηθεί η ροή αποπληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες όμως καταγράφονται συνεχώς αυξανόμενες από την αρχή του έτους. Τον Ιανουάριο του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ήταν 5,05 δισ. ευρώ και με εξαίρεση τον Απρίλιο που μειώθηκαν στα 4,92 δισ. ευρώ, η εξέλιξη ήταν να αυξηθούν στα 6,03 δισ. ευρώ στο τέλος του οκταμήνου. Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, ανησυχητικά υψηλές εμφανίζονται οι οφειλές της γενικής κυβέρνησης στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ, σε νοσοκομεία 554 εκ. ευρώ, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 335 εκ. και 710 εκ. ευρώ σε δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου νομικά πρόσωπα. Η πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από εφορία και ΕΦΚΑ με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι τέλος του έτους, φαίνεται να είναι μονόδρομος για την ελληνική Κυβέρνηση, αφού αποτελεί ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα των δανειστών…

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις