Συνεχίζονται οι αλβανικές προκλήσεις κατά της ελληνικής μειονότητας της Χειμάρρας. Όπως αναφέρει το himara.gr, το οποίο βασίζεται σε καταγγελίες μελών της μειονότητας, η επιθεώρηση χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας απέστειλε ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, λόγω σχεδίων για κατεδάφισή τους. Φωτογραφίες από τα ειδοποιητήρια δείχνουν πως τα έγγραφα […]
Συνεχίζονται οι αλβανικές προκλήσεις κατά της ελληνικής μειονότητας της Χειμάρρας.
Όπως αναφέρει το himara.gr, το οποίο βασίζεται σε καταγγελίες μελών της μειονότητας, η επιθεώρηση χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας απέστειλε ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, λόγω σχεδίων για κατεδάφισή τους.
Φωτογραφίες από τα ειδοποιητήρια δείχνουν πως τα έγγραφα φέρουν ημερομηνία 18 Οκτωβρίου. Η προκλητική κίνηση της Αλβανίας έρχεται με φόντο τη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, ο οποίος είναι συγγενής του κορυφαίου πρώην υπουργού Σαϊμίρ Ταχίρι.
Η εφημερίδα Στάνταρτ και η ιστοσελίδα Syri.net αναφέρουν πως ο Ράμα επιδιώκει να παρακάμψει την υπόθεση «Ταχίρι» προκαλώντας τη Μειονότητα στη Χειμάρρα.
Στην εξέλιξη αυτή αναφέρονται και η φιλοκυβερνητική ε/φ Shqiptarja.com καθώς και η ομώνυμη ιστοσελίδα της, αυτές όμως θεωρούν την εξέλιξη ως «ξαφνική κίνηση του Δήμου Χειμάρρας, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει με τις κατεδαφίσεις, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προ ημερών δήλωσε πως το σχέδιο θα αναβληθεί προσωρινά, μέχρις ότου οι κάτοικοι να πάρουν τους τίτλους ιδιοκτησίας».
Οι κάτοικοι της Χειμάρρας, μέλη της Ελληνικής Μειονότητας, διαμαρτυρήθηκαν πριν από μέρες, όταν στη Χειμάρρα βρέθηκαν για διαπραγματεύσεις οι υπουργοί της κυβέρνησης Ράμα, Νταμιάν Γκικνούρι και Μιρέλα Κουμπάρο.
Μετά τη συνάντηση με το Γκικνούρι, ο οποίος είναι και βουλευτής της περιοχής, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν μέχρι την επίτευξη από κοινού συμφωνίας, στη βάση της οποίας θα ήταν το ποσό της αποζημίωσης που η κυβέρνηση θα έδινε στους κατοίκους σε περίπτωση κατεδάφισης.
Την Πέμπτη όμως , ενώ οι κάτοικοι περίμεναν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση να συνεχίζονταν, έλαβαν το ειδοποιητήριο από την Επιθεώρηση που τους ζητά να εκκενώσουν τα σπίτια τους εντός 5 ημερών.
Το υπουργείο Εξωτερικών, οποίο εκφράζει ανησυχία και για τη «διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Ράμα».
Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο προσθέτει ότι η απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας.
Επισημαίνει μάλιστα ότι πολλοί την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το εμπόριο ναρκωτικών. «Ελπίζουμε να μην είναι έτσι» καταλήγει το ΥΠΕΞ.