Δημήτρης Βερβεσός: «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν»

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Δημήτρης Βερβεσός: «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Όραμά μου ένας δικηγορικός κόσμος με αυξημένη δικηγορική ύλη, με χαμηλότερα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη και με καλύτερους όρους άσκησης του επαγγέλματος και απονομής της δικαιοσύνης. Θεωρεί πως οι κομματικές ταμπέλες και οι κάθε είδους εξαρτήσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Δεν πιστεύει σε θαύματα και σωτήρες, ειδικά «σε μία χειμαζόμενη οικονομία -με χαρακτηριστικά χώρας μετά […]

21.10.2017 | 08:42

Όραμά μου ένας δικηγορικός κόσμος με αυξημένη δικηγορική ύλη, με χαμηλότερα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη και με καλύτερους όρους άσκησης του επαγγέλματος και απονομής της δικαιοσύνης.

Θεωρεί πως οι κομματικές ταμπέλες και οι κάθε είδους εξαρτήσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Δεν πιστεύει σε θαύματα και σωτήρες, ειδικά «σε μία χειμαζόμενη οικονομία -με χαρακτηριστικά χώρας μετά από πολεμική σύγκρουση».

Ο γνωστός δικηγόρος κ. Δημήτρης Βερβεσός και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναλύει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Alpha freepress» τις βασικές προγραμματικές του αρχές.

Ποιός είναι ο Δημήτρης Βερβεσός;

«Είμαι ένας μαχόμενος δικηγόρος, που εργάζεται σκληρά, όπως χιλιάδες συνάδελφοί μου».

 Η υποψηφιότητα Βερβεσού εντάσσεται σε στενά κομματικά πλαίσια;

«Η υποψηφιότητά μου υποστηρίζεται από πολλούς δικηγόρους που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στη σύνθεση του πολυπληθούς κοινού των 700 δικηγόρων, που με τίμησε με την παρουσία του στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου. Οι κομματικές ταμπέλες και οι κάθε είδους εξαρτήσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν».

Το όραμα του Δημήτρη Βερβεσού για το μέλλον του δικηγορικού συλλόγου και του επαγγέλματος;

«Ένας δικηγορικός κόσμος με αυξημένη δικηγορική ύλη, με χαμηλότερα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη, με καλύτερους όρους άσκησης του επαγγέλματος και απονομής της δικαιοσύνης στην καθημερινότητα και με σύγχρονες, καινοτόμες υπηρεσίες προς τα μέλη του. Ένα καλύτερο αύριο, που αρμόζει στο κύρος και την αξιοπρέπεια των Αθηναίων δικηγόρων».

Ο κλάδος των δικηγόρων είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα κατά την διάρκεια των μνημονίων. Υπάρχει σχέδιο αλλαγής αυτής της κατάστασης που οδηγεί στη συρρίκνωση του επαγγέλματος;

«Υπάρχει και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια. Ήδη οι δικηγόροι έχουν αρχίσει και βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου (π.χ. ομαδικό ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης). Επειδή όμως τα προβλήματα είναι πολλά, απαιτείται συνέπεια, συνέχεια και επιμονή στην εφαρμογής του, ώστε να αρχίζει να αλλάζει σε βάθος η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι δικηγόροι».

Συχνά ο δικηγορικός «κόσμος» κατηγορείται για συνδιαλλαγή με τους πολιτικούς και για φαινόμενα διαφθοράς. Μπορεί αυτή η αντίληψη να αλλάξει και με ποιους τρόπους;

«Η αντίληψη αυτή είναι στρεβλή και εσφαλμένη, και -στο βαθμό που γενικεύει- είναι και ολοκληρωτική. Εξαιρέσεις και μεμονωμένα περιστατικά υπήρξαν και πάντα θα υπάρχουν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Αδυνατώ να φέρω στη μνήμη μου τόσα και τέτοια περιστατικά που να επιβεβαιώνουν μία τέτοια κατηγορία. Είναι άδικο να χαρακτηρίζεται έτσι ένας κλάδος μαχόμενων, μέσων και βιοπαλαιστών δικηγόρων».

Ο δικηγορικός σύλλογος και οι απόψεις του συχνά αποτελούσαν σημείο αναφοράς στον δημόσιο διάλογο. Αυτό όμως άρχισε να «φθίνει» τα τελευταία χρόνια. Πώς θα αποκτήσει ο κλάδος και οι λειτουργοί του την χαμένη αξιοπιστία και θα βρουν πάλι την θέση τους στον δημόσιο διάλογο;

«Τα τελευταία χρόνια, ο δημόσιος διάλογος έχει φθίνει γενικότερα και έχει εξελιχθεί από διάλογο ουσίας και απόψεων σε φωνασκίες εντυπωσιασμού, με έκδηλα χαρακτηριστικά λαϊκισμού και απουσία ουσιαστικών επιχειρημάτων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι ουσιαστικές προτάσεις και η παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου φαντάζει παράταιρη και σίγουρα δεν είναι “μηντιακά” ελκυστική. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για όσα και όποια θέματα θεωρούμε κρίσιμα για την ελληνική κοινωνία και δικαιοσύνη, είτε αυτά θα γίνονται πρωτοσέλιδα, είτε μονόστηλα».

Το 25% των νέων δικηγόρων δεν πραγματοποίησαν ούτε μια παράσταση το 2017. Πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;

“Μαγικές λύσεις, θαύματα και σωτήρες σε μία χειμαζόμενη οικονομία -με χαρακτηριστικά χώρας μετά από πολεμική σύγκρουση- δεν υπάρχουν. Παρά ταύτα, εμείς καταφέραμε ήδη και αξιοποιήσαμε νέους συναδέλφους με την τοποθέτησή τους σε επιτροπές κτηματολογικών και δασικών διαφορών, ασύλου, εκλογών σωματείων και επιμελητηρίων, παροχής νομικής βοήθειας (legal aid) για να ενισχύσουμε την οικονομική τους θέση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύσαμε και το πρόβλημα της δικηγορικής υποαπασχόλησης. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για περαιτέρω δράσεις και παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και βέβαια χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά για να το πετύχουμε. Προϋπόθεση είναι η ανάθεση της ευθύνης αυτής σε μένα από τους συναδέλφους μου στις επικείμενες αρχαιρεσίες του ΔΣΑ στις 26-27/11 και 3-4/12/2017».

 

 

 

Exit mobile version