Δηλώνει δικηγόρος της καθημερινότητας, που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του κλάδου. Θεωρώντας το όραμά του αισιόδοξο και προσγειωμένο, ο γνωστός δικηγόρος κ. Θέμης Σοφός αναλύει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Alpha freepress» τις στημονικές αρχές του προγράμματός του. Ποιός είναι ο Θέμης Σοφός; «Είναι ένας δικηγόρος της καθημερινότητας, που γνωρίζει πολύ καλά τα […]
Δηλώνει δικηγόρος της καθημερινότητας, που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του κλάδου. Θεωρώντας το όραμά του αισιόδοξο και προσγειωμένο, ο γνωστός δικηγόρος κ. Θέμης Σοφός αναλύει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Alpha freepress» τις στημονικές αρχές του προγράμματός του.
Ποιός είναι ο Θέμης Σοφός;
«Είναι ένας δικηγόρος της καθημερινότητας, που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των δικηγόρων, διότι τα βιώνει τα τελευταία 25 χρόνια. Ανέμενα από συγκεκριμένα πρόσωπα να επιλύσουν προβλήματα ή τουλάχιστον να αποδείξουν εμπράκτως ότι προσπάθησαν. Πλην όμως, η προσδοκία αυτή απογοητεύθηκε».
Η υποψηφιότητα Σοφού εντάσσεται σε στενά κομματικά πλαίσια;
«Αντιθέτως. Η υποψηφιότητα Σοφού είναι απέναντι, όχι δίπλα στα κόμματα. Η υποψηφιότητα του συνδυασμού μας (ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ) δεν απευθύνεται μόνον στους δικηγόρους, αλλά και στους πολίτες, διότι και οι πολίτες έχουν δικηγόρο. Τα κόμματα οφείλουν να ακούν την κοινωνία και τα θεσμικά όργανα, που έχουν εκ του νόμου την αρμοδιότητα παρέμβασης, όπως είναι ο Δ.Σ.Α. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο μαζί τους, αλλά και για εποικοδομητική σύγκρουση».
Το όραμα του Θέμη Σοφού για το μέλλον του δικηγορικού συλλόγου και του επαγγέλματος;
«Το όραμα που δεν βασίζεται σε αριθμούς μπορεί να είναι και ψευδαίσθηση. Έχουμε όραμα, που έχουμε μετουσιώσει σε πρόγραμμα. Αισιόδοξο και προσγειωμένο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκ του νόμου δυνατότητες θεσμικής παρέμβασης σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως και ο κάθε δικηγόρος. Θέλουμε τον δικηγόρο αρωγό της κοινωνίας και κριτή της Πολιτείας. Όχι όμως “στα χαρτιά” και με ευχολόγια. Με αποδομητική ανάγνωση του γράμματος του φέροντος οποιασδήποτε μορφής πολιτειακή εξουσία, για να χρησιμοποιήσουμε τον Ντεριντά, μπορεί να επιτευχθεί πρωτίστως η ανάταξη της απωλεσθείσας αξιοπρέπειας του δικηγόρου. Με άλλα λόγια, η καθημερινότητα είναι δύσκολη, τα οικονομικά του δικηγόρου είναι σε χείριστη κατάσταση, λόγω της ασφαλιστικής και φορολογικής επιδρομής που έχει δεχθεί, και ο λόγος του είναι υποβαθμισμένος. Τί χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν επιστήμονα που έμαθε σε όλες τις σπουδές του ότι έρχεται για να βοηθήσει την κοινωνία; Το όραμά μας είναι και προσγειωμένο, βασίζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες είναι υλοποιήσιμες με το χαρακτήρα της αυτοαναφορικότητας. Και το αισιόδοξο είναι ότι αυτές οι δυνάμεις θα αποφέρουν και την οικονομική ενίσχυση του Δ.Σ.Α. χωρίς να εκλιπαρούμε την Πολιτεία ζητώντας χρήματα από τον κ. Τσακαλώτο. Δεν σας κρύβω ότι η Πολιτεία ασχολείται με τη Δικαιοσύνη πιο πολύ από ότι της έχει εμπιστευθεί το Σύνταγμα».
Ο κλάδος των δικηγόρων είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα κατά την διάρκεια των μνημονίων. Υπάρχει σχέδιο αλλαγής αυτής της κατάστασης που οδηγεί στη συρρίκνωση του επαγγέλματος;
«Μια πρόταση που αποτελεί βασική παράμετρο της στρατηγικής μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας του δικηγόρου είναι ο Επίκουρος Έδρας Δικηγόρος, ο οποίος αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να διευκολύνει την κατάθεση των δικογράφων, για να απαλειφθεί πλέον από το εξαντλητικό πρόγραμμα των δικηγόρων η καθημερινή πολύωρη αναμονή σε ουρές. Θα παραλαμβάνει για παράδειγμα το δικόγραφο ο Επίκουρος Έδρας με ένα παράβολο υπέρ του Ταμείου Δ.Σ.Α. 5 ευρώ, δίδοντας αντίγραφο επί αποδείξει στον πληρεξούσιο δικηγόρο και θα επιστρέφει το επικυρωμένο αντίγραφο το μεσημέρι ή την επομένη ημέρα. Με 500 καταθέσεις την ημέρα, η είσπραξη είναι 2.500 ευρώ ημερησίως για τον Δ.Σ.Α. και για ένα δεκάμηνο ετησίως η αναγωγή αποδίδει 500.000 ευρώ. Βλέπετε πρόγραμμα με συγκεκριμένους αριθμούς. Με τα χρήματα αυτά, αλλά και άλλου είδους έσοδα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη μητέρα δικηγόρο, όπως επίσης ένα lawyer city shuttle, ένα λεωφορείο για δικηγόρους που θα κάνει τη διαδρομή Ευελπίδων, Λουκάρεως, Πανόρμου, Κάνιγγος, Σύνταγμα, επί εξάωρο ημερησίως, ώστε ο δικηγόρος να μετακινείται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ανεπίσημα πρακτικά δίκης, που θα εξασφαλίσει ο Επίκουρος Έδρας Δικηγόρος, όπως επίσης και Τμήμα Επιμόρφωσης Πολιτών, όπου θα λαμβάνουν το πιστοποιητικό επάρκειας βοηθού δικηγόρου (legal secretary), με ετήσια δίδακτρα και διετή φοίτηση. Στο ίδιο Τμήμα θα υπάρχει δυνατότητα για νέους και ασκουμένους δικηγόρους να κάνουν την εξειδίκευσή τους, χωρίς δίδακτρα».
Συχνά ο δικηγορικός «κόσμος» κατηγορείται για συνδιαλλαγή με τους πολιτικούς και για φαινόμενα διαφθοράς. Μπορεί αυτή η αντίληψη να αλλάξει και με ποιους τρόπους;
«Έχουμε προγραμματίσει τη σύσταση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Δ.Σ.Α., με αμιγώς γνωμοδοτική εποπτική αρμοδιότητα, στην οποία μπορούν να υπάγονται ζητήματα συμπεριφοράς Δικηγόρων και Δικαστών, Υπουργών, Βουλευτών, Γενικών Γραμματέων Υπουργείων κ.λπ. Έτσι θα μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Πολιτών στην εντιμότητα και την προσφορά του δικηγορικού λειτουργήματος. Είμαστε βέβαιοι ότι η αλλαγή αντίληψης θα συντελεσθεί μετά την αλλαγή παραδείγματος και την καθιέρωση νέου μοντέλου Διοίκησης, Διαχείρισης και Εποπτείας του Δικηγορικού Λειτουργήματος».
Ο δικηγορικός σύλλογος και οι απόψεις του συχνά αποτελούσαν σημείο αναφοράς στον δημόσιο διάλογο. Αυτό όμως άρχισε να «φθίνει» τα τελευταία χρόνια. Πώς θα αποκτήσει ο κλάδος και οι λειτουργοί του την χαμένη αξιοπιστία και θα βρουν πάλι την θέση τους στον δημόσιο διάλογο;
«Στον δημόσιο διάλογο πρέπει να μετέχουμε όλοι οι δικηγόροι, διότι είναι καθήκον μας ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης. Αυτό όμως που έχει οδηγήσει τους δικηγόρους σε αποστασιοποίηση είναι η απαξίωση του λειτουργήματος και του καθήκοντός μας. Ο λόγος για τον οποίον προτείνουμε την σύσταση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εδράζεται κυρίως στο γεγονός ότι η εξέταση ενός μείζονος ή ελάσσονος θεσμικού ζητήματος διέρχεται μιας νομικής αξιολόγησης και δεν εξαρτάται από την κομματική πλειοψηφία της αντίστοιχης επιτροπής του Κοινοβουλίου. Πιστεύετε ότι μια Γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Δ.Σ.Α., στην οποία θα μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες της Δικηγορικής Κοινότητας, θα αφήσει αδιάφορα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου;».
Το 25% των νέων δικηγόρων δεν πραγματοποίησαν ούτε μια παράσταση το 2017. Πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;
«Είναι μια πραγματικότητα. Θα σας πω μόνον ότι γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των νέων δικηγόρων και είμαι καθημερινά κοντά τους. Είναι πολύ θυμωμένοι. Έχουμε προτάσεις. Ο Επίκουρος Έδρας Δικηγόρος, που σας ανέφερα προηγουμένως, θα δώσει κατ’ αρχάς εργασία σε πολλούς δικηγόρους, που όχι μόνον δεν έχουν καμία παράσταση, αλλά δεν έχουν δουλειά. Έχουν στείλει 100 βιογραφικά και δεν τους απαντά κανείς. Ο Επίκουρος Έδρας θα διευκολύνει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των εκθεμάτων, με εφαρμογή που μπορούμε να εγκαταστήσουμε με τη διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης του Δ.Σ.Α. Γνωρίζετε ότι το περίφημο πρόγραμμα ενημέρωσης των Δικηγόρων, ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, έχει να ενημερωθεί τεχνολογικά (update) από το 2002; Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αποξένωση από το νέο δικηγόρο και παρά τα ευχολόγια, τον έχουμε αφήσει μόνο του να παλεύει. Οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ έχουμε λύσεις. Τις προτείναμε. Θα τις εφαρμόσουμε. Και ο δικηγόρος θα ανακτήσει την αξιοπρέπεια που αρμόζει στο λειτούργημά του. Και ο Πολίτης θα ικανοποιηθεί, διότι θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη. Διότι αν ο δικαστής είναι η ψυχή και το σώμα της Δικαιοσύνης, ο δικηγόρος είναι ο πρεσβευτής της απόδοσης Δικαιοσύνης. Και οι πρεσβευτές πρέπει, εκ της φύσεως του λειτουργήματός τους, να έχουν την αξιοπρέπεια να εκδηλώσουν τη νομική καλλιέργεια, που δίνει στον Πολίτη την πολυπόθητη ασφάλεια Δικαίου».