Αριστερά, δεξιά ή κέντρο;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αριστερά, δεξιά ή κέντρο;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Αριστερά, δεξιά ή κέντρο; του Γιάννη Ντσούνου Μετά την καθαρή δημοσκοπική υπεροχή που καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε μια συζήτηση για την «διεύρυνση» του κόμματος, έτσι ώστε να γίνει εφικτός στόχος η αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές. Η συζήτηση δεν είναι τυχαία, αφού στο θέμα αυτό έχει αναφερθεί και […]

22.10.2017 | 09:37

Αριστερά, δεξιά ή κέντρο;

του Γιάννη Ντσούνου

Μετά την καθαρή δημοσκοπική υπεροχή που καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε μια συζήτηση για την «διεύρυνση» του κόμματος, έτσι ώστε να γίνει εφικτός στόχος η αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές.

Η συζήτηση δεν είναι τυχαία, αφού στο θέμα αυτό έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και στα κομματικά όργανα της ΝΔ. Ωστόσο μια τέτοια συζήτηση κίνηση από την ηγεσία του κόμματος βρίσκει υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους, ιδιαίτερα ως προς την κατεύθυνση που θα πραγματοποιηθεί η διεύρυνση αυτή.

Η δεξιά τάση

Μια εκ των ισχυροτέρων τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι αυτό το «άνοιγμα» της ΝΔ θα πρέπει να γίνει αρχικά προς τα δεξιά του κόμματος, φωτογραφίζοντας έτσι τους ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους ψηφοφόρους που έχουν παρασυρθεί από την Χρυσή Αυγή, αλλά και τους πολίτες που ανήκουν στον χώρο της ΝΔ και επέλεξαν άλλο κόμμα με γνώμονα την αντίδραση και την δυσφορία για την πολιτική που είχε ασκήσει το κόμμα όσο ήταν στην διακυβέρνηση της χώρας.

Η επιχειρηματολογία εδράζεται αρχικά στα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και το ακροδεξιό κόμμα και με δεδομένο ότι αυτό υποδηλώνει φθορά και των δύο σημαίνει ότι μπορούν οι ψηφοφόροι να «επιστρέψουν» στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς που εκφράζεται αμιγώς, σύμφωνα με τα στελέχη της Πειραιώς, από τη ΝΔ. Επιπλέον εκτίμηση από αυτήν την «τάση» στη ΝΔ είναι ότι οι απογοητευμένοι κάποτε πολίτες, που ανήκουν στη ΝΔ, θα εκτιμήσουν τον τρόπο που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπολίτευση χωρίς λαϊκισμούς και αρνητική στάση σε όλα τα νομοσχέδια, όπως τυχοδιωκτικά επέλεξε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, και θα συνυπολογίσουν τον ευθύ μετρημένο και χωρίς μικροπολιτικές υποσχέσεις λόγο που αρθρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ξεκινώντας από το κέντρο

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια ακόμη ισχυρή ομάδα στελεχών της ΝΔ που εκτιμούν ότι η διεύρυνση του κόμματος θα πρέπει να ξεκινήσει από τον χώρο του κέντρου, όπως είχε προσπαθήσει να κάνει στο παρελθόν και ο Κώστας Καραμανλής. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα που έχουν τεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τους θιασώτες αυτής της άποψης.

Το πρώτο είναι ότι ο χώρος του κέντρου, που ένα μέρος του καταλάμβανε το ΠΑΣΟΚ, έχει απομείνει «ορφανός», με δεδομένο ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαιτέρως χαμηλά. Τους ψηφοφόρους αυτούς, εκτιμούν κάποιοι στην Πειραιώς, δεν δείχνει να εκφράζει ούτε το ΠΟΤΑΜΙ, που καταρρέει δημοσκοπικά, αλλά ούτε και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ μετά τις παλινωδίες του αρχηγού της Βασίλη Λεβέντη. Ενισχυτικά σε αυτήν την λογική παραθέτουν πολλοί και τις αποχωρήσεις βουλευτών από τον κεντρώο χώρο, δηλαδή και από το ΠΑΣΟΚ και από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και από το ΠΟΤΑΜΙ, γεγονός που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι αυτών των βουλευτών ενδέχεται να έχουν την ίδια άποψη.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τον βασικό εκφραστή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, με μια πολιτική που μπορεί να συνδυάσει τον φιλελευθερισμό με τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι αποτελεί και απόλυτο εκφραστή πολλών κεντρώων ψηφοφόρων που θα έβλεπαν θετικά την άσκηση μιας κυβερνητικής πολιτικής από «δεξιά» κυβέρνηση, αλλά με προοδευτικό πρόσημο.

Αριστερή στροφή;

Τέλος, στην συζήτηση για την διεύρυνση της ΝΔ υπάρχει και η άποψη ότι θα πρέπει να στραφεί και προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στην παραδοσιακή δεξαμενή της ΝΔ. Οι απανωτές παλινωδίες της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, η ψήφιση νομοσχεδίων που συχνά είναι αντίθετα στην «αριστερή» ιδεολογία και η κακή εικόνα της οικονομίας, ενδεχομένως να στρέψουν αρκετούς ψηφοφόρους προς την ΝΔ.

Και αυτό γιατί αφενός έχουν απογοητευτεί από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου γιατί η πολιτική που ασκείται την δεδομένη χρονική στιγμή παραπέμπει περισσότερο σε μια δεξιά διακυβέρνηση από ό,τι σε μια αριστερή. Επομένως, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στην «Alpha freepress» κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς «γιατί οι πολίτες να μην επιλέξουν έναν ορίτζιναλ δεξιό και φιλελεύθερο ηγέτη και να επιμείνουν στον ιμιτασιόν;».

Με αυτά τα δεδομένα η τελική απόφαση που θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι εύκολη.

Ωστόσο, ένα είναι το σίγουρο: Ότι όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που κάποιοι την τοποθετούν στις αρχές του 2018, τα «ανοίγματα» του προέδρου της ΝΔ θα είναι αρκετά και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το θέμα είναι από πού θα γίνει η αρχή…

Exit mobile version