Την ανησυχία, αλλά και την αγανάκτησή τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους, μετά και τη δολοφονία του Αθηναίου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, εκφράζουν οι δικηγόροι όλης της Ελλάδας.
Σχολιάζοντας την απόφαση της αποχής που τελείωσε την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm: «Με απόφαση της συντονιστικής μας επιτροπής απέχουμε από τα καθήκοντά μας και σε ένδειξη πένθους αλλά πολύ περισσότερο γιατί ο δικός μας κλάδος και η δική μας εργασία βάλλεται τον τελευταίο καιρό και βάλλεται με τέτοιον τρόπο που χρήζει της ιδιαίτερης υπεράσπισης και προστασίας από το κράτος και από τις αρμόδιες αρχές.
Δεν μπορεί ένας δικηγόρος να εργάζεται στο γραφείο του και να δέχεται επίσκεψη και να τον κατηγορούν είτε να τον τραυματίζουν πολύ άσχημα είτε να τον σκοτώνουν. Το υπερασπιστικό καθήκον είναι ένα ιερό καθήκον για το οποίο όλοι μας έχουμε δώσει όρκο να το τηρούμε με ευλάβεια – είναι ένα στοιχείο ένδειξης πολιτισμού».
Ο κ. Κυμπαρίδης σχολίασε πώς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι λογικό και αναμενόμενο οι διάδικοι να φορτίζονται συναισθηματικά, ακόμη και να απειλούν τους δικηγόρους, ωστόσο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της φόρτισης που προκαλεί η εκάστοτε δίκη στους συγγενείς και τους οικείους των διαδικών ή των ανθρώπων που σχετίζονται με την εκάστοτε υπόθεση.
Όμως, όπως και να ‘χει, λέει ο κος Κυμπαρίδης, είναι λάθος να θεωρείται από κάποιους ο δικηγόρος ως εχθρός, ενώ τελευταία εξαπολύονται και βαρείς χαρακτηρισμοί σε βάρος των νομικών: «πολλές φορές μπερδεύεται ο αντίδικος σε βαριές υποθέσεις και θεωρεί ότι ο εχθρός του είναι ο δικηγόρος» είπε ο κος Κυμπαρίδης και συνέχισε: «δεν είναι όμως έτσι και τον τελευταίο καιρό οι δηλώσεις οι οποίες γίνονται όσο αφορά την υπόσταση των δικηγόρων, οι χαρακτηρισμοί, όπως οι κλέφτες, οι ψεύτες, οι απατεώνες, οι φοροφυγάδες, αυτό είναι μια μεθοδευμένη επίθεση. Δίνεται ένα βήμα για οποιονδήποτε έχει παραβατική συμπεριφορά να διαπράξει και εγκλήματα κατά δικηγόρων».
Όπως επισημαίνει, «έχει περάσει η εποχή που ο ρήτορας δικηγόρος μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο» και ότι αυτό που κάνει ένας δικηγόρος είναι να «προσπαθεί να καταδείξει τις δικαιολογητικές βάσεις για να μπορέσει να υπερασπιστεί καλύτερα τα δικαιώματα του πελάτη του. Αν ο πελάτης εξομολογηθεί ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη που είναι και βαριάς μορφής εκεί το έργο του δικηγόρου έχει να κάνει με την δικαιολογητική βάση που μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος. Είναι γελοιοποίηση, σε υποθέσεις που σαφώς καταδεικνύεται η ενοχή ενός ανθρώπου να εμφανίζεται ένας δικηγόρος ο οποίος θα προσπαθεί να ζητήσει την αθώωση του πελάτη του, δεν μπορεί να το κάνει. Αν όμως σε κάθε περίπτωση μπορεί να αντιληφθεί την θέση του όσο αφορά την θέση του νομικού και του επιστήμονα, εκεί προσπαθεί -και νομίζω ότι αυτή είναι η δουλειά του- να καταδείξει τις ελαφρυντικές περιστάσεις κάτω από τις οποίες τελέστηκε μια πράξη»
Ο πρόεδρος είπε τέλος ότι η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά είχαν προηγηθεί και άλλες επιθέσεις σε δικηγόρους της Θεσσαλονίκης και γενικά εντάσσεται σε ένα αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των δικηγόρων. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι «η συντονιστική επιτροπή με αυτή την απόφαση που έλαβε θεωρεί ως επιβεβλημένο να αποκατασταθεί ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου, αυτός για τον οποίο έχει ταχθεί να υπηρετήσει το δίκαιο και την δικαιοσύνη.
Οι όποιες παρεκτροπές με δηλώσεις υπουργών ή κυβερνητικών στελεχών ή πολιτικών απαξιώνουν αυτό τον ρόλο και δίνεται η αφορμή σε οποιονδήποτε τρίτο να σκεφτεί ακόμη ότι θα πρέπει να στραφεί κατά του δικηγόρου και να του προκαλέσει βλάβη στην υγεία του».