Του Πέτρου Καρσιώτη
Ξεπερνάει τα όρια του απίστευτου η μεθοδολογία οργανωμένης συμμορίας Γεωργιανών για να προσεγγίζουν και να μπαίνουν σε πολυκατοικίες τα διαμερίσματα των οποίων κατάκλεβαν, όση ώρα απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες η οι ενοικιαστές.
Χρησιμοποιούσαν ως «δόλωμα» ηλικιωμένες γυναίκες, τις οποίες δήθεν έπαιρναν με το αυτοκίνητό τους για να τις «βγάλουν βόλτα», ενώ στην πραγματικότητα τις ήθελαν ως κάλυψη για να μη κινούν υποψίες στις πολυκατοικίες!
Οι ηλικιωμένες χαρούμενες και εν αγνοία της αλήθειας, παρέμεναν στα αυτοκίνητα.
Οι διερχόμενοι τους εκλάμβαναν ως καλούς Σαμαρείτες
Βλέποντάς τους οι ένοικοι η οι διερχόμενοι, καταλάβαιναν ότι επρόκειτο για άτομα που… φρόντιζαν ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες εν αγνοία τους παρέμεναν «όλο χαρά» μέσα στα αυτοκίνητα όσο μέλη της συμμορίας, έμπαιναν στα διαμερίσματα για να κλέψουν η να ληστέψουν!
Τις ηλικιωμένες τις έβρισκαν μέσα από την επαγγελματική δραστηριότητα μιας εκ των δύο Γεωργιανών γυναικών, ηλικίας 40 χρόνων, η οποία εργαζόταν ως οικιακή βοηθός η αποκλειστική νοσοκόμα σε σπίτια ηλικιωμένων γυναικών.
Την είχαν στρατολογήσει οι κεφαλές του εγκληματικού δικτύου
Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης την είχαν στρατολογήσει και όποτε είχαν πλέον αποφασίσει σε ποια πολυκατοικία θέλουν μπουν χωρίς να διαρρήξουν την κεντρική είσοδο η να μη προκαλέσουν υποψίες, ανέθεταν σ αυτήν να προτείνει στην ηλικιωμένη «βόλτα με αυτοκίνητο».
«Δεν περιγράφεται η χαρά των ηλικιωμένων γυναικών από τις κινήσεις αυτές», λένε οι αστυνομικοί της Ασφάλειας.
Στάθμευαν το αυτοκίνητο πολύ κοντά στις πολυακτοικίες
Έτσι, με τις ηλικιωμένες μέσα στο αυτοκίνητο, στάθμευαν πολύ κοντά στην πολυκατοικία κι έτσι εισέπρατταν μόνο καλά λόγια για τον ενδιαφέρον τους στην Τρίτη ηλικία.
Όση ώρα όμως γινόταν αυτό, τα μέλη της συμμορίας που είχε οργανωθεί στα πρότυπα διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, βρίσκονταν μέσα στις πολυκατοικίες και σήκωναν μετρητά, κοσμήματα και δεκάδες άλλα αντικείμενα.
Πήγαιναν κατευθείαν στο ψυγείο
Μάλιστα, λέει η Αστυνομία, για να διαπιστώσουν την οικονομική επιφάνεια του κάθε ιδιοκτήτη, πήγαιναν κατ ευθείαν στο… ψυγείο!!!
Πρώτον για να ψάξουν για χρήματα ή κοσμήματα καθώς αυτό αποτελεί μια «έξυπνη» κρυψώνα και δεύτερον για να διαπιστώσουν από το περιεχόμενο την οικονομική επιφάνεια του νοικοκυριού!
Τριανταπέντε κλοπές- 200.000 ευρώ η λεία
Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 35 κλοπές από σπίτια η συνολική λεία των οποίων αγγίζει τις 200.000 ευρώ και η έρευνα συνεχίζεται.
Τα κλοπιμαία τα πήγαιναν σε ενεχυροδανειστήρια και τα χρήματα που εισέπρατταν μαζί με αυτά που έκλεβαν τα έστελναν με εμβάσματα στη Γεωργία.
Μεταξύ των ανευρεθέντων είναι και αποδείξεις εμβασμάτων ύψους 85.000 ευρώ.
Είχε συσταθεί ειδική ομάδα στην ασφάλεια
Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά τη διαπίστωση της οργανωμένης δράσης της συμμορίας συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών με μοναδικό σκοπό να την εξαρθρώσει.
Όπως προέκυψε τουλάχιστον από πενταετίας, είχαν συστήσει και ενταχθεί τα μέλη στην εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε οικίες και σε εταιρείες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Οι αρχηγοί έχαιραν σεβασμού από τα μέλη
Ως προς την δομή της οργάνωσης, ο 37χρονος και ο 40χρονος από τους συλληφθέντες, έχαιραν του σεβασμού όλων των υπολοίπων μελών, διατηρώντας ηγετικό – συντονιστικό και αναντικατάστατο ρόλο στην οργάνωση, ακόμα και όταν κάποιος εξ αυτών είχε συλληφθεί από τις Αστυνομικές Αρχές.
Συγκεκριμένα, στο ανώτερο επίπεδο της οργάνωσης βρισκόταν ο 37χρονος, ο οποίος κατείχε τον τίτλο του « VOR » και από τον οποίο εξαρτιόταν η δραστηριότητα της οργάνωσης.
Έπαιρνε όλες τις σημαντικές αποφάσεις
Είχε τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης και από αυτόν περνούσαν όλες οι σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την δράση της ομάδας, τους στόχους, τα αφαιρεθέντα αντικείμενα και την περαιτέρω διάθεση αυτών.
Μετά την διάπραξη κάθε αξιόποινης πράξης, έκρινε τα μέλη ανάλογα με τα αποτελέσματα, τις ενέργειες τους και τις επιδόσεις τους.
Είχαν και ταμείο «αλληλοβοήθειας»
Η οργάνωση κατείχε και «ταμείο» για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους με οικονομικό διαχειριστή τον 40χρονο.
Στο ταμείο συνεισέφεραν όλα τα μέλη ενώ σε περίπτωση σύλληψης των μελών τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για κάλυψη εξόδων για δικηγόρους, μεταφραστές κλπ.
Επέλεγαν τις περιοχές, τις οποίες εξερευνούσαν για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους. Μετέβαιναν στην περιοχή που επέλεγαν τόσο πρωινές ώρες όπου οι ένοικοι έλειπαν όσο και βραδινές, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης.
Ντύνονταν ασορτί με την περιοχή την οποία επέλεγαν
Η ενδυμασία τους ήταν διαφορετική ανάλογα με την περιοχή που επέλεγαν να δράσουν για να μην κινήσουν τις υποψίες των περαστικών.
Παρίσταναν και τους υπαλλήλους delivery
Αφού επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν και αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην διάρρηξη των οικιών, στάθμευαν τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα σε κοντινά των στόχων σημεία και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα (για παράδειγμα προσποιούμενοι τους υπαλλήλους delivery ) προσπαθούσαν να πείσουν τους ιδιοκτήτες των οικιών να τους επιτρέψουν την πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών, προκειμένου να μην προβούν σε διάρρηξη, διότι κινδύνευαν να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους πολίτες.
Τουλάχιστον δύο μέλη, επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία.
Όταν αποκτούσαν πρόσβαση στο εσωτερικό της πολυκατοικίας, επέλεγαν το διαμέρισμα στο οποίο θα ενεργούσαν, αφού βεβαιώνονταν ότι οι ένοικοι του απουσιάζουν και με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, παραβίαζαν τους ομφαλούς των κλειδαριών και εισέρχονταν στις οικίες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, σημάδευαν τα σπίτια που θα χτυπούσαν
Σε άλλες περιπτώσεις σημάδευαν πρόσφορα διαμερίσματα σε περίπτωση που αποφάσιζαν να επιστρέψουν στην οικία για να την διαρρήξουν.
Κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία, εξειδίκευση και ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών που κυκλοφορούν.
Απειλούσαν τους ενοίκους και με κατσαβίδια
Εκτός από τις οργανωμένες διαρρήξεις τα μέλη της οργάνωσης διέπρατταν και ληστείες, σε περίπτωση που οι ένοικοι των διαμερισμάτων βρίσκονταν εντός των οικιών τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μέλη της οργάνωσης δεν δίστασαν να απειλούν τα θύματά τους με χρήση διαφόρων αντικειμένων (κατσαβίδια κλπ) προκειμένου να ασκήσουν ψυχολογική βία για να καταφέρουν να επιτύχουν τον σκοπό τους.
Αμέσως πήγαιναν σε ενεχυροδανειστήρια
Αμέσως μετά τις διαρρήξεις, μετέβαιναν σε ενεχυροδανειστήρια, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας όπου διέθεταν τα κλοπιμαία (κοσμήματα, ρολόγια, χρυσαφικά και λοιπά τιμαλφή) προς πώληση έναντι χρηματικών ποσών.