Τα πατάμε, κυλιόμαστε σε αυτά, παίζουμε εμείς και τα παιδιά πάνω τους. Ο λόγος για τα χαλιά μας. Μας αρέσουν, μας ζεσταίνουν κι ομορφαίνουν περισσότερο το σπίτι μας όταν πιάνουν τα κρύα. Γιατί όμως καταλήγουμε με λάθος χαλιά για το χώρο μας; γιατί δεν δείχνουν στο πάτωμά μας όπως στις εκθέσεις; Διαβάστε παρακάτω τι λάθη κάνουμε και το φοβόμαστε όταν αγοράζουμε χαλιά, ώστε να αποφύγουμε τα… χάλια.
Στρώσατε μικρό χαλί
Τα μικρά χαλιά έχουν την τάση να μικραίνουν κι άλλο το χώρο σας κι αυτό γιατί οριοθετούν οπτικά το χώρο στον οποίο τα στρώνετε. Με άλλα λόγια, το χαλί σας πρέπει να είναι μεγάλο, τόσο μεγάλο ώστε να το πατούν τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια των επίπλων που τοποθετείτε. Στην κρεβατοκάμαρα, το χαλί σας πρέπει να είναι κολλημένο πάνω στο κρεβάτι σας, γιατί δε θα θέλετε να σηκώνεστε από το κρεβάτι σας και η πρώτη επαφή το πρωί να είναι το παγωμένο δάπεδο του σπιτιού σας.
Αφήνετε το χαλί για το τέλος
Το χαλί παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του ύφους του χώρου που διακοσμείτε. Για να μην καταλήξετε λοιπόν με ένα χαλί απλά για σκέπασμα του δαπέδου σας, ξεκινήστε διαλέγοντας αυτό πρώτα. Κάτι που δεν είχατε σκεφτεί, ειναι πως θα γεμίσετε με ιδέες το κεφάλι σας για το πώς μπορείτε να ντύσετε το υπόλοιπο δωμάτιο.
Φοβάστε τις στρώσεις
Γιατί συνήθως διαλέγουμε μικρά χαλιά; Μα γιατί τα μικρότερα χαλιά έχουν καλύτερες τιμές. Αν δεν μπορείτε να πάρετε ένα πραγματικά μεγάλο χαλί, γιατι υπάρουν και σχετικά οικονομικά, η λύση για εσάς βρίσκεται στο layering, μια τάση που θέλει να στρώνουμε το ένα χαλί πάνω στο άλλο. Καλύψτε με μικρές φλοκάτες, χαλιά ή κιλίμια τα σημεία που παραμένουν γυμνά.
Φοβάστε το εμπριμέ
Τα χρωματιστά σχέδια δημιουργούν φρέσκια διάθεση, γεμίζουν με χρώμα, ενέργεια και ζωντάνια κάθε χώρο. Δε χρειάζεται να καταφύγετε σε ακρότητες: αν είστε φαν του μίνιμαλ, πείτε «ναι» σε γεωμετρικά μοτίβα και ψυχρά χρώματα. Αν όμως θέλετε ο χώρος σας να μοιάζει πιο χαλαρός και φιλόξενος, επιλέξτε ένα χαλί με έθνικ μοτίβα σε ζεστά χρώματα.