Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τι προβλέπει η νέα κοινή υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τι προβλέπει η νέα κοινή υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών

Πριν τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο για χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης- θεσμών, θα υπάρχει ένα σημαντικό «κούρεμα» των προσαυξήσεων της τάξεως του 85% και πως η αποπληρωμή των χρεών θα γίνεται σε έως 120 […]

Πριν τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο για χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης- θεσμών, θα υπάρχει ένα σημαντικό «κούρεμα» των προσαυξήσεων της τάξεως του 85% και πως η αποπληρωμή των χρεών θα γίνεται σε έως 120 δόσεις, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να είναι 50 ευρώ.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται στο λόγο τους συνολικού χρέους προς το εισόδημα.

Άρα, με το που υποβάλλεται η αίτηση από την επιχείρηση θα διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας προς τις τράπεζες και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνέχεια αυτοματοποιημένο το σύστημα θα διαιρεί τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων της εταιρείας (EBITDA) με το εναπομείναν χρέος και αν ο λόγος είναι μικρότερος του οκτώ τότε θα παρέχεται στον οφειλέτη αυτόματα η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στην περίπτωση που τα EBITDA ξεπερνούν το 1/3 του συνολικού χρέους τότε οι δόσεις θα είναι μικρότερες των 120, καθώς ο οφειλέτης θα κρίνεται πιο «εύρωστος».

Στην περίπτωση που ο λόγος των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προς χρέος είναι μεγαλύτερος του οκτώ ή αν η περιουσία του οφειλέτη υπερβαίνει κατά 25 φορές το χρέος του, τότε θα υποβάλλεται μελέτη βιωσιμότητας και θα ορίζεται συντονιστής.

Παράλληλα, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θα δρομολογήσουν και ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία για ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα ανεξαρτήτως ύψους της οφειλής τους, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα είτε χρωστάνε λιγότερο από 20.000, είτε χρωστάνε περίπου το 85% στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τους πρώτους θα τρέξει διαφορετική διαδικασία, εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ για τους δεύτερους που έχουν πτωχευτική ικανότητα, οι οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, εφόσον πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.

Αναφορικά με την ένταξη και των ελεύθερων επαγγελματιών στο πλαίσιο αυτό, η διευθέτηση χρεών θα βασίζεται ευρύτερα στα κριτήρια της ρύθμισης οφειλών 20.000-50.000 ευρώ, ωστόσο θα περιλαμβάνει και την προϋπόθεση ότι από τα έσοδα του ελεύθερου επαγγελματία θα αφαιρούνται τα έξοδα για δαπάνες εύλογης διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του. Μάλιστα, οι δαπάνες αυτές θα υπολογίζονται όπως και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τις υποχρεώσεις του οφειλέτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις