Δηλώνει πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να ασχολείται με κάτι άλλο πέραν της δικηγορίας και πως οραματίζεται «δικηγόρους ανεξάρτητους, δυνατούς και υπερασπιστές των πολιτών, των δικαιωμάτων μας και των αδυνάτων».
Ο γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλης Βραχιώτης αναλύει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Alpha freepress τις σκέψεις του για το παρόν και το μέλλον του δικηγορικού λειτουργήματος.
Ποιός είναι ο Βασίλης Βραχιώτης; Η υποψηφιότητά σας εντάσσεται σε στενά κομματικά πλαίσια;
«Είμαι ένας μάχιμος δικηγόρος, επί μία εικοσαετία και για μένα η δικηγορία αποτελεί λειτούργημα που συνδέεται άμεσα με την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Προσωπικά, δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να απασχολείται σε κάτι άλλο πέραν της δικηγορίας. Είμαι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, στην οποία έκανα και το μεταπτυχιακό μου, με κύρια ενασχόλησή μου το Ποινικό, Εργατικό και Εμπορικό Δίκαιο. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ένταξής μου στον κλάδο ασχολήθηκα ενεργά με τα δρώμενα στον ΔΣΑ με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αρχικά ως μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, στην οποία υπήρξα Ταμίας, και τα τελευταία έξι χρόνια, ως σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Είμαι άνθρωπος που από τη φύση μου δεν μπορώ να παραμείνω σε ρόλο παθητικού θεατή των εξελίξεων, πολύ περισσότερο δε σήμερα, που οι δικηγόροι είμαστε αποδέκτες μιας πρωτοφανούς επίθεσης, η οποία οδηγεί στην καταλήστευση του εισοδήματός μας, στη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης και στην απαξίωση του θεσμικού μας ρόλου. Όλοι οι δικηγόροι του συνδυασμού ΕΠΕΙΓΕΙ εκπροσωπούμε διαφορετικούς κλάδους του επαγγέλματος και προερχόμαστε από όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, χωρίς καμία δέσμευση και εξάρτηση».
Το όραμα του Βασίλη Βραχιώτη για το μέλλον του δικηγορικού συλλόγου και του επαγγέλματος;
«Οραματίζομαι δικηγόρους ανεξάρτητους, δυνατούς και υπερασπιστές των πολιτών, των δικαιωμάτων μας και των αδυνάτων. Τα περιθώρια εξαντλούνται. Οφείλουμε επιτέλους να αποκτήσουμε δυνατή φωνή και να καθόμαστε στα τραπέζια που λαμβάνονται οι αποφάσεις ως αξιόπιστοι και ισότιμοι συνομιλητές».
Ο κλάδος των δικηγόρων είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα κατά την διάρκεια των μνημονίων. Υπάρχει σχέδιο αλλαγής αυτής της κατάστασης που οδηγεί στη συρρίκνωση του επαγγέλματος;
«Πράγματι ο κλάδος έχει υποστεί μία αδυσώπητη κριτική που τις περισσότερες φορές αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και οι δυσβάσταχτες και αντισυνταγματικές ασφαλιστικές εισφορές που μας επιβλήθηκαν, έχουν οδηγήσει στην τραγική συρρίκνωση του εισοδήματός μας, στη διόγκωση της αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας και, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον υπαρκτό πρόβλημα επιβίωσης. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα, ώστε οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης να εργάζονται και να διαβιούν αξιοπρεπώς. Η δική μας πρόταση είναι η άμεση απαλλαγή από τον ΦΠΑ τουλάχιστον των νομικών υπηρεσιών πού σχετίζονται με τον πυρήνα του λειτουργήματός μας, όπως είναι η υπεράσπιση κατηγορουμένου, σε διαφορετική δε περίπτωση, μεταφορά του συνόλου των νομικών υπηρεσιών στον χαμηλό συντελεστή. Θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, την πρόβλεψη εκπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια, τη δυνατότητα εκπιπτόμενων εξόδων λειτουργίας στους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους. Θα διεκδικήσουμε την αύξηση των ελαχίστων προβλεπομένων αμοιβών στα γραμμάτια προείσπραξης, αλλά και τη θεσμοθέτηση της επ’ αμοιβής επίσκεψης στα δικηγορικά γραφεία, κατά τα πρότυπα των γιατρών. Πρόθεσή μας είναι, άλλωστε, η επανεξέταση του πλαισίου των ασυμβιβάστων στον Κώδικα περί Δικηγόρων».
Συχνά ο δικηγορικός κόσμος κατηγορείται για συνδιαλλαγή με τους πολιτικούς και για φαινόμενα διαφθοράς. Μπορεί αυτή η αντίληψη να αλλάξει και με ποιούς τρόπους; Πώς θα αποκτήσει ο κλάδος και οι λειτουργοί του την χαμένη αξιοπιστία και θα βρουν πάλι την θέση τους στο δημόσιο διάλογο;
«Αναφέρθηκα παραπάνω στα δεινά που έχουμε υποστεί, ως αποτέλεσμα των μακροχρόνιων κομματικών εξαρτήσεων της συλλογικής μας εκπροσώπησης. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός της εκλογής πολλών συναδέλφων στο αξίωμα του βουλευτή, αλλά και τη γενικότερη απαξίωση της πολιτικής, ίσως να καταλήξουμε σε ένα χρήσιμο, για την ερώτηση σας, συμπέρασμα. Προσωπικά δεν είμαι της λογικής του μηδενισμού των πάντων, ούτε της απόδοσης ευθυνών, επί δικαίων και αδίκων. Καθένας κρίνεται από τα έργα και τον βίο του. ΕΠΕΙΓΕΙ ο ΔΣΑ να ανακτήσει το θεσμικό του ρόλο, ΕΠΕΙΓΕΙ να μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές και όχι μόνο εξελίξεις της χώρας μας. ΕΠΕΙΓΕΙ να απαλλαγούμε απ’ ό,τι και όποιον μας οδήγησε εδώ και να αποκτήσουμε ηγεσία που θα λειτουργεί από τον δικηγόρο για τον δικηγόρο. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
Το 25% των νέων δικηγόρων δεν πραγματοποίησαν ούτε μια παράσταση το 2017. Πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;
«Θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει ειδική μέριμνα από το Σύλλογο για τους νέους -αλλά και τους έμμισθους δικηγόρους- μέσω της ίδρυσης ειδικών τμημάτων. Στόχος μας είναι, εξάλλου, η ίδρυση Ταμείου συνεργασίας και αλληλεγγύης Δικηγόρων, με τη θεσμοθέτηση ειδικών πόρων για τη διανομή μερίσματος σε νέους και οικονομικά αδύνατους συναδέλφους. Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουμε στο πρόγραμμά μας είναι επίσης η επιδότηση της πρόσληψης νέων δικηγόρων, μέσω προγραμμάτων και του ΟΑΕΔ. Και βεβαίως, η παροχή σε αυτούς φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για τη σύσταση πολυπρόσωπων δικηγορικών εταιριών, με ειδικό καθεστώς για την πρώτη τριετία. Θα αγωνιστούμε επίσης για την άμεση στελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων, καθώς και των υπηρεσιών του Δημοσίου, που συμμετέχουν στις πρώτες φάσεις του δικαιοδοτικού έργου (όπως εφορίες, ΕΦΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, κ.λπ.), με αποφοίτους της Νομικής και δικηγόρους».