Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ιδιοκτήτες ακινήτων: Να γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Να γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός

Οι νομικοί από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο φόρος αυτός μίλησαν για τον χειρότερο φόρο όλων των εποχών, με μπροστάρη τότε τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Από την πρώτη στιγμή όλοι οι εξέχοντες νομικοί της χώρας είχαν αναφερθεί στην αντισυνταγματικότητα αυτού του φόρου. Εκατοντάδες πολίτες έχουν στραφεί εναντίον του, ενώ οι ιδιοκτήτες […]

Οι νομικοί από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο φόρος αυτός μίλησαν για τον χειρότερο φόρο όλων των εποχών, με μπροστάρη τότε τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Από την πρώτη στιγμή όλοι οι εξέχοντες νομικοί της χώρας είχαν αναφερθεί στην αντισυνταγματικότητα αυτού του φόρου. Εκατοντάδες πολίτες έχουν στραφεί εναντίον του, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων μιλούν για την πλέον άδικη φορολογία… Μαζί χτίσαμε τα σπίτια μας με τους πολιτικούς;  Γιατί μας ζητάνε φορο-ενοίκιο στο ίδιο μας το σπίτι;

Ταυτόχρονα έχουμε χιλιάδες προσφυγές από Έλληνες ιδιοκτήτες, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση του ανήθικου φόρου, ο οποίος είναι και αντισυνταγματικός, αφού επιβάλλεται με συρροή νομικών λαθών… Απευθυνθήκαμε στην γνωστή νομικό επί των ακινήτων Ολυμπία Νικολοπούλου να μας απαριθμήσει τις περιπτώσεις αντισυνταγματικότητας. Κατά την κα Νικολοπούλου, οι περιπτώσεις αυτές είναι:

Φόρος με λάθος υπολογισμό

Ο φόρος αυτός έχει επιβληθεί με λάθος αντικειμενικές αξίες. Αντικειμενικές εξωπραγματικές και μη υπαρκτές. Την στιγμή που η οικοδομή έχει καταρρεύσει και οι τιμές των ακινήτων είναι μειωμένες από 50-60%, ο φόρος επιβάλλεται με αντικειμενικές που δεν υπάρχουν… Ήταν επιβεβλημένο να μειωθούν πρώτα οι αντικειμενικές και μετά να υπολογισθεί ο φόρος αυτός.

Απουσία της αναλογικότητας και της ισότητας

Ο φόρος αυτός, πέραν του ότι είναι άδικος, αντίκειται στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στα άρθρα 4 και 78 (ισότητα, αναλογικότητα και φορολογία περιουσίας), διότι επιβάλλεται όχι με βάση τα εισοδήματα του φορολογούμενου και συνεπώς με βάση την φοροδοτική του ικανότητα, αλλά με βάση την αξία και τα τετραγωνικά της κατοικίας…

Αυθαιρετεί με τον πρόσθετο φόρο

Η φορολογική όμως ασυνέπεια δεν έχει τέλος. Ο φόρος αυτός κατά παράβαση του Συντάγματος διπλασιάζεται ,για αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ και τριπλασιάζεται με μοναδικό σκληρό τρόπο, επειδή το κράτος θέλει πάση θυσία να εισπράξει το ποσό των 2,56 δισ. ευρώ.

Αδικαιολόγητος κρατικός πλουτισμός

Το κράτος αυθαιρετεί έναντι των Ελλήνων κατά τρόπο προκλητικό. Οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν προσφυγές κατά του νόμου κατ’ επίκληση του Αστικού Κώδικα, καταλογίζοντας στο Δημόσιο αδικαιολόγητο πλουτισμό, αφού επί σειρά ετών επιβαρύνει τους Έλληνες με εξωπραγματικές αντικειμενικές πολλές φορές πάνω από το 200% των πραγματικών εμπορικών αξιών.

Φόρος σε μηδενικά εισοδήματα

Ο νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα, αφού επιβάλλεται και σε ακίνητα, τα οποία δεν παράγουν εισόδημα… Φόρος δηλαδή στο τίποτα! Ο ΕΝΦΙΑ είναι αντίθετος με τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας , γιατί δεν συνεκτιμά την φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα, ο οποίος υπό την απειλή της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού τον καταβάλλει με τεράστιες στερήσεις.

Αντισυνταγματική η νομιμοποίησή του, διότι αντίκειται και στη νομοθεσία

Ο φόρος αυτός αρχικώς ήταν έκτακτος, αλλά με την πάροδο του χρόνου μονιμοποιήθηκε, χωρίς ωστόσο να βελτιώσει τις απαιτήσεις του έναντι των πολιτών. Από απλό χαράτσι μετεβλήθη σε σκληρό φόρο! Επίσης, η κα Νικολοπούλου τονίζει ότι ο Ν. 1249/1982 επιτάσσει τον καθορισμό τιμών κατά ζώνες ανταποκρινόμενες στην πραγματική αγοραία αξία των ακινήτων, ενώ αυτή η αναπροσαρμογή δεν έλαβε ποτέ χώρα, ώστε να είναι αντικειμενική, αφού οι όποιες αναπροσαρμογές έγιναν μετά την 4446/15 ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ είναι οριζόντιες και έγιναν με γενικό τρόπο, χωρίς να έχουν αναπροσαρμοσθεί κατά τις επιταγές του Νόμου εξατομικευμένα και για κάθε τιμή ζώνης χωριστά και συνεκτιμώντας τις συναλλαγές τις συναλλαγές που έγιναν στα ακίνητα κάθε ζώνης. Άλλωστε κάποιες ζώνες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Στο ίδιο πλαίσιο είχε κινηθεί και η απόφαση 4003/14 ΣτΕ. Μάλιστα κατά της υπουργικής απόφασης ΠΟΛ 18-1-2016, που αφορά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών έχουν ήδη ασκηθεί πάνω από 200.000 προσφυγές στο ΣτΕ.

Οι ιδιοκτήτες

Σκληρή είναι η απάντηση στην κυβέρνηση των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι τονίζουν τα εξής: «Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι κάθε νέος φόρος στα ακίνητα είναι τρισχειρότερος και πολύ πλέον επικίνδυνος από τον εκάστοτε προηγούμενο, ακόμη και για εκείνους που υποτίθεται ότι θα επωφεληθούν από την αλλαγή, ενόσω τα απαιτούμενα φορολογικά έσοδα θα παραμείνουν αμείλικτα στο ίδιο ύψος! Πολύ γρήγορα ξεχάστηκε το μάθημα του 2009, όπου η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε επαγγελθεί προεκλογικά την κατάργηση του ΕΤΑΚ (με συντελεστή 1 ο/οο, και αφορολόγητο 100.000 ευρώ), ενός τέλους που όλοι μπορούσαν να το πληρώσουν, και την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Η χαρά κράτησε ένα μόλις έτος (2010), γιατί μετά, όπως όλοι γνωρίζουμε, επιβλήθηκε το γνωστό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ κλπ… · Όταν ισχυρίζεται κανείς ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία πάντοτε στοχεύει στη μεσαία αστική, γιατί πραγματικά μεγάλη περιουσία είτε δεν υπάρχει παρά σε ελάχιστο βαθμό, είτε ανήκει σε εταιρείες διαφόρων τύπων που φορολογούνται χωρίς κλίμακα. είτε είναι νόμιμα αφορολόγητη εκτός σχεδίου γη…

Ο ελληνικός λαός “φτωχοποιήθηκε” όχι τόσο γιατί του μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις του, όσο γιατί με την υπερφορολόγηση πέρα από κάθε μέτρο, λογική και δυνατότητα, της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του, του εξευτέλισαν και του κατεδάφισαν κυριολεκτικά, με όρους πραγματικής δήμευσης, την αξία της πραγματικής αποταμίευσής του, για την απόκτηση της οποίας δούλεψε, ξενιτεύτηκε, αγωνίστηκε, και στερήθηκε. Και όλα αυτά βάσει σχεδίων που εκπονήθηκαν εκτός Ελλάδος, εμπνευσμένα από κύκλους χωρών άσχετων με την ελληνική νοοτροπία, που αδυνατούν να καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά για τον κάθε Έλληνα…

Αντίθετα, χαμηλότερος φόρος κατοχής ανά ακίνητο, θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας που θα φέρει μείωση της ανεργίας και περισσότερα έσοδα στο κράτος από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των 100 επαγγελμάτων που ζουν ή εξαρτώνται από την οικοδομή. Και σε κάθε περίπτωση θα δώσει και πάλι αξία και ελπίδα στον κάθε Έλληνα, ότι η περιουσία του κάτι αξίζει, και γι’ αυτό αξίζει να πληρώνει φόρους γι’ αυτήν!

Η ΠΟΜΙΔΑ που εκπροσωπεί τους ανθρώπους που έγιναν ιδιοκτήτες όχι γιατί

κέρδιζαν πολλά χρήματα στη ζωή τους, αλλά γιατί δούλευαν πολύ και “έτρωγαν” λίγα, αγωνίζεται όχι για το πώς να μην πληρώνουμε φόρους, αλλά για το πως οι φόροι να είναι τέτοιοι ώστε να μπορούμε πράγματι να τους πληρώνουμε! “Καλός” φόρος, είπε, για τους πολίτες αλλά και για το κράτος, είναι εκείνος που όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να τον πληρώσουν, όπως π.χ. το ΤΑΠ ή το ΕΤΑΚ. “Κακός” φόρος είναι εκείνος που θα οδηγήσει το φορολογούμενο να χάσει το σπίτι του ή να κινδυνεύσει να πάει φυλακή γιατί δεν μπορεί να τον πληρώσει, όπως είναι ο δημευτικός ΦΜΑΠ που δυστυχώς επανακάμπτει. Αυτό ας το αντιληφθεί εγκαίρως η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ας σταθεί δίπλα στους συνεπείς φορολογούμενους και στο πως αυτοί θα μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι συνεπείς, αντί να εξαγγέλλει καθημερινά νέους δικαιότερους φόρους σε βάρος αυτών που ήδη φορολογούνται εξοντωτικά…».

Ποιοι απαλλάσσονται

-Προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

– Προβλέπεται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις