Ο νέος φόρος θα είναι σκληρός.
Θα τον πληρώνουν όλοι και αφορά νέες αντικειμενικές αξίες με νέους συντελεστές και 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Κατά πληροφορίες, θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Θα στηρίζεται στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες και στα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν σε όλους τους δήμους της χώρας πενταμελείς επιτροπές, οι οποίες θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες τιμές με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά στον κάθε δήμο. Ακόμη, πάμε σε αυξήσεις αντικειμενικών τιμών και στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών, όπως και ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές.
«Αυτό είναι και το στοιχείο που εμπεριέχεται στο μνημόνιο πέραν των 2,56 δισ.», τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου.
Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι «οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της υψηλής φορολογίας … Οι μειώσεις αντικειμενικών θα είναι λίγες γιατί πρέπει να διατηρηθούν σε υψηλά τα φορολογικά έσοδα από τις αντικειμενικές. Δηλαδή όλοι οι 25 φόροι όπως φόροι γονικών παροχών και κληρονομιών . Όμως θα κρατηθούν οι τιμές ψηλά, γιατί υπάρχουν και χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Τα πάντα, κατά την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, θα στηρίζονται σε έναν ειδικό αλγόριθμο. Αυτός θα εμπεριέχει τα εξής:
- Οικονομικά μεγέθη της Τραπέζης Ελλάδος. Δηλαδή στοιχεία από τις τεχνικές υπηρεσίες των τραπεζών σε χορηγήσεις και προσημειώσεις ακινήτων
- Στοιχεία πωλήσεων στις μεταβιβάσεις ακινήτων , που έχει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
- Όλα τα οικονομικά μεγέθη των μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων.
Με βάση όλα αυτά στελέχη του Υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι «πάμε σε συντηρητικές με μικρές μειώσεις τιμών ζώνης, αλλά και αυξήσεις σε άλλες περιοχές… Δηλαδή οι όποιες αλλαγές θα προσδιοριστούν στο 5-20%».