Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πρώτη η Ελλάδα στον φορολογικό “πνιγμό” της μεσαίας τάξης
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πρώτη η Ελλάδα στον φορολογικό “πνιγμό” της μεσαίας τάξης

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έπεσαν στην πλάτη της μεσαίας τάξης την τελευταία διετία είναι πολύ μεγάλες. Οι πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών ότι αυτό έγινε σκόπιμα ώστε  να καταστεί δυνατή η αναδιανομή των βαρών και να βοηθηθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες εξηγεί εν μέρει την ένταση των παρεμβάσεων. Αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών αυξήσεων αφορούσαν […]

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έπεσαν στην πλάτη της μεσαίας τάξης την τελευταία διετία είναι πολύ μεγάλες.

Οι πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών ότι αυτό έγινε σκόπιμα ώστε  να καταστεί δυνατή η αναδιανομή των βαρών και να βοηθηθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες εξηγεί εν μέρει την ένταση των παρεμβάσεων.

Αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών αυξήσεων αφορούσαν στους έμμεσους φόρους και ως εκ τούτου επιβάρυναν όλα τα κοινωνικά στρώματα αδιακρίτως. Για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα είχε οριζόντιες επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες και σίγουρα σε εκείνους που καταναλώνουν περισσότερο.

Αλλά και το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2019-2020 που υιοθέτησε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Μάιο και αφορά στη μείωση του αφορολόγητου και στη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αναμφισβήτητα θα πλήξει τη μεσαία τάξη, αλλά κυρίως θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση των νοικοκυριών που είναι ήδη κοντά στο όριο της εισοδηματικής φτώχειας.

Και το πόσο χειρότερα θα καταστούν τα πράγματα, ειδικά για τα νοικοκυριά με παιδιά, είναι εύκολο να το συμπεράνει κανείς, ειδικά αν έχει γνώση των σημερινών δεδομένων.

Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη υψηλότερη θέση ανάμεσα σε 35 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στη φορολογική επιβάρυνση του μέσου έγγαμου εργαζομένου με δύο τέκνα.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι επιβαρύνονται στην Ελλάδα με φόρο που ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 38,3%, τη στιγμή που ο μέσος όρος σε επίπεδο ΟΟΣΑ διαμορφώνεται σε μόλις 26,6%.

Μάλιστα, το παραπάνω ποσοστό εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση πέρυσι, όπου η Ελλάδα κατείχε την 7η θέση.

Αντίστοιχα, για έναν άγαμο και άτεκνο εργαζόμενο, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα για το 2016 είναι η 14η υψηλότερη με ποσοστό 40,2%, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό ύψους 36%, που ισχύει σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

Αυτή η πολιτική, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην κορυφή της κατάταξης των χωρών με τους περισσότερο  φορολογημένους πολίτες. Και αυτή η αρνητική πρωτιά δεν θα αφορά τη μεσαία ή την μεγαλοαστική τάξη, αλλά όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις