Οι ξενοδόχοι φοβούνται ότι θα έχουν τρελά μπλεξίματα με τον φόρο διαμονής.
Έως και τα 340 εκατ. ευρώ βλέπουν την άμεση επίπτωση στην ελληνική οικονομία από την επιβολή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία από τις αρχές του 2018.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) ζήτησε από την κυβέρνηση «να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της για την επιβολή του, καθώς το προσδοκώμενο δημοσιονομικό έσοδο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 94 εκατ. ευρώ.
Η επιβολή του τέλους αναμένεται να επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, πλήττοντας δυσανάλογα τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις, είτε αυτός μετακυλιστεί στους πελάτες, είτε απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις.
Το πλήγμα των 340 εκατ. προκύπτει από την αφαίρεση της θετικής συμβολής του τέλους που θα εισπράξει το δημόσιο και το οποίο υπολογίζεται στα 94 εκατ. από τη συνολική απομείωση των εσόδων του κράτους από την εν γένει τουριστική δραστηριότητα κατά 435 εκατ. ευρώ.
Εκτός των απωλειών εσόδων θα χαθούν 6.174 θέσεις εργασίας .Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος χαρακτηρίζει το μέτρο αντιαναπτυξιακό και αναφέρει ότι «το πλήρες εύρος των επιπτώσεων του μπορεί να μην φανεί το 2018, καθώς πολλές συμβάσεις και κρατήσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά σε βάθος τριετίας.
Είμαστε ακριβότεροι, θα γίνουμε ακριβότεροι και η γεωπολιτική συγκύρια δεν θα είναι πάντα ευνοϊκή. Τότε θα είναι πολύ αργά».