Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

10

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λύθηκε το μυστήριο με το ρουθήνιο, που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Λύθηκε το μυστήριο με το ρουθήνιο, που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα

Απάντηση στον μεγάλο προβληματισμό που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης , ανάμεσά τους και η Ελλάδα , έδωσε το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας. Όπως προέκυψε, η ανίχνευση ποσοτήτων ρουθηνίου 106, πιθανότατα, προέκυψε από ατύχημα σε πυρηνική εγκατάσταση είτε στη Ρωσία είτε στο Καζακστάν. Οι […]

Απάντηση στον μεγάλο προβληματισμό που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης , ανάμεσά τους και η Ελλάδα , έδωσε το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας.

Όπως προέκυψε, η ανίχνευση ποσοτήτων ρουθηνίου 106, πιθανότατα, προέκυψε από ατύχημα σε πυρηνική εγκατάσταση είτε στη Ρωσία είτε στο Καζακστάν.

Οι ίδιοι εκτιμούν, πάντως, ότι δεν μιλάμε για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα αλλά πιθανότατα για ένα ατύχημα είτε σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής.

Οι Γάλλοι επιστήμονες βασίστηκαν για το πόρισμά τους στη μελέτη των μετεωρολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με τη διασπορά του ραδιενεργού υλικού υποδεικνύοντας ως πιθανότερη πηγή της μόλυνσης μια ζώνη νότια από τα Ουράλια όρη στο τμήμα μέχρι τον ποταμό Βόλγα είτε, δηλαδή, από τη Ρωσία είτε από το Καζακστάν.

Οι Ρώσοι, πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γαλλικού ινστιτούτου δήλωσαν άγνοια για κάποιο τέτοιο περιστατικό σε ρωσικό έδαφος ενώ οι αρχές του Καζακστάν δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια απάντηση.

Η εκτίμηση των Γάλλων επιστημόνων είναι ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 και τα 300 τεραμπεκερέλ προσθέτοντας ότι αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία οι ίδιοι θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής.

Το ρουθήνιο ανιχνεύτηκε σε αρκετές χώρες στις αρχές Οκτωβρίου με τη συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα να μειώνεται σταθερά από τις 6 Οκτωβρίου.

Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Έλληνες επιστήμονες υποστήριξαν, πάντως, από την πρώτη στιγμή ότι οι συγκεντρώσεις του ρουθηνίου στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα δεν έχουν κάποια συνέπεια στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις