Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε κριτική στις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένες να ζουν οι μουσουλμάνες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως η απαγόρευση της μαντίλας έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό και την απομόνωσή τους. Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους μιλούν περί «μετριοπαθούς Ισλάμ».
Μιλώντας σε εκδήλωση για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Άγκυρα, ο πρόεδρος επεσήμανε πως «οι προσπάθειες φυλάκισης των μουσουλμάνων γυναικών στα σπίτια τους εξαπλώνονται σαν ιός».
«Σήμερα, οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζουν το δικαίωμα των μουσουλμάνων στην εργασία και την εκπαίδευση. Αυτοί που μας κάνουν μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα δυστυχώς επικροτούν την καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η ιδέα του «μετριοπαθούς Ισλάμ» είναι εφεύρεση της Δύσης και χρησιμοποιείται για την αποδυνάμωση μίας αρχαίας θρησκείας, επεσήμανε ακόμη ο Ερντογάν.
Τον περασμένο μήνα ο πρίγκιπας του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ορκίστηκε να επαναφέρει το βασίλειο στον μετριοπαθή ισλαμισμόαποτινάσσοντας την αυστηρή παράδοση του υπερσυντηρητικού θρησκευτικού δόγματος.
«Ο όρος ‘μετριοπαθής ισλαμισμός’ επανέρχεται. Η ευρεσιτεχνία του μετριοπαθούς ισλαμισμού ανήκει στη Δύση. Δεν υπάρχει μετριοπαθής ή μη μετριοπαθής ισλαμισμός: το Ισλάμ είναι ένα. Ο στόχος της χρήσης τέτοιων όρων είναι η αποδυνάμωση του Ισλάμ», είπε από την Άγκυρα, σύμφωνα με το RT.
«Ίσως το άτομο που εκφράζει αυτή την έννοια θεωρεί πως του ανήκει. Όχι, δεν σου ανήκει», προσέθεσε, ενθυμούμενος πως «είχε δεχθεί πολλές ερωτήσεις για το ‘μετριοπαθές Ισλάμ’ σε συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από πολλά χρόνια».
Παράλληλα, ο Ερντογάν ενημέρωσε πως η κυβέρνηση θα δαπανήσει ποσό της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες των προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ και επέκρινε την ΕΕ λέγοντας πως έχει προαναγγείλει κονδύλι 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό, όμως έχει επενδύσει μόνο 800 εκατομμύρια έως τώρα.
«Την ώρα που οι ανεπτυγμένες χώρες αναζητούν την ειρήνη και την άνεση τους πίσω από αυστηρές νομοθεσίες και ψηλά τείχη, η Τουρκία έχει αγκαλιάσει εκατομμύρια ανθρώπων ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας και δόγματος».