Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ / Δημήτρης Αναστασόπουλος: Ο δικηγόρος, πρωτοπόρος των εξελίξεων
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Ο δικηγόρος, πρωτοπόρος των εξελίξεων

Δηλώνει ότι ηγείται ενός συνδυασμού που δεν έχει λάβει, ούτε διεκδικεί κομματικό χρίσμα. Επιδιώκει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το πλούσιο επιστημονικό και επαγγελματικό κεφάλαιο που συνιστά ο δικηγορικός κλάδος. Ο γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τον συνδυασμό «Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!» κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος παραθέτει στη συνέντευξη που […]

Δηλώνει ότι ηγείται ενός συνδυασμού που δεν έχει λάβει, ούτε διεκδικεί κομματικό χρίσμα. Επιδιώκει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το πλούσιο επιστημονικό και επαγγελματικό κεφάλαιο που συνιστά ο δικηγορικός κλάδος.

Ο γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τον συνδυασμό «Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!» κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος παραθέτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Alpha freepress  και στον Γιάννη Ντσούνο, τις σκέψεις του για το παρόν και το μέλλον του δικηγορικού λειτουργήματος στην Ελλάδα.

Ποιός είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος;

«Γεννήθηκα το 1980 στο Πεταλίδι της Μεσσηνίας, στην οποία έζησα τα σχολικά μου χρόνια. Ήρθα στην Αθήνα για να σπουδάσω στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έρευνα σε άλλα επιστημονικά ιδρύματα, όπως στη Νομική Σχολή του Harvard. Διανύω τη δεύτερη δεκαετία μου μαχόμενης δικηγορίας, ολοκληρωτικά αφοσιωμένος σε αυτή. Είμαι συνιδρυτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-ΘΕΜΙΣ, που έχει υπερδεκαετή δράση σε πανελλήνια κλίμακα για νομικά, επιστημονικά ζητήματα. Έχω πραγματοποιήσει σειρά δημοσιεύσεων και συμμετοχών σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2014 είμαι εκλεγμένος σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

Η υποψηφιότητα Αναστασόπουλου εντάσσεται σε στενά κομματικά πλαίσια;

 «Δεν κρύβω ότι η ιδεολογική αναφορά μου βρίσκεται στον κεντροδεξιό χώρο. Ο συνδυασμός μας όμως, “Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!” κινείται πέρα και πάνω από κόμματα. Συγκεντρώνει συναδέλφους όλων των ιδεολογικών καταβολών που συμφωνούν σε τρία κεντρικά σημεία. Συμφωνούν ότι “δεν πάει άλλο” με τα χάλια του δικηγορικού λειτουργήματος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Συμφωνούν ότι ήρθε η ώρα να ενώσουμε τους δικηγόρους χωρίς κομματικές παρωπίδες. Συμφωνούν ότι ήρθε η ώρα της ανανέωσης και της μεγάλης αλλαγής. Σε συναδέλφους μου λέω συχνά, και ως λογοπαίγνιο, ότι είμαι επικεφαλής ενός “άχρηστου” συνδυασμού. Εννοώ ότι ηγούμαι ενός συνδυασμού που δεν έχει λάβει ούτε διεκδικεί κομματικό χρίσμα, αλλά έχει μόνη του φιλοδοξία να υπηρετήσει όλους τους δικηγόρους».

 Το όραμα του Δημήτρη Αναστασόπουλου για το μέλλον του Δικηγορικού Συλλόγου και του επαγγέλματος;

«Στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στις 26 και 27 Νοεμβρίου, διεκδικώ την προεδρία του Συλλόγου μας με ένα όραμα: να κάνουμε τον ΔΣΑ πάλι πρώτο επιστημονικό σύλλογο της χώρας και τον δικηγόρο πρωτοπόρο των εξελίξεων. Πριν λίγες εβδομάδες παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας. Το έχουμε ονομάσει “60 και 1 προτάσεις για το αύριο του Δικηγόρου, 60 και 1 προτάσεις για το αύριο όλων μας”. Μπορείτε να το δείτε στο metodikigoro.gr. Σε αυτό παρουσιάζουμε τις βασικές αρχές που ασπαζόμαστε: αποτελεσματικότητα στο Δικηγορικό Σύλλογο, αριστεία στο δικηγορικό λειτούργημα, ελευθερία από τον κρατικό εναγκαλισμό, ισότητα κατά την άσκηση της δικηγορίας και αξιοπρέπεια κατά την απονομή της δικαιοσύνης. Με αυτές επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε όλους τους συναδέλφους μας, ιδίως το περίπου το 50% εξ αυτών, που μέχρι σήμερα απέχουν από τις αρχαιρεσίες μας».

Ο κλάδος των δικηγόρων είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα κατά την διάρκεια των μνημονίων. Υπάρχει σχέδιο αλλαγής αυτής της κατάστασης που οδηγεί στη συρρίκνωση του επαγγέλματος;

«Λέμε όχι στις “αυτοκτονικές” αποχές, που δεν επιτυγχάνουν τίποτα, εκτός από τον αφανισμό των δικηγόρων. Λέμε ναι στην εκπόνηση πραγματικών εναλλακτικών προτάσεων και συντονισμό της δράσης μας με άλλους επιστημονικούς κλάδους. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν οι δικηγόροι είναι όλοι μαζί, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το πλούσιο επιστημονικό και επαγγελματικό κεφάλαιο που διαθέτουμε. Σε δεύτερο χρόνο, χρειάζεται να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά προς τα έξω τα προβλήματα και τις προτάσεις μας, ώστε να δημιουργήσουμε πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Αυτές θα επιβάλλουν από κάτω προς τα πάνω στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία το τι δέον γενέσθαι για τον δικηγόρο. Πριν από όλα αυτά όμως, χρειάζεται να απαλλαγούμε από τα συνδικαλιστικά “βαρίδια” του Συλλόγου μας και να προστατευτούμε από τους αδαείς “σωτήρες” που διεκδικούν την ψήφο μας».

Συχνά ο δικηγορικός «κόσμος» κατηγορείται για συνδιαλλαγή με τους πολιτικούς και για φαινόμενα διαφθοράς. Μπορεί αυτή η αντίληψη να αλλάξει και με ποιους τρόπους;

«Σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες διαπιστώνονται παρεκκλίσεις από τη δέουσα συμπεριφορά.  Κατά κανόνα αυτές αφορούν μια μικρή μειοψηφία, που μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, εφόσον υπάρχει βούληση. Η πραγματικότητα όμως διαστρέφεται, όταν αρχίζουν οι γενικεύσεις. Αυτό έχει συμβεί στην περίπτωση του δικηγόρου, όπου καλλιεργείται συστηματικά μια σειρά στερεότυπων σε βάρος του. Με ευθύνη και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, έγινε κατ’ επανάληψη προσπάθεια να εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου ότι ο δικηγόρος είναι φοροφυγάς ή διεφθαρμένος. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Ο Έλληνας δικηγόρος αποτελεί άξιο συλλειτουργό της δικαιοσύνης, με ανεξαρτησία, ακεραιότητα, ευθυκρισία, αξιοπρέπεια. Εκεί που αποτυγχάνει διαχρονικά η διοίκηση του Συλλόγου μας -και αυτό μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε- είναι να φωτίζει συστηματικά για το ευρύ κοινό την ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι απόψεις του συχνά αποτελούσαν σημείο αναφοράς στον δημόσιο διάλογο. Αυτό όμως άρχισε να «φθίνει» τα τελευταία χρόνια. Πώς θα αποκτήσει ο κλάδος και οι λειτουργοί του την χαμένη αξιοπιστία και θα βρουν πάλι την θέση τους στο δημόσιο διάλογο;

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών το τελευταίο διάστημα επέδειξε μια ασυγχώρητη εσωστρέφεια, που τον απομόνωσε στα μάτια των συμπολιτών μας. Κλείστηκε στο καβούκι του, αδιαφορώντας προκλητικά για τις ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις. Παρουσιάστηκε σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκής, χωρίς τεκμηριωμένες προτάσεις. Η κατάσταση αυτή εξασθένησε το ειδικό βάρος που διέθετε στη συλλογική συνείδηση. Για να αποκτήσουμε πάλι σημαίνοντα ρόλο στο δημόσιο διάλογο πρέπει να δραστηριοποιηθούμε με ένταση. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε την άμεση σύσταση στο Σύλλογο μας επιτροπών ανά κλάδο δικαίου και για σοβαρά ζητήματα, ιδίως επαγγελματικά. Οι εν λόγω επιτροπές θα αναπτύξουν έντονο παρεμβατικό ρόλο».

Το 25% των νέων δικηγόρων δεν πραγματοποίησε ούτε μια παράσταση το 2017. Πως προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;

«Το δικηγορικό σώμα θα συρρικνωθεί δραματικά και πολλοί νέοι δικηγόροι θα βρεθούν στην έξοδο, αν δεν λάβουμε ειδικά μέτρα μέριμνας. Αυτό επιβάλλεται, άλλωστε, από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας. Το πρόγραμμα μας περιέχει σειρά προτάσεων υπέρ των νέων δικηγόρων, που μπορούν να τους ενισχύσουν σημαντικά. Χαρακτηριστική είναι η πρότασή μας για την εισαγωγή στην Ελλάδα νέων θεσμών νομικής απασχόλησης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του «βοηθού δικαστή».

Ο “βοηθός δικαστής” θα είναι νέος δικηγόρος που θα προσλαμβάνεται στα ανώτερα αλλά και στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, για να συμβάλλει στην προετοιμασία του φακέλου και στο νομικό μέρος των αποφάσεων. Προς υλοποίηση αυτής της πρότασης καταβάλλουμε ήδη προσπάθειες, ώστε σύντομα να υιοθετηθεί από την πολιτική ηγεσία η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις