Μέλι που ζαχαρώνει; Όχι απλά δεν χάλασε, αλλά όπως λένε οι ειδικοί αυτό είναι μια απόλυτα φυσική ιδιότητα που χαρακτηρίζει όλα τα μέλια με την πάροδο του χρόνου, εκτός από αυτά του πεύκου και της ελάτης. Το ζαχάρωμα του μελιού μπορεί επίσης να συμβεί όταν μέσα στο βαζάκι περνάει υγρασία. Πολλοί ίσως την έχουμε «πατήσει» […]
Μέλι που ζαχαρώνει; Όχι απλά δεν χάλασε, αλλά όπως λένε οι ειδικοί αυτό είναι μια απόλυτα φυσική ιδιότητα που χαρακτηρίζει όλα τα μέλια με την πάροδο του χρόνου, εκτός από αυτά του πεύκου και της ελάτης.
Το ζαχάρωμα του μελιού μπορεί επίσης να συμβεί όταν μέσα στο βαζάκι περνάει υγρασία. Πολλοί ίσως την έχουμε «πατήσει» όταν βουτάμε το κουταλάκι στο βάζο χωρίς να έχουμε προσέξει ότι είναι λίγο υγρό, π.χ. από το πλύσιμο ή από το ρόφημα που μόλις φτιάξαμε.
Υπάρχει λύση για να ξανακάνουμε το μέλι μας λείο και ρευστό κι αυτή η λύση είναι πολύ απλή.
Το μέλι μπορεί να επανέλθει σε υγρή μορφή και συνοχή θερμαίνοντάς το ήπια σε μπεν μαρί. Γεμίζουμε με νερό μέχρι τη μέση μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους και περιμένουμε να φτάσει σε σημείο βρασμού.
Στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα μια μικρότερη κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει επίσης νερό κι εκεί βυθίζουμε το βάζο με το μέλι. Το νερό στη μεγαλύτερη κατσαρόλα βράζει ενώ το νερό στη μικρότερη θερμαίνεται και ρευστοποιεί το μέλι.
Ανοίγουμε το καπάκι. Οι κρύσταλλοι έχουν εξαφανιστεί και το μέλι μας είναι και πάλι παχύρευστο.