Με ακίνητα επώνυμων οφειλετών ξεκινούν, χωρίς άλλη πλέον αναβολή, στις 29 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Πρόκειται για πλειστηριασμούς ακινήτων στρατηγικών κακοπληρωτών με οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι αφενός δίνουν στην κυβέρνηση το ιδεολογικό “άλλοθι” να εφαρμόσει μια μνημονιακή δέσμευση την οποία είχε “πολεμήσει” σταθερά από τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Και, αφετέρου, δίνουν στις τράπεζες […]
Με ακίνητα επώνυμων οφειλετών ξεκινούν, χωρίς άλλη πλέον αναβολή, στις 29 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Πρόκειται για πλειστηριασμούς ακινήτων στρατηγικών κακοπληρωτών με οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι αφενός δίνουν στην κυβέρνηση το ιδεολογικό “άλλοθι” να εφαρμόσει μια μνημονιακή δέσμευση την οποία είχε “πολεμήσει” σταθερά από τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Και, αφετέρου, δίνουν στις τράπεζες τα εχέγγυα για ταχύτερη πρόοδο στη μείωση των “κόκκινων” δανείων, χωρίς να έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία.
Η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων, μετά τις ισχυρές διασφαλίσεις που έλαβαν από την κυβέρνηση, αναμένεται να αποφασιστεί στη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου.
Στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ακολουθήσει και η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων της Θεσσαλονίκης.
Οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων θα αποτελέσουν για την ΕΚΤ, που εποπτεύει τις τράπεζες, το αμέσως επόμενο βήμα μετά τους πλειστηριασμούς
Σε πρώτη φάση, εκείνο που θα μετρήσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι όχι η ποσότητα, αλλά η “ποιότητα”, δηλαδή σε ποιους και με ποιο μήνυμα θα στοχεύσουν οι τράπεζες. Τόσο για τις ίδιες όσο και για τον SSM το ζητούμενο είναι να τιμωρηθούν εύποροι στρατηγικοί κακοπληρωτές που διαθέτουν μεγάλη περιουσία, αλλά έχουν εκμεταλλευθεί επί σειρά ετών το πλαίσιο προστασίας που έχει τεθεί για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες.
Οι τράπεζες είναι εις γνώσιν ερευνών ξένων μεγάλων οίκων, οι οποίοι έχουν υπολογίσει πως οι καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 300 δισ. ευρώ!
Την ίδια ώρα, δάνεια πολλών δισ. ευρώ εντός Ελλάδος μένουν απλήρωτα, και μάλιστα οι πλούσιοι οφειλέτες τους απαξιούν προκλητικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Οι τραπεζίτες έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες επ’ αυτού, εις γνώσιν των οποίων είναι και οι εποπτικές Αρχές, που εκδηλώνουν ευθέως την οργή τους για το πώς έχει συντηρηθεί τόσο καιρό μια τέτοια κατάσταση.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, κατόπιν και προτροπής του SSM, ο οποίος θεωρεί μείζον θέμα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος την αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών, οι τράπεζες προέβησαν στη “χαρτογράφηση” του προφίλ των στρατηγικών κακοπληρωτών ώστε να στοχεύσουν εκεί τους πλειστηριασμούς.
Από τη “χαρτογράφηση” των “κόκκινων” δανείων ανά γεωγραφική περιφέρεια της Ελλάδας προκύπτει ότι οι περιοχές με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι αυτές με τους υψηλότερους δείκτες NPLs, ενώ οι φτωχότερες αυτές με τους χαμηλότερους.