Αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ ζητούσαν οι συγγενείς αγρότισσας από την περιοχή του Μετσόβου, η οποία βρέθηκε νεκρή από την σύζυγό της τον Μάιο του 2003 , με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχε προκαλέσει η καφέ αρκούδα. Όλες οι βαθμίδες της Δικαιοσύνης έκριναν ότι η οικογένεια δεν δικαιούται αποζημίωση γιατί η πολιτεία είχε λάβει όλα τα μέτρα […]
Αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ ζητούσαν οι συγγενείς αγρότισσας από την περιοχή του Μετσόβου, η οποία βρέθηκε νεκρή από την σύζυγό της τον Μάιο του 2003 , με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχε προκαλέσει η καφέ αρκούδα.
Όλες οι βαθμίδες της Δικαιοσύνης έκριναν ότι η οικογένεια δεν δικαιούται αποζημίωση γιατί η πολιτεία είχε λάβει όλα τα μέτρα τόσο για την επιβίωση της αρκούδας, η οποία είναι προστατευόμενο είδος και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο όμως και για τους κατοίκους των περιοχών, κοντά στις οποίες “συχνάζει” η καφέ αρκούδα.
Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι στα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν ήταν:
- η φύτευση 100.000 οπωροφόρων δένδρων για την εξεύρεση τροφής,
- Η διάθεση 183 ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε μελισσοκόμους καθώς και
- Η διάθεση 200 ποιμενικών σκύλων σε κτηνοτρόφους.
- Επίσης, έγινε όπου ήταν δυνατόν η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων.
Επίσης, σύμφωνα με τους δικαστές εάν και η σύζυγος φέρεται να είχε αντιληφθεί την παρουσία αρκούδας κοντά στο σπίτι τους και στη στάνη των ζώων τους, απομακρύνθηκε μόνη της 500 μέτρα από την καλύβα τους, ενώ ποτέ δεν ζήτησαν να πάρουν δωρεάν ποιμενικό σκύλο.
Για τους παραπάνω λόγους, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της οικογένειας κρίνοντας ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της προβαλλόμενης παρανομίας του Δημοσίου και του θανάτου της 85χρονης.