Για «επανάσταση της ουσίας στα κρίσιμα ζητήματα» έκανε λόγο ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγιώτης Περάκης.
Ειδικότερα, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Αθήνα 984, ο κ. Περάκης ρωτήθηκε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.
«Αν θέλουμε να πούμε προτεραιότητες, με τρείς λέξεις θα λέγαμε μια επανάσταση της ουσίας, στα κρίσιμα πράγματα. Είτε είναι τα πολύ μεγάλα, όπως το ασφαλιστικό, που πρέπει να διαμορφώσουμε άποψη, να δούμε τι παραμετρικές αλλαγές μπορούμε να κάνουμε, αλλά και να συνεχίσουμε να παλεύουμε να αλλάξει η ουσία του. Και σε όλα τα άλλα να βρούμε ουσιαστικές και σύγχρονες λύσεις», απάντησε.
Κληθείς να σχολιάσει τη βασική πρόταση του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση», ο κ. Περάκης ανέφερε τα εξής: «Η βασική πρόταση είναι ο εκσυγχρονισμός, αυτό νομίζουμε ότι χρειάζεται και στον σύλλογο και στη δικηγορία και στη δικαιοσύνη. Εκσυγχρονισμό στα μέσα, γιατί στο τρόπο λειτουργίας είναι πάρα πολύ πίσω. Λείπει η τεχνολογία, λείπει η οργάνωση.
Ο σύλλογος μας έχει μεγάλο πρόβλημα διοικητικό, οργανωτικό, οικονομικής διαχείρισης, ανάξιο του μεγέθους του θα έλεγα εγώ. Ενώ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δικηγορικούς συλλόγους λειτουργεί με τρόπο του προηγούμενου αιώνα. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς για τα δικαστήρια μας, το ίδιο μπορεί να πει κανείς για τις συνθήκες άσκησης της δικηγορίας. Εκεί που χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμιστικό πνεύμα είναι στις νοοτροπίες μας, στις αντιλήψεις μας. Στον σύλλογο υπάρχει ακόμα μια παλιά συνδικαλιστική νοοτροπία που δυσκολεύει τα πράγματα να αλλάξουν».
Ερωτηθείς, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του για το πόσο εύκολο είναι να αλλάξουν τα πράγματα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο κ. Περάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Μερικά πράγματα είναι εύκολα και μερικά πράγματα είναι λιγότερο εύκολα. Ξέρετε, είμαι άνθρωπος που προτιμάει να ξεκινάει από τα μικρά και να προχωράμε βήμα- βήμα στα μεγαλύτερα. Ξεκινώντας λοιπόν από τον σύλλογο είναι εύκολο να τον αλλάξουμε.
Θα έλεγα πολύ σχηματικά είναι τόσο χάλια, τόσο πίσω, που πολύ εύκολα μπορεί να μεταμορφωθεί. Επειδή αυτό για να γίνει χρειάζονται κανόνες, κανόνες και διαδικασίες που δεν υπάρχουν σήμερα.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνει, χρειάζονται πράγματα τα οποία αλλού θα τα βρείτε πιθανότατα στον 984 σε άλλους οργανισμούς σε άλλα επιμελητήρια, που δεν τα έχουμε όμως εμείς, εσωτερικό κανονισμό, κανόνες λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, το πώς να διαχειριστούμε κάθε μέρα τα χρήματα των δικηγόρων».