Υπερήφανος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν 60.000 μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Αλέξης Τσίπρας, αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ζήτησε οι αποφάσεις στην Ευρώπη να μην λαμβάνονται πίσω από […]
Υπερήφανος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν 60.000 μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Αλέξης Τσίπρας, αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ζήτησε οι αποφάσεις στην Ευρώπη να μην λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες και επιχείρησε να αναπτύξει το δικό του success story.
Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη δημοσιογράφο της γαλλικής εφημερίδας ήταν για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα με τον ίδιο να σκιαγραφεί το δικό του success story.
«Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα και οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 είχα την καθαρή λαϊκή εντολή να δώσω μια άλλη κατεύθυνση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμηθείτε πόσο σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο μισό του 2015. Ορισμένοι πίστευαν ότι οι Έλληνες θα πρέπει να τιμωρηθούν. Αλλά καταφέραμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να μείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αποδείξαμε ότι είχαν λάθος όσοι ετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο. Δύο χρόνια αργότερα η ανάπτυξη επιστρέφει στο 2% το 2017 ενώ οι προβλέψεις για το 2018 μιλούν για 2,5% Έχουμε μειώσει τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους και με τις δικές μας δυνάμεις για να μπει ένα τέλος σε αυτή την “περιπέτεια” τον Αυγούστου του 2018. Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν είναι απλά ένα όνειρο».
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από σχετική ερώτηση επανέρχεται στη γαλλική πρόταση για το θέμα του χρέους που συνδέει τις πληρωμές με την πορεία της ανάπτυξης αν και επισημαίνει ότι υπάρχει μια πολύτιμη συμφωνία από το Eurogroup του Ιουνίου του 2015. «Μετά τη συμφωνία αυτή πρέπει να δείξουμε το ίδιο πολιτικό σθένος ώστε τα μέτρα αυτά να γίνουν πιο σαφή και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας. ΕΕ και ΔΝΤ δεν συμφωνούν πάντα αλλά πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η καλή θέληση ώστε να μην επηρεαστεί η θετική τροχιά στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Θέλουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, θέλουμε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις αγορές και τους επενδυτές.
Στην ερώτηση για τα σημεία που τον χωρίζουν με τον Εμμανουέλ Μακρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντά ότι ο Εμμάνουελ Μακρόν κι εγώ έχουμε διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αφετηρία αλλά είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε το ίδιο όραμα. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική προς τους νέους και να τους δίνει προοπτική. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν πιο δημοκρατικοί. Δεν μπορεί πλέον να λαμβάνονται αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων για τεχνοκράτες ή πολιτικούς ηγέτες που στο τέλος οι πιο δυνατοί επιβάλουν τις αποφάσεις τους όπως η Γερμανία. Έχουμε την κοινή θέση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με το σωβινισμό και τον εθνικισμό. Ο Μακρόν είναι ευρωπαϊστής, όλοι είμαστε ευρωπαϊστές. Η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να υπάρξουν θαρραλέες αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρώπης.
Ο Αλέξης Τσιπρας ρωτήθηκε από τη γαλλική εφημερίδα και για τις επαφές που είχε με επενδυτές στη Γαλλία αποφεύγοντας να ονοματίσει ποιοι ήταν αυτοί τους οποίους συνάντησε. «Συνάντησα πολλούς επενδυτές όπως κάνω και στην Αθήνα και όλες τις πόλεις που πηγαίνω. Είναι επενδυτές με ισχυρό και ειλικρινές ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Έχουμε κάνει ήδη πολύ δουλειά και πρέπει σύντομα να δρέψουμε τους καρπούς αυτών των συναντήσεων και τη δημιουργία θέσεων στην Ελλάδα.
Η δημοσιογράφος της Le Figaro ρώτησε, τέλος, τον Έλληνα πρωθυπουργό για το προσφυγικό και το πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα το πρόβλημα με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «τα νησιά μας έχουν σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης. Αυτή η προσφυγική κρίση ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη, βοήθησε στο να μπει ένα τέλος στη φρίκη των καθημερινών θανάτων στο Αιγαίο. Σήμερα έχουμε δεχθεί περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα που ζουν σε καλές συνθήκες με πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και οι διαδικασίες παροχής ασύλου είναι χρονοβόρες».
Σε δεύτερη ερώτηση για το θέμα σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ενόψει του χειμώνα ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για να βάλουμε σε σπίτια όσους βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Το πρόβλημα των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας.