Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ / Παναγιώτης Περάκης: Ο ΔΣΑ να βοηθήσει τους πληγέντες στη Μάνδρα
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Παναγιώτης Περάκης: Ο ΔΣΑ να βοηθήσει τους πληγέντες στη Μάνδρα

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στο πλαίσιο του κοινωνικού του χαρακτήρα θα μπορούσε να παρασταθεί τους πολίτες της Μάνδρας Αττικής που έχουν πληγεί από την θεομηνία, προσφέροντας νομική βοήθεια έτσι ώστε  να μπορέσουν ν΄ αποζημιωθούν από το κράτος, επισημαίνει ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγιώτης Περάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση». […]

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στο πλαίσιο του κοινωνικού του χαρακτήρα θα μπορούσε να παρασταθεί τους πολίτες της Μάνδρας Αττικής που έχουν πληγεί από την θεομηνία, προσφέροντας νομική βοήθεια έτσι ώστε  να μπορέσουν ν΄ αποζημιωθούν από το κράτος, επισημαίνει ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγιώτης Περάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση».

O κ. Περάκης σε συνέντευξή του στο protothema προτείνει συγκεκριμένες εφικτές λύσεις για εξεύρεση δικηγορικής ύλης στην κρίσιμη οικονομική μνημονιακή εποχή που διανύουμε, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι δικηγόροι και ειδικά οι νέοι που μαστίζονται από την ανεργία.

Πάντως, δεν διστάζει ο κ. Περάκης να τονίσει ότι η  Κυβέρνηση έχει  στοχοποιήσει  το δικηγόρο κόσμο μέσω του ασφαλιστικού  νομοθετικού πλαισίου.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο και μεθαύριο Κυριακή και Δευτέρα οι δικηγόροι θα προσέλθουν πανελλαδικά στις κάλπες για την   ανάδειξη νέων προέδρων και νέων Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές στους μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους  θα διεξαχθούν   3 και 4 Δεκεμβρίου 2017.

Η αποχή του ΔΣΑ από τα  προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία  και τον πολίτη (εγκληματικότητα, μεταναστευτικό, κ.λπ.) θα συνεχιστεί  και μετά την εκλογή σας

Για να είμαστε δίκαιοι, η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να θυμηθούμε αρκετές περιπτώσεις που ο ΔΣΑ υπήρξε παρών σε ζητήματα που απασχόλησαν την κοινωνία και τον πολίτη. Συμφωνώ όμως πως η παρουσία του αυτή δεν είναι επαρκής ούτε τόσο ενεργή όσο ο θεσμικός του ρόλος επιβάλλει να είναι. Ως πρόεδρος του ΔΣΑ, εφόσον βεβαίως οι συνάδελφοί μου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη  τους, αυτό, ναι, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θ΄ αλλάξει ριζικά. Το αποδεικνύει νομίζω η ως τώρα μικρή διαδρομή μου στα δικηγορικά πράγματα.

Σας υπενθυμίζω χαρακτηριστικά ότι με δική μου πρωτοβουλία ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια η επιτροπή για θέματα Προσφύγων και Μεταναστών, εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες δικηγόρους στο πλαίσιο της Ολομέλειας, της οποίας ανέλαβα επικεφαλής και η οποία έχει να επιδείξει ήδη σημαντικό έργο, όπως εθελοντικές δράσεις, δημόσιες ανακοινώσεις, διαβήματα αλλά και προτάσεις προς την Πολιτεία, το πρόγραμμα στη Μόρια της Λέσβου που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά χάρη στην υποστήριξη που λάβαμε από τους ευρωπαίους συναδέλφους μας, σχεδιασμό συνεργειών με το Δήμο Αθηναίων και πολλά ακόμη.

Το θέμα όμως πράγματι είναι θεσμικά να είμαστε πάντα παρόντες εκεί που πρέπει. Λόγου χάρη, αυτό θα μπορούσε να γίνει αυτές τις μέρες για τη Μάνδρα, για την οποία πρότεινα δημόσια ένα έκτακτο πρόγραμμα νομικής βοήθειας προς τους πληγέντες, κυρίως για να μπορέσουν ν΄ αποζημιωθούν από το κράτος για την πρωτοφανή αυτή καταστροφή που υπέστησαν, ανεπίτρεπτη για μια ευρωπαϊκή χώρα.

Υπάρχει λύση στο ασφαλιστικό  νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς άκαρπες απεργιακές κινητοποιήσεις και εάν «ναι» ποια

Οι λύσεις στο ασφαλιστικό είναι πολύ δύσκολες, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε απέναντί μας μία κυβέρνηση για την οποία η στοχοποίηση των δικηγόρων μέσω του ασφαλιστικού αποτελεί, ομολογημένα πλέον, μια στρατηγική πολιτική επιλογή. Θεωρώ ότι οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αλλαγής του εξοντωτικού πλαισίου που μας έχει επιβληθεί, διεκδικώντας σταθερά την ανατροπή του στον πυρήνα του, δικαστικά και πολιτικά, αλλά και προσπαθώντας να πετύχουμε οποιαδήποτε επιμέρους παραμετρική αλλαγή, από τις μικρότερες όπως η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημά μας για τον υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς, έως τις μεγαλύτερες όπως η μετατροπή του κλάδου εφάπαξ σε ΝΠΙΔ προαιρετική ασφάλισης ή η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου στη θέση του σημερινού Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης.

Ό,τι όμως και να κάνουμε, απαιτούνται δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η σοβαρότητα, αφού πρόκειται για αποφάσεις που πρέπει συλλογικά να λάβουμε, που και αυτές βεβαίως θα συνεπάγονται κόστος για τους δικηγόρους. Γι αυτό πρέπει με μέγιστη προσοχή και έχοντας στα χέρια μας τις πλέον αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες ν΄αποφασίσουμε, γνωρίζοντας με εγκυρότητα τη βιωσιμότητα κάθε εγχειρήματος, το ύψος των αναγκαίων εισφορών, τον τρόπο διοίκησης κλπ, επιλέγοντας να συνεργαστούμε σε κάθε βήμα με τους καλύτερους της αγοράς και όχι με φίλους και κολλητούς.

Το δεύτερο είναι να αποφεύγουμε την επαναστατική γυμναστική, η οποία σχεδόν πάντοτε έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να κερδίζουν πρόσκαιρα τις εντυπώσεις και όλοι μαζί να χάνουμε τη μάχη. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό και με τη μακρά αποχή μας της προηγούμενης χρονιάς. Υπενθυμίζω, επειδή όλοι πρέπει να κρινόμαστε και από τα πεπραγμένα μας,  ότι όταν εγώ πρότεινα στο ΔΣ, μόλις ψηφίστηκε ο νόμος και ενάντια στο κλίμα της εποχής, τη διακοπή της αποχής, πολλοί σήμερα που εμφανίζονται αντίθετοι με την αποχή δεν επέδειξαν τότε την αναγκαία τόλμη στη σχετική ψηφοφορία.

Η νομοθετική  κυβερνητική βιομηχανία θα συνεχιστεί χωρίς την συμμετοχή των δικηγόρων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές

Στο πρόγραμμά μας προτείνουμε τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής διατύπωσης προηγούμενης γνώμης του ΔΣΑ σε κάθε σχέδιο νόμου που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι που θα προλαμβάνει ή τουλάχιστον θα καταδεικνύει στα μάτια των πολιτών ακρότητες και νομικά αστήρικτες ή αμφίβολης εγκυρότητας νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, θα μας υποχρεώσει, ως δικηγορικό σώμα, να διαμορφώνουμε σοβαρές θέσεις για κάθε νομοθετική αλλαγή που μας αφορά. Δική μου βεβαίως βασική προγραμματική θέση,   είναι να συγκροτηθεί ένα Επιστημονικό Συμβούλιο και ομάδες εργασίας στον Σύλλογο, με τους καλύτερους για κάθε θέμα και με όσους άλλους δικηγόρους έχουν σχετικές ειδικές γνώσεις και διάθεση ν΄ ασχοληθούν, για να διαμορφώσουν προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν

Υπάρχει λύση για το  νέο δικηγόρο ο οποίος μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, ενώ παράλληλα το φορολογικο-ασφαλιστικό σύστημα τον γονατίζει

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η κρίση βαθιά και ριζικές αλλαγές στο γενικό πρόβλημα δεν μπορούμε να δούμε εύκολα ή γρήγορα, κάτι που, αντιθέτως, μπορεί να συμβεί στον Σύλλογό μας, τον οποίο πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να έχουμε μεταμορφώσει σε μια διετία.
Για την ελάφρυνση της συνολικής ασφαλιστικής-φορολογικής επιβάρυνσης πρέπει να κάνουμε διαρκώς και συστηματικά κάθε δυνατή προσπάθεια, σε όλα τα επίπεδα, αναφερθήκαμε λίγο πριν. Ειδικά για τη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, που είναι το πιο σοβαρό ίσως ζήτημα, το οποίο παρατηρείται μάλιστα διεθνώς, στη χώρα μας βεβαίως πιο έντονα λόγω της οικονομικής κρίσης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, υπάρχουν ουσιαστικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ξεκινώντας πάντα από μια σύγχρονη αντίληψη, η οποία λέει πως η κοινωνία δεν μας χρωστά, γι αυτό και αναζητούμε τη δικηγορική ύλη εκεί που υπάρχουν ανάγκες της κοινωνίας ή ανεπάρκειες της Πολιτείας, που οι δικές μας υπηρεσίες μας μπορούν να ικανοποιήσουν.

Κινούμενοι με βάση την αντίληψη αυτή έχουμε προτείνει συγκεκριμένα πεδία διεύρυνσης της δικηγορικής ύλης, άμεσα. Κατ΄ αρχήν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με πολλές δυνατότητες απασχόλησης για τους δικηγόρους και αξιοποίηση κονδυλίων από το εξωτερικό, τα οποία σήμερα πηγαίνουν μόνο σε κάποιες ΜΚΟ ή μένουν αδιάθετα. Ένα άλλο, επίσης άμεσο, είναι η εμπλοκή των δικηγόρων αλλά και του ΔΣΑ στην επικείμενη, τον Μάϊο 2018, εφαρμογή του Νέου Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα, στο πλαίσιο του οποίου έχω προτείνει συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν  να αποφέρουν μόνιμα έσοδα τόσο στον Σύλλογο όσο και σε μεγάλο αριθμό δικηγόρων που έχουν ή θα έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο.

Ένα άλλο πολύ μεγάλο πεδίο δικηγορικής ύλης, το οποίο θα διευρύνεται συνεχώς, είναι η νομική βοήθεια, θεσμό τη διαχείριση του οποίου πρέπει οι δικηγορικοί Σύλλογοι να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου, να τον αναμορφώσουμε και να τον αξιοποιήσουμε με κανόνες και διαφάνεια, εις όφελος τόσο των δικηγόρων όσο και, προεχόντως, των πολιτών. Πρέπει επίσης ν΄ αναζητήσουμε δικηγορική ύλη σε νέα πεδία, με τόλμη, όπως στη διαμεσολάβηση και τις άλλες εναλλακτικές μορφές επίλυσης των διαφορών, σε διεκδίκηση δικαιοδοτικών καθηκόντων για τους δικηγόρους και σε αρκετά ακόμη, τα οποία αναφέρουμε στο πρόγραμμά μας, όπως βεβαίως και με την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, για το οποίο μάλιστα παρουσιάσαμε δημόσια δύο προτάσεις προγραμμάτων που θα ενισχύουν κατά κύριο λόγο τους νέους δικηγόρους. Ο ΔΣΑ οφείλει να στηρίξει τους νέους δικηγόρους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις