Oι άνθρωποι εξελίχθηκαν να ερωτεύονται για αναπαραγωγικούς λόγους, όμως νέες μελέτες δείχνουν ότι, ο έρωτας επηρεάζει την αναπαραγωγική επιτυχία η οποία μετριέται με τον αριθμό των παιδιών που αποκτά κάθε άνθρωπος.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», μελέτη Πολωνών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Psychology» έδειξε ότι ο έρωτας, η αγάπη και η αφοσίωση σε έναν σύντροφο – στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες -συνδέονταν άμεσα με τον αριθμό των παιδιών που αποκτούσε το κάθε ζευγάρι στη φυλή κυνηγών-τροφοσυλλεκτών Χάτζα στην Τανζανία.
Η νέα μελέτη «ρίχνει φως στο νόημα του έρωτα στο εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων» , όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ στην Πολωνία.
Για παράδειγμα, στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, παράγοντες όπως η αντισύλληψη παρεμβαίνουν και φρενάρουν την σχέση μεταξύ έρωτα και απογόνων. Γι’ αυτόν τον λόγο η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Πιοτρ Σοροκόφσκι επέλεξε να μελετήσει τη φυλή Χάτζα. Η λογική των ερευνητών ήταν πως, ο τρόπος ζωής των Χάτζα είναι πολύ περισσότερο συγκρίσιμος με εκείνον των προγόνων μας κι έτσι μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξελικτική πορεία του έρωτα.
Στην έρευνά τους, οι Πολωνοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν την επονομαζόμενη «Τριγωνική Θεωρία του Ερωτα», σύμφωνα με την οποία ο έρωτας απαρτίζεται από τρία συστατικά: το πόσο κοντά νιώθουμε με τον σύντροφό μας με βάση το συναίσθημα της οικειότητας, του δεσίματος και της επαφής με το άλλο άτομο, το πάθος που αναφέρεται στον ερωτικό πόθο, σε φαντασιακές σκέψεις για τον άλλο, σε αίσθηση ειδυλλίου και στη σεξουαλική ολοκλήρωση και την απόφαση -δέσμευση που περικλείει τη συναίσθηση του ατόμου πως είναι ερωτευμένο και τη δέσμευση προς τον εαυτό του και τον άλλον να κρατήσει τον έρωτά του για εκείνον.
Με βάση τα αποτελέσματά τους οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Ανακαλύψαμε ότι η δέσμευση και η αναπαραγωγική επιτυχία συνδέονταν μεταξύ τους άμεσα και σταθερά και στα δύο φύλα».
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε επίσης και θετική συσχέτιση μεταξύ του πάθους και της αναπαραγωγικής επιτυχίας, μόνο όμως στις γυναίκες.
Με βάση τα ευρήματά τους οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, το πάθος και η δέσμευση αποτελούν παράγοντες-κλειδιά» που αυξάνουν τις πιθανότητες αναπαραγωγής. Σήμερα όμως ο έρωτας,τουλάχιστον στον αναπτυγμένο κόσμο, πιθανώς να μην συνδέεται τόσο άμεσα με την αναπαραγωγική επιτυχία