Υπό πίεση η ελληνική κυβέρνηση για την συμφωνία με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, σε άρθρο που φιλοξενεί σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η πίεση αυτή προέρχεται τόσο από το εσωτερικό και στελέχη του κόμματος, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς. «Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα […]
Υπό πίεση η ελληνική κυβέρνηση για την συμφωνία με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, σε άρθρο που φιλοξενεί σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η πίεση αυτή προέρχεται τόσο από το εσωτερικό και στελέχη του κόμματος, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς.
«Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπακούσει σε όποιο εμπάργκο υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Σαουδική Αραβία, ενώ αντιμετωπίζει κριτική για την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα όπλα, μεταξύ άλλων και από δικούς της βουλευτές», αναφέρει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
«Οι όλο και αυξανόμενες εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ συμβαδίζουν με την διεθνή καταδίκη της συμφωνίας από οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνει ο Guardian, κάνοντας ειδική αναφορά στην Διεθνή Αμνηστία που ζήτησε από την Ελλάδα «να ανακαλέσει άμεσα την πώληση και μεταβίβαση πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και να αρνηθεί να εγκρίνει τη μεταφορά, προς τα μέρη της σύγκρουσης στην Υεμένη, κάθε είδους συμβατικών όπλων, πυρομαχικά και εξαρτήματα πολεμικού εξοπλισμού».
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και φιλίας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι που πρέπει να εξάγει» δήλωσε στο Guardian ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυτή την συμφωνία και ειλικρινά, μιλάμε για 66 εκατομμύρια, όχι 66 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν αξίζει την φασαρία. Δεν είναι το ποσό τέτοιο για να σώσει την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Εκτός από τα εσωτερικά πυρά, πάντως, επισημαίνει το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική και από την αντιπολίτευση για την υπόθεση, καθώς κατηγορείται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για αδιαφανείς διαδικασίες, με τα κόμματα να ζητούν την παραίτησή του.
«Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ελέγχει 153 βουλευτές από το σύνολο των 300, η κυβέρνηση εξαρτάται από τις ψήφους των εννέα βουλευτών των ΑΝΕΛ. Η θερμή υποστήριξη του Τσίπρα στον Καμμένο σε μια γεμάτη ένταση συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, έκανε πολύ λίγα για να διαλύσει τα ερωτήματα γύρω από την συμφωνία», επισημαίνει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση, σχετικά με το αν υπήρχε ή όχι μεσάζοντας, καθώς αυτό απαγορεύεται στην Ελλάδα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδύθηκε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας υποσχόμενος να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Οι κατηγορίες αποτελούν πλήγμα για την ηθική του, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σε άλλες δυτικές χώρες, όπως στην Μεγάλη Βρετανία, το κέρδος από παρόμοιες συμφωνίες περί όπλων με την Σαουδική Αραβία ή την Ελλάδα, είναι πραγματικότητα. “Για μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της. Για τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η ιστορία είναι μεγάλο πλήγμα κατά του ηθικού πλεονεκτήματος που είχε αυτή η διοίκηση”, επισημαίνει ο Θάνος Ντώκος, επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ».