Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των πέντε Γερμανών «Σοφών», φέτος στην Ελλάδα το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,9% και το 2018 κατά 2,0%. Για την ανεργία στην Ελλάδα η έρευνα εκτιμά ότι θα μειωθεί από 23,6% πέρυσι στο 21,5% φέτος, ενώ το 2018 θα πέσει στο 20,0%. Οι νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως […]
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των πέντε Γερμανών «Σοφών», φέτος στην Ελλάδα το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,9% και το 2018 κατά 2,0%.
Για την ανεργία στην Ελλάδα η έρευνα εκτιμά ότι θα μειωθεί από 23,6% πέρυσι στο 21,5% φέτος, ενώ το 2018 θα πέσει στο 20,0%. Οι νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.
Είναι όμως συζητήσιμο κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, όταν άλλοι τουριστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο επιστρέψουν στην πολιτική σταθερότητα. Την ίδια ώρα την ανάγκη να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί στις χώρες της ΕΕ υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC).
Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 48% του εθνικού ενδιάμεσου (median) μισθού και επομένως θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25% προκειμένου να φθάσει σε επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το κατώτατο όριο μισθών που θέτει ο ΟΟΣΑ (στα 2/3 του εθνικού ενδιάμεσου μισθού).
«Οι κατώτατοι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί», δήλωσε η Έσθερ Λιντς, Συνομοσπονδιακή Γραμματέας της ETUC.
«Η ΕΕ πρέπει να θέσει μια προθεσμία για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών, ώστε να φτάσει τουλάχιστον το 60% του μεσαίου μισθού και άρα ένα βιώσιμο μισθό. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει μια μέρα στην άλλη, αλλά ο στόχος πρέπει να τεθεί σε ολόκληρη την ΕΕ» συνέχισε η ίδια, καλώντας τις κυβερνήσεις να διαβουλευθούν με τα εθνικά συνδικάτα και τους εργοδότες προκειμένου να υπάρξει λύση.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου ή του ενδιάμεσου μισθού σε κάθε χώρα θα μειώσει σημαντικά τη φτώχεια των εργαζομένων και θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε.