Αναστασόπουλος: «Να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σε όσα μας πληγώνουν»

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Αναστασόπουλος: «Να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σε όσα μας πληγώνουν»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Πιστεύει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δικηγόρος αυτή τη στιγμή είναι το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς του. Ο γνωστός δικηγόρος κ. Δημήτριος Αναστασόπουλος, υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Alpha freepress» πως η οικοδόμηση ευρύτατων συμμαχιών με άλλους επιστημονικούς κλάδους και η […]

02.12.2017 | 10:52

Πιστεύει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δικηγόρος αυτή τη στιγμή είναι το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς του.

Ο γνωστός δικηγόρος κ. Δημήτριος Αναστασόπουλος, υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Alpha freepress» πως η οικοδόμηση ευρύτατων συμμαχιών με άλλους επιστημονικούς κλάδους και η επακόλουθη συντονισμένη δράση μπορεί να ανατρέψει τη δυσμενή θέση των δικηγόρων και να υλοποιήσει την πρότασή του για επιβάρυνση από φορολογικό και ασφαλιστικό κατά μέγιστο ποσοστό στο 40% αντί του 80% που φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις σήμερα.

Πώς προσέρχεσθε στον δεύτερο γύρο των εκλογών;

«Ο πρώτος γύρος των εκλογών στέλνει ένα σαφές μήνυμα υπέρ της ανανέωσης για τη μεγάλη αλλαγή. Χιλιάδες δικηγόροι στήριξαν τόσο την υποψηφιότητά μου ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όσο και τον εκλογικό συνδυασμό, του οποίου ήμουν επικεφαλής, “Ο Δικηγόρος – όλοι, εμείς, μαζί!”. Στήριξαν τις προτάσεις μας, στήριξαν το ήθος μας, στήριξαν τη διάθεσή μας για ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, αποτελεί το μέσο για να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Για να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στα όσα μας πληγώνουν, γυρνώντας επιτέλους σελίδα. Καλούμε το σύνολο του δικηγορικού σώματος να μην παραμείνει αδιάφορο και αμέτοχο. Επιθυμούμε τη μαζική συμμετοχή του, για να πούμε όλοι μαζί όχι στις αποχές, όχι στην αδράνεια, ναι στην ανανέωση, ναι στην αλλαγή».

Ο πρώτος στόχος του νέου προέδρου του ΔΣΑ είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δικηγόρων λόγω της υπεροφορολόγησης και η μείωση της ανεργίας στον κλάδο;

«Ο κλάδος πράγματι βρίσκεται σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια του μέχρι σήμερα βίου του. Αν δεν πάρουμε τη σωστή κατεύθυνση, οδεύουμε μετά βεβαιότητας σε συντριβή. Η οικονομική κατάσταση των δικηγόρων διαρκώς επιδεινώνεται, με συναδέλφους να εγκαταλείπουν μαζικά το λειτούργημα. Η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης αποτελούν σημαντικό παράγοντα για αυτό. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δικηγόρος αυτή τη στιγμή είναι το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς του. Πρόκειται για μια επιβάρυνση που αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το 80%!

Πάγια θέση μας είναι ότι αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά, κατά μέγιστο ποσοστό, το 40%. Μπορούμε να την υλοποιήσουμε μέσω της οικοδόμησης ευρύτατων συμμαχιών με άλλους επιστημονικούς κλάδους και την επακόλουθη συντονισμένη δράση. Στο πρόγραμμά μας (metodikigoro.gr) περιέχεται σειρά προτάσεων και για την αντιμετώπιση της ανεργίας του κλάδου. Αναφέρω χαρακτηριστικά την εισαγωγή του θεσμού του βοηθού δικαστή, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους δικηγόρους να απασχολούνται στα δικαστήρια της χώρας.

Ποιά η στάση του ΔΣΑ στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης;

«Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα το 2015, η χώρα μας καταλαμβάνει την 5η θέση στην καθυστέρηση δικαστικής επίλυσης μιας αστικής υπόθεσης και την 4η θέση στην αντίστοιχη καθυστέρηση για μια διοικητική υπόθεση. Έτσι, στη μεν πρώτη περίπτωση απαιτείται περισσότερο από ένα χρόνο, στη δε δεύτερη περισσότερο από δυόμιση χρόνια, για να βρει ο πολίτης το δίκιο του. Και μιλάμε μόνο για τον πρώτο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης! Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας αφορά αποκλειστικά τη δικαιοσύνη. Μεταξύ πολλών άλλων μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της, προτείνουμε τη δημιουργία παρατηρητηρίου του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, την ενίσχυση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης και τη συνδρομή δικηγόρων στο έργο των δικαστών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version