Δεν πιστεύει σε μαγικές λύσεις και σωτήρες και προκρίνει πως «χρειάζεται σκληρή δουλειά, εμπειρία, μαχητικότητα και ενότητα».
Ο γνωστός δικηγόρος κ. Δημήτριος Βερβεσός, υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον δεύτερο κύκλο των εκλογών, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Alpha freepress» πως υπάρχει ανάγκη για ένα ισχυρό Δικηγορικό Σύλλογο, «ο οποίος σήμερα περισσότερο από ποτέ- θα πρωταγωνιστήσει στην κοινή προσπάθεια επαγγελματικής αναγέννησης του κλάδου».
Πώς προσέρχεσθε στον δεύτερο γύρο των εκλογών;
«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν σαφές και ξεκάθαρο. Οι δικηγόροι της Αθήνας, δίνοντας μας την πρώτη θέση με διαφορά ανάμεσα σε τόσες υποψηφιότητες, αποφάσισαν να προχωρήσουν μπροστά με ασφάλεια και σιγουριά, μακριά από κομματικές επιλογές και διαχωριστικές γραμμές. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και τα προβλήματά μας δεν έχουν χρώμα. Η λύση τους απαιτεί αποφασιστική δράση, ώστε να εξασφαλίσουμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των δικηγόρων. Μαγικές λύσεις και σωτήρες δεν υπάρχουν. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, εμπειρία, μαχητικότητα και ενότητα.
Οι πολιτικές παρωπίδες, οι κομματικές ταμπέλες και οι κάθε είδους εξαρτήσεις ανήκουν στο παρελθόν, καθώς αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και υπονομεύουν το κύρος του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος σήμερα περισσότερο από ποτέ- θα πρωταγωνιστήσει στην κοινή προσπάθεια επαγγελματικής αναγέννησης του κλάδου. Το δικό μου μήνυμα, ενόψει της προσεχούς Κυριακής και Δευτέρας είναι μήνυμα ενότητας. Ενωμένοι θα αγωνιστούμε για το μέλλον και την αξιοπρέπεια των δικηγόρων».
Ο πρώτος στόχος του νέου προέδρου του ΔΣ είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δικηγόρων λόγω της υπερφορολόγησης και η μείωση της ανεργίας στον κλάδο;
«Η αύξηση της επαγγελματικής ύλης των δικηγόρων είναι μια από τις βασικές μου προτεραιότητες. Έχουμε εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις γι’ αυτό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μπορούμε να το πετύχουμε με κατάρτιση συμπράξεων (ΣΔΙΤ) μεταξύ ΔΣΑ και Δημοσίου/ΟΤΑ/ΝΠΔΔ και για την ανάθεση εκκρεμών νομικών έργων των φορέων αυτών σε δικηγόρους (όπως διοικητικές υποθέσεις, συντάξεις, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, ακίνητη περιουσία κλπ) με αύξηση του αριθμού των δικηγόρων που μετέχουν σε Επιτροπές Κτηματολογίου, Επιτροπές Aσύλου, τμήματα νομικής βοήθειας ΟΤΑ, μητρώα εκτελεστών διαθήκης, εκκαθαριστών ν. 3869/2010 κλπ.
Με την απορρόφηση δικηγόρων σε νομικά τμήματα Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ (ΕΦΚΑ, ΔΟΥ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, προανακριτικά τμήματα κλπ.) και με την απορρόφηση δικηγόρων στο ΕλΣ, με ταυτόχρονη αναστολή δικηγορίας, για επιβοήθηση του έργου του προληπτικού ελέγχου ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ και να παραχωρηθούν ενοικιασμένοι χώροι από το ΔΣΑ για όσους δικηγόρους δεν έχουν δικό τους γραφείο στο κέντρο για συναντήσεις με τους εντολείς τους. Όμως, για να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι, ο ΔΣΑ χρειάζεται έναν έμπειρο Πρόεδρο, με γνώσεις, όραμα, αγωνιστικότητα, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα, που να μπορεί να ενώσει τους δικηγόρους».
Ποιά η στάση του ΔΣ στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης;
«Η ελληνική Δικαιοσύνη διέρχεται μία από τις πιο δύσκολες εποχές στην Ιστορία της, παρά το ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων Δικαστών εργάζεται σκληρά κι επίπονα για την εκτέλεση των θεσμικών τους καθηκόντων. Η αξιοπιστία και το κύρος της Δικαιοσύνης δοκιμάζονται, το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών κλονίζεται, με όλα τα συνεπαγόμενα αρνητικά αποτελέσματα και σε αυτό έχει συντελέσει μεταξύ άλλων και η αβελτηρία των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών. Στο πρόγραμμά μας, έχουμε σειρά προτάσεων με τις οποίες, ως ΔΣΑ, μπορούμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του κύρους της δικαιοσύνης και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται: η προώθηση διαδικασιών προδικαστικής επίλυσης της διαφοράς σε αστικές διαφορές που είναι δεκτικές εξωδικαστικού συμβιβασμού με την αξιοποίηση δικηγόρων-διαμεσολαβητών του ΔΣΑ. Η αύξηση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου σε βάρος του Πολυμελούς, προκειμένου να συζητούνται περισσότερες υποθέσεις ανά δικάσιμο, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο ΔΣΑ, ειδικά για τη διαμεσολάβηση και η άμεση εφαρμογή του ν. 4055/2012 με στελέχωση των επιτροπών επίλυσης διοικητικών διαφορών από δικηγόρους για την εκκαθάριση των 150.000 εκκρεμών υποθέσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας και των υποθέσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας. Θα επαναλάβω, όμως, ότι για να γίνουν αυτά χρειαζόμαστε έναν ισχυρό Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος θα συμβάλει ενεργά στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης».