Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση δολοφονίας του ετεροθαλή αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ μετά την κυκλοφορία πληροφοριών πως την ημέρα της δολοφονίας του είχε μαζί του φιαλίδια με το αντίδοτο του νευροπαραλυτικού παράγοντα VX που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του. Ο Κιμ δηλητηριάστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο. Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν καρέ – καρέ τις κινήσεις δύο […]
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση δολοφονίας του ετεροθαλή αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ μετά την κυκλοφορία πληροφοριών πως την ημέρα της δολοφονίας του είχε μαζί του φιαλίδια με το αντίδοτο του νευροπαραλυτικού παράγοντα VX που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του.
Ο Κιμ δηλητηριάστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο. Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν καρέ – καρέ τις κινήσεις δύο γυναικών που θεωρούνται υπεύθυνες για τη δολοφονία του: Η μία πλησιάζει τον Κιμ Γιονγκ Ναμ που περπατά ανυποψίαστος στο αεροδρόμιο, τον «αρπάζει» και τον ακινητοποιεί και η άλλη τον ψεκάζει στο πρόσωπο.
Τα 12 φιαλίδια που βρέθηκαν πάνω του περιείχαν ατροπίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται ως αντίδοτο νευροπαραλυτικών παραγόντων, περιλαμβανομένου του VX, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τοξικολογική έκθεση. Βρέθηκαν μέσα σε ένα σακίδιο, το οποίο είχε μαζί του ο Κιμ όταν δολοφονήθηκε.
Μια γιατρός δήλωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαλαισίας ότι τα αντίδοτα της παραδόθηκαν για εξέταση από την αστυνομία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Star.
«Παρέλαβα τα αντικείμενα αυτά μαζί με άλλα επτά πειστήρια από την αστυνομία που μου τα παρέδωσε…στις 10 Μαρτίου για τοξικολογικές εξετάσεις», είπε η ίδια.
Η 29χρονη Ντοάν Θι Χουόνγκ και η 25χρονη Σίτι Αϊσιάχ κατηγορούνται ότι έριξαν την τοξίνη στο πρόσωπο του Κιμ στις 13 Φεβρουαρίου. Οι δύο γυναίκες, από την Ινδονησία και το Βιετνάμ αντίστοιχα, έχουν δηλώσει αθώες για την δολοφονία του.
Οι ίδιες υποστηρίζουν ότι παραπλανήθηκαν και θεώρησαν ότι θα συμμετείχαν σε τηλεοπτική φάρσα. Σε περίπτωση που καταδικαστούν αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου δι’ απαγχονισμού.
Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται κάθε ανάμειξη στη δολοφονία, αλλά στο δικαστήριο οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι στο έγκλημα εμπλέκονται τέσσερις Βορειοκορεάτες.