Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών, για την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: «Το πιο κρίσιμο στοιχείο στην εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι μόνο η έντονη βροχόπτωση, αλλά είναι και ισόποσος όγκος εδάφους που παρασύρθηκε από το νερό καταλήγοντας να είναι το νερό ο διπλάσιος όγκος λάσπης, δηλαδή το έδαφος που παρασύρθηκε από το νερό είναι εκείνο που έπνιξε την Μάνδρα. Δηλαδή δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά η ακραία διάβρωση, η οποία προκλήθηκε από την πτώση του νερού. Κι όλα αυτά μαζί συνδυάστηκαν κι έγινε ο διπλάσιος όγκος λάσπης. Νερό και έδαφος διπλασίασαν τις καταστροφές».
Το έδαφος ρυπαίνεται από τα στραγγίσματα των χωματερών – ιδιαίτερα από το ΧΥΤΑ Φυλής, κακοποιείται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων αλλά και από τις εξορύξεις όπως στις Σκουριές Χαλκιδικής από την Eldorado Gold, διαβρώνεται από τις δασικές πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή, σκεπάζεται με τις επεκτάσεις των πόλεων και με την πλακόστρωση των πάρκων και των παιδικών χαρών κ.ά.
Κάθε λεπτό που περνά το έδαφος υφίσταται ασφυξία, μόλυνση, εκμετάλλευση, δηλητηρίαση, κακομεταχείριση, κατανάλωση. Στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ακόμη κοινός νόμος που να υπερασπίζεται το έδαφος. Η υπεράσπιση του εδάφους με τους νόμους είναι ο πρώτος τρόπος για να προστατευθούν οι άνθρωποι, τα φυτά, τα ζώα. Χωρίς ένα υγιές και ζωντανό έδαφος δεν υπάρχει μέλλον. Το υγιές και ζωντανό έδαφος μας προστατεύει από τις περιβαλλοντικές καταστροφές, από τις κλιματικές αλλαγές, από τα δηλητήρια στο πιάτο μας. Πάνω από 500 οργανώσεις έχουν ενωθεί στο συνασπισμό People4Soil που ζητά από την ΕΕ συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία του εδάφους, που είναι τόσο ουσιώδες για τη ζωή όσο το νερό και ο αέρας. Δυστυχώς η εκστρατεία δεν πήγε καλά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα μόνο δείγμα της υποτίμησης της αξίας του εδάφους.
ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ: η διάβρωση, η στεγανοποίηση, η απώλεια οργανικής ύλης, η συμπίεση, η αλάτωση, οι κατολισθήσεις και η μόλυνση έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων, τα φυσικά οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, καθώς και στην οικονομία μας.
ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ είναι ζωτικός, περιορισμένος, μη ανανεώσιμος και αναντικατάστατος πόρος: η ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών εξαρτάται από την υγεία των εδαφών,
ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ είναι κοινό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή μας,
Η φροντίδα του πλανήτη ξεκινάει από το έδαφος.