Μπορεί οι πλειστηριασμοί να «ετοιμάζονται» για αύριο μέσα σε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας, όμως οι δανειστές στέλνουν πολύ αυστηρό μήνυμα που δεν αφήνει πολλές επιλογές. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι δανειστές, έχουν κάνει ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά πως έως τις 22 Ιανουαρίου η διαδικασία είναι ουσιαστικά υπό επιτήρηση. «Εως τις 22 Ιανουαρίου θα παρακολουθούμε το θέμα […]
Μπορεί οι πλειστηριασμοί να «ετοιμάζονται» για αύριο μέσα σε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας, όμως οι δανειστές στέλνουν πολύ αυστηρό μήνυμα που δεν αφήνει πολλές επιλογές.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι δανειστές, έχουν κάνει ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά πως έως τις 22 Ιανουαρίου η διαδικασία είναι ουσιαστικά υπό επιτήρηση. «Εως τις 22 Ιανουαρίου θα παρακολουθούμε το θέμα για να είμαστε βέβαιοι», ανέφερε.
Οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση η διαδικασία να συνεχιστεί κανονικά και να μην είναι μια κίνηση on-off, δηλαδή να πραγματοποιηθούν για μερικές εβδομάδες και μετά να σταματήσει η διαδικασία.
Παράλληλα, η ίδια ευρωπαϊκή πηγή είπε πως αίτημα των δανειστών είναι να πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί σε όλοι την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα. «Θέλουμε να δούμε ότι συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί παντού και όχι μόνο στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον αριθμό των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται, είπε πως «το 1/3 των πλειστηριασμών που είχαν αναγγελθεί δεν έγινε γιατί οι ενδιαφερόμενοι πλήρωσαν τις οφειλές τους», κάτι που ερμηνεύεται, κατά την ίδια πηγή, ως αποτέλεσμα της πίεσης στους κακοπληρωτές, οι οποίοι εμφανίζονται και συμμορφώνονται.
Κλείνοντας το θέμα των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι αποτελεί ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο. Η τελευταία αυτή παράμετρος αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και θα πρέπει η σχετική διάταξη να ψηφιστεί το αργότερο εντός Ιανουαρίου.
Το κοινωνικό μέρισμα προήλθε από υποχρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών
Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα και από πού προήλθαν τα 720 εκατ. ευρώ, η ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε «δεν τα βλέπουμε σαν καινούργια λεφτά, αλλά ως μέρος της υποχρηματοδότησης κοινωνικών δαπανών το 2017, όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν ότι θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΚΕΑ 700.000 δικαιούχοι αλλά χρηματοδοτήθηκαν 500.000».
Δηλαδή, οι δανειστές υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για «καινούργιο χρήμα», όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αλλά ως κεφάλαια τα οποία προέκυψαν είτε από υποχρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών, είτε από δικαστικές αποφάσεις, είτε από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Κανονικά οι περικοπές στις συντάξεις
Το να παραμείνουν όλες οι πλευρές πιστές στη συμφωνία που έχουν υπογράψει δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτή δέσμευση στο Μνημόνιο, και όχι μόνο με το ΔΝΤ. Σε αυτή τη δήλωση προχώρησαν σήμερα ευρωπαϊκές πηγές σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις. Μάλιστα, συμπλήρωσαν ότι «αν αρχίσουμε να ξηλώνουμε κομμάτια της συμφωνίας, αυτό θα περιέπλεκε πάρα πολύ τις διαδικασίες».
Για την πορεία της αξιολόγησης
Αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του 1/3 των 110 προαπαιτουμένων. Πρόσθεσε, δε, πως περίπου το 1/3 των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης απαιτεί νομοθετική ρύθμιση πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Ακόμη μια εκκρεμότητα στις συζητήσεις είναι το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Εδώ οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι το ενδεχόμενο αναβολής της προβλεπόμενης αύξησης 30% των συντελεστών από την 1η/1/2018 περιορίζεται, ωστόσο υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή πρόθεση να ενισχυθούν τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό.