Αλέξης Τσίπρας: Δεσμεύομαι για μείωση φορολογικών συντελεστών άμεσα (pics-vid)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αλέξης Τσίπρας: Δεσμεύομαι για μείωση φορολογικών συντελεστών άμεσα (pics-vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές διαφαίνονται λίγους μήνες πριν την έξοδο από το πρόγραμμα ανέδειξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ο Αλέξης Τσίπρας για μια ακόμη φορά υποστήριξε πως η στρατηγική της κυβέρνησης απέδωσε  και πως «οι κόποι του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και μάλιστα με τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά […]

06.12.2017 | 07:42

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές διαφαίνονται λίγους μήνες πριν την έξοδο από το πρόγραμμα ανέδειξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ο Αλέξης Τσίπρας για μια ακόμη φορά υποστήριξε πως η στρατηγική της κυβέρνησης απέδωσε  και πως «οι κόποι του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και μάλιστα με τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά που εγγυώνται ότι η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα χωρίς πισωγυρίσματα».

“Εντός των προβλέψεων θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2017”

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, σε ό,τι αφορά το 2017 και μετά τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο που κινήθηκαν κάτω από τις προσδοκίες, καθησύχασε πως το έτος θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης εντός των προβλέψεων. Ειδικότερα ανέφερε πως η οικονομία «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναπτύχθηκε πρώτη φόρα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006». Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι «οι ενδείξεις μάς λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα παράδοση αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις, που δεν έχει καμιά σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης που όλο έβλεπαν οριακή ανάπτυξη και συνεχώς πρόεκυπτε ύφεση και μάλιστα βαθιά». Από την άλλη προέβλεψε ότι θα μπούμε στο επόμενο έτος με θετική δυναμική και μάλιστα χαρακτήρισε το 2018 «έτος – καμπή».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της 3ης αξιολόγησης, το οποίο χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη με έντονο συμβολισμό» και μάλιστα «με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την χώρα και την ελληνική κοινωνία». ¨όπως είπε, συνοψίζοντας τα θετικά σημεία της 3ης αξιολόγησης αυτή δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά από αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά περίπου 30%, την προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση, τις αποφάσεις για την Ενέργεια που κα΄τα τον πρωθυπουργό «θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα προσελκύσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας επενδύσεων και μάλιστα μακροπρόθεσμης τοποθέτησης», την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

“Αντιπολίτευση και ΜΜΕ υπονομεύουν την έξοδο από την κρίση”

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε χρόνο ρεκόρ έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στο εξωτερικό, στους εταίρους της χώρας και ειδικά στις αγορές και το διεθνές επενδυτικό κοινό παρόλα αυτά η αντιπολίτευση (στην οποία πάντως αναφέρθηκε φωτογραφικά και μόνο) και μερίδα των ΜΜΕ όχι μόνο δεν το αναγνωρίζουν αλλά επιδίδονται στην καταστροφολογία και την συκοφάντηση, που όπως κατήγγειλε «πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από τη κρίση».

Ως «απτά δεδομένα» της πραγματικότητας που διαψεύδουν τις παραπάνω προσπάθειες ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε

  • τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας,
  • τις εκθέσεις των διεθνών αναλυτών,
  • την έξοδο μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος,
  • τη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις διεθνείς αγορές.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας μάλιστα πώς μετά τη λήξη του προγράμματος πρέπει αυτές να συνεχιστούν και να έχουν τη «δική μας σφραγίδα» αλλά και τη συναίνεση του λαού και των υγιών παραγωγικών δυνάμεων. Επίσης, ανέφερε ότι πλέον οι επενδύσεις επιστρέφουν καθώς η χώρα πλέον δεν είναι «φοβική» απέναντι στις αλλαγές και είναι πιο φιλική στις επενδύσεις.

Μείωση συντελεστών στις επιχειρήσεις σύντομα

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες και σε αυτές ενέταξε το θέμα της υψηλής φορολόγησης, έδειξε δε να δεσμεύεται για μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις σύντομα. Μιλώντας για την κυβερνητική φορολογική πολιτική είπε ότι ήταν  μια δύσκολη πολιτική απόφαση η οποία ελήφθη «κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και τη πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση». Ωστόσο, συνέχισε, «πεποίθησή μας όμως ήταν και παραμένει ότι αυτές οι συνθήκες δε μπορεί να είναι μόνιμες αλλά έκτακτες. Και η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Και κατέληξε πως σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι «η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή».

Δεν παρέλειψε βέβαια να μιλήσει για τις διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων «σε όλο το βάθος της μεταπολιτευτικής περιόδου», που συνέβαλλαν στη δημιουργία σταθερών ελλειμμάτων. «Αυτή  η κατάσταση δεν πρόεκυψε εν κενώ αλλά έχει βαθιές ιστορικές αιτίες» όπως:

  • Η απώλεια εσόδων ΦΠΑ για δεκαετίες ολόκληρες,
  • ο κατακερματισμός του φορολογικού μηχανισμού,
  • το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων,
  • η ιδιότυπη φορολογική ασυλία και ατέλεια κάποιων προνομιούχων,
  • η κοινωνικοποίηση των ζημιών επιχειρήσεων με προνομιακή πρόσβαση στη ρευστότητα.

Και τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα των οφσόρ και των φορολογικών παραδείσων ως παράγοντα δημιουργίας ελλειμμάτων που δημιούργησαν τις σημερινές ανάγκες υπερφορολόγησης, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει στις λεπτομέρειες της πολιτικής επικαιρότητας και προσεγγίζοντάς το από τη σκοπιά των θέσεων αρχής.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για «ένα διεθνές φαινόμενο», την «κοινωνικά αθέμιτη, αν και νομότυπη πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων».  «Για μας αυτή δεν είναι μια περίπτωση όπου το νόμιμο είναι και ηθικό» είπε, «ούτε δικαιολογεί αυτή την πρακτική η θεσμοθετημένη ενίοτε και υψηλή φορολογία των κρατών. Η φορολογία του πλούτου για την παροχή δημόσιων αγαθών και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους είναι μεταπολεμική κατάκτηση και θεμελιώδης νομιμοποιητικός πυλώνας της δημοκρατίας».

Exit mobile version