NYT: Ο Ερντογάν ήθελε μια φωτογραφία σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Ο Ερντογάν ήθελε μια φωτογραφία σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Στην σημασία της χρονικής συγκυρίας της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα εστιάζει σημερινό άρθρο της εφημερίδας New York Times. Στο άρθρο με τίτλο «Κανένας  Τούρκος Πρόεδρος στην Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια. Γιατί τώρα;», παραθέτουν τις απόψεις τους καθηγητές από Ελλάδα, Τουρκία  και από τρίτες χώρες. «Κανένας Πρόεδρος δεν είχε δύναμη να κατευθύνει την εξωτερική πολιτική, […]

08.12.2017 | 13:58

Στην σημασία της χρονικής συγκυρίας της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα εστιάζει σημερινό άρθρο της εφημερίδας New York Times. Στο άρθρο με τίτλο «Κανένας  Τούρκος Πρόεδρος στην Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια. Γιατί τώρα;», παραθέτουν τις απόψεις τους καθηγητές από Ελλάδα, Τουρκία  και από τρίτες χώρες.

«Κανένας Πρόεδρος δεν είχε δύναμη να κατευθύνει την εξωτερική πολιτική, κανένας από αυτούς», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Fadi Hakura, διευθυντής του προγράμματος της Τουρκίας  στην δεξαμενή σκέψης του  Chatham House,.

Η σημασία της επίσκεψης του κ. Ερντογάν, σημειώνει ο αθρογράγφος των NYT  έγκειται στο εξής: Έφτασε σε έναν ιστορικά ανταγωνιστικό γείτονα σε μια στιγμή που βρήκε τον εαυτό του και την Τουρκία απομονωμένη στο εξωτερικό.

«O Ερντογάν χρειάζεται μια  ιστορία επιτυχίας  διεθνών σχέσεων προκειμένου να σπάσει την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Χρειάζεται μια ευκαιρία φωτογράφισης με μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη του στην εφημερίδα ο Θάνος Ντόκος, Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Άλλοι εμπειρογνώμονες, αναφέρει το δημοσίευμα, υποστήριξαν ότι ο κ. Ερντογάν στρέφεται  πλέον προς τις βαλκανικές χώρες, αφού απέτυχε το σχέδιό του καταστήσει την Τουρκία σημαντικό παίκτη στη Μέση Ανατολή, απέτυχε.

«Ψάχνει ένα μεγαλείο για την Τουρκία. Θέλει να κάνει και πάλι την Τουρκία υπέροχη, θέλει να την καταστήσει αστέρα πρώτου μεγέθους, γι ‘αυτό κατευθύνει τώρα την προσοχή της στα Βαλκάνια», δήλωσε ο κ. Cagaptay, ο οποίος πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο για τον Ερντογάν με τίτλο” «Ο Νέος Σουλτάνος: Ο Ερντογάν και η κρίση της σύγχρονης Τουρκίας.»

Μεταξύ άλλων ο Cagaptay  έκανε λόγο για ανεκμετάλλευτο οικονομικό πεδίο μεταξύ των δυο χωρών.

Όσον αφορά την Συνθήκη της Λωζάνης και την συζήτηση που άνοιξε χθες με τις δηλώσεις  Παυλόπουλου, Ερντογάν Τσίπρα, ο καθηγητής  Δημήτρης Τριανταφύλλου του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνταντινούπολης δήλωσε στου ΝΥΤ: «Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα έχει σκεφτεί προσεκτικά τι σημαίνει ‘’ανανέωση’’ της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς δεν θεωρεί ότι πρόκειται για θέμα συζήτησης», προσθέτοντας «Ωστόσο τα λόγια  του κ. Ερντογάν πιθανότατα προορίζονταν για εγχώρια κατανάλωση στην Τουρκία».

«Είναι ένας διεθνής ηγέτης που πάντα μιλά σε εθνικό ακροατήριο. Ενδιαφέρεται να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι βασικός παράγοντας σταθεροποίησης, ότι πρέπει να γίνει σεβαστός και ότι έχει τον έλεγχο», κατέληξε.

Exit mobile version