Οι πολιτικοί μιλούν για βελτίωση των οικονομικών, αλλά κατά την έρευνα του ΙΟΒΕ τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αποταμιεύουν πλέον… Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» είναι στο 65%, ενώ παραμένει στο 13% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από […]
Οι πολιτικοί μιλούν για βελτίωση των οικονομικών, αλλά κατά την έρευνα του ΙΟΒΕ τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αποταμιεύουν πλέον…
Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» είναι στο 65%, ενώ παραμένει στο 13% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώνονται στο 9% (από 12%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» περιορίζονται στο 13% (από 15%).
Στην ΕΕ καταγράφεται σταθερότητα (+0,1), με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 114,3 μονάδες, στην καλύτερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2007. Αναλυτικότερα, στην Ευρωζώνη, η βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές (+1,2) αντισταθμίζεται από την επιδείνωση στο Λιανικό εμπόριο (-1,3), με τις Υπηρεσίες (+0,1) και τη Βιομηχανία (+0,2) να μην παρουσιάζουν αξιοσημείωτες μεταβολές.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη (+1,2) καταγράφει άνοδο, ωθώντας το συνολικό δείκτη της Ευρωζώνης οριακά προς τα πάνω, ενώ σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώνεται στην Γαλλία (+1,9), την Ολλανδία (+0,8) και την Ισπανία (+0,6), παραμένει αμετάβλητος στην Ιταλία (+0,2) και επιδεινώνεται στην Γερμανία (-0,1).
Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφεται πτώση στον δείκτη κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (-1,5), όταν στην Πολωνία σημειώνεται αντίθετα μικρή άνοδος (+0,7). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες βελτιώνονται σημαντικά στο λιανικό εμπόριο, ενώ επιδεινώνονται στις υπηρεσίες και τις κατασκευές και δεν μεταβάλλονται στην βιομηχανία, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να ανακάμπτει.