Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την παρέμβαση Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΤ3 από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμία ελπίδα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει χωρίς […]
Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την παρέμβαση Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΤ3 από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμία ελπίδα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει χωρίς να μασήσει τα λόγια του προκειμένου να καταδείξει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί διπλά τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από την κρίση του προσφυγικού, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφορικά με την οικονομική κρίση μάλιστα παρέπεμψε σε λάθη της ΕΕ επικαλούμενος και την πρόσφατη παραδοχή Ντάισελμπλουμ ότι τα οικονομικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είχαν στόχο να σώσουν τις τράπεζες.
Επίθεση εξαπέλυσε και στη Δικαιοσύνη, λέγοντας συγκεκριμένα πως «όταν βλέπω αποφάσεις που είναι μακριά από το περί δικαίου αίσθημα, έχω δικαίωμα και εγώ σαν πολίτης να αντιδρώ». Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Πόθεν Έσχες των δικαστικών, είπε ακόμα ότι «όταν επιχειρούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα να μην ελέγχονται, όπως άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ αγανακτώ και οφείλω να εκφράζω αυτήν την δυσαρέσκεια».
«Έχω τη βαρύνουσα ευθύνη, με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω τη γνώμη μου μέσα μου, οφείλω να εκφράζω αυτή τη δυσαρέσκεια και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού» πρόσθεσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο μεγάλος αντίπαλός είναι συμπαθής πολιτικός. «Έχει πολλά βαρίδια από το παρελθόν και το παρόν» σημείωσε και άφησε τις αιχμές του: «Δεν κάνω δίκη προθέσεων, αλλά κάθε πολιτικός οφείλει να μην αφήνει σκιές, ούτε για τα εισοδήματά του, ούτε για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του, αλά ούτε και για τις θέσεις του»» τόνισε και επισήμανε ότι «όλοι κρινόμαστε».
Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι δεν είναι διχαστικός και ότι θα συνεχίσει να τα βάζει με όσους χρεοκόπησαν τη χώρα κι ας τον χαρακτηρίζουν «εμπρηστή» της πολιτικής ζωής.
Περιγράφοντας το πώς θέλει να έχουν τα παιδιά του στο μέλλον την εικόνα του δήλωσε: «Εγώ θα ήθελα να καταγραφεί η πολιτική μου παρουσία ως μια πολιτική παρουσία επιδίωξης στήριξης του δίκιου, της ισότητας και της δημοκρατίας. Αυτό θα είναι το πιο σημαντικό που θα ήθελα να μείνει, ότι πάλεψα για το δίκιο».
Κι άλλη επίθεση στον Τύπο
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θεωρία περί δημιουργίας και διάχυσης «ψευδών ειδήσεων» με στόχο την κυβέρνησή του, για την οποία είπε ότι δέχεται, όπως και ο ίδιος προσωπικά, την πιο σκληρή κριτική.
Απέδωσε δε τη στάση αυτή πολλών μέσων ενημέρωσης, σε σκοπιμότητες και διαβεβαίωσε ότι δεν αντιδρά έτσι επειδή δεν του αρέσει η κριτική. «Δεν ζω σε ροζ συννεφάκι, δεν έχω ανάγκη, ούτε θέλω να κινούμαι σε προστατευόμενο περιβάλλον».
Εκλογές το 2019!
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 με διακύβευμα την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» έσπευσε να τονίσει, σε μία προσπάθεια να δώσει τη δική του ερμηνεία στις νουθεσίες και απαιτήσεις των δανειστών περί της σχετικής αναγκαιότητας. «Οι άλλοι έκαναν μόνο δημοσιονομικές προσαρμογές, εμείς κάνουμε δομικές αλλαγές» σημείωσε» ο κ. Τσίπρας.
Πάντως παραδέχθηκε ότι πολλές από τις επιλογές της τελευταίες τριετίας δεν ήταν ευχάριστες, ενώ ομολόγησε ότι την πλήρωσαν μεσαία στρώματα, που είχαν τη δυνατότητα να σηκώσουν το βάρος.
Αποδοκιμασίες από φοιτητές
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός δέχθηκε για πρώτη φορά έντονες αποδοκιμασίες από συμβασιούχους και φοιτητές.
Αποχωρώντας από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης το απόγευμα της Τετάρτης, δέχθηκε τις αποδοκιμασίες συμβασιούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διαμαρτύρονταν έντονα για κυβερνητικές αποφάσεις.
Οι συμβασιούχοι ήλπιζαν να συναντηθούν μαζί του και διοργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο. Μόλις διαπίστωσαν ότι δεν θα γινόταν καμία συνάντηση και βλέποντας τον κ. Τσίπρα να αποχωρεί τον αποδοκίμασαν έντονα φωνάζοντάς του «φεύγεις σαν κλέφτης!».
Πριν από το επεισόδιο αυτό ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος και με τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ, που παραμένουν απλήρωτοι. Τους υποσχέθηκε λύση στο πρόβλημα τους και τόνισε πως θα έχουν πληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.
Έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης είχαν συγκεντρωθεί και φοιτητές από τα Ιατρικά Εργαστήρια ΑΤΕΙΘ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον Νόμο Γαβρόγλου και τη συγχώνευση των σχολών.