Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισχυρό “χαστούκι” στην Τερέζα Μέι από τη Βουλή
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρό “χαστούκι” στην Τερέζα Μέι από τη Βουλή

Ισχυρότατο χτύπημα δέχθηκε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Η Βουλή των Κοινοτήτων ουσιαστικά καταψήφισε το νόμο για το Brexit, υπερψηφίζοντας τροπολογία που περιορίζει δραστικά τις εξουσίες των υπουργών. Παρά τις προσπάθειες του αρμοδίου για το Brexit υπουργού, Ντέιβιντ Ντέιβις, περίπου 12 βουλευτές των Τόρις στήριξαν […]

Ισχυρότατο χτύπημα δέχθηκε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ουσιαστικά καταψήφισε το νόμο για το Brexit, υπερψηφίζοντας τροπολογία που περιορίζει δραστικά τις εξουσίες των υπουργών.

Παρά τις προσπάθειες του αρμοδίου για το Brexit υπουργού, Ντέιβιντ Ντέιβις, περίπου 12 βουλευτές των Τόρις στήριξαν την τροπολογία, η οποία υπερψηφίστηκε με 309 ψήφους υπέρ έναντι 305 κατά.

H τροπολογία αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, καθώς περιορίζει τις εξουσίες των υπουργών στη διαδικασία της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

H κυβέρνηση επιχείρησε να αποτρέψει την ήττα δεσμευόμενη ότι η Βουλή θα ψηφίσει για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. πριν το Μάρτιο του 2019, ωστόσο, οι αντάρτες δεν συγκινήθηκαν και η ψήφος τους δεν άλλαξε.

Τόνισαν δε ότι αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι «συνταγματικό χάος» και ότι παραβιάζεται το κράτος δικαίου στη Βρετανία.

Τώρα η Μέι ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με μια τεράστια αποτυχία στην «πλάτη» της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η πρωθυπουργός είχε εξάρει στο βρετανικό Κοινοβούλιο τον συμβιβασμό που επετεύχθη την Παρασκευή με τις Βρυξέλλες για τους όρους αποχώρησης της χώρας της από την Ε.Ε.

«Θα αποχωρήσουμε, αλλά θα το κάνουμε με έναν αρμονικό και ομαλό τρόπο, εγκαθιδρύοντας μια νέα, στενή και ειδική σχέση με τους φίλους μας, ανακτώντας παράλληλα τον έλεγχο των συνόρων μας», τόνισε η Μέι, παρουσιάζοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την προσωρινή συμφωνία για το Brexit.

Όσο για τον λεγόμενο λογαριασμό του Brexit, για τον οποίο η Βρετανία υποσχέθηκε να καταβάλει 35 με 39 δισεκατομμύρια λίρες, θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία για μια μελλοντική σχέση με το ευρωπαϊκό μπλοκ. «Αν δεν καταλήξουμε για αυτή τη σχέση, τότε αυτή η προσφορά μας δεν ισχύει», είχε δηλώσει η Μέι.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις