“Το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής, το οποίο στηρίχτηκε στην ασυδοσία και στον μη έλεγχο, πρέπει να σταματήσει αμέσως χωρίς εξαιρέσεις για κανέναν και για τίποτα”, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”, σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
Με αφορμή εξαιρέσεις που ζητούν οι δικαστές από τις δηλώσεις “πόθεν έσχες”, ο κ. Κοντονής σημειώνει ότι “Πρέπει, να καταλάβουμε όλοι όσοι μετέχουμε στη δημόσια ζωή, ιδίως όσοι λαμβάνουμε κρίσιμες αποφάσεις για την πατρίδα αλλά και τους πολίτες, και σε κάθε περίπτωση όλοι εκείνοι οι οποίοι αναφέρονται στον νόμο, ότι η υποχρέωσή μας να δηλώνουμε κάθε έτος την περιουσιακή μας κατάσταση είναι ζήτημα δημοκρατίας, εφαρμογής των νόμων χωρίς παρεκκλίσεις και αποτελεσματικού ελέγχου”.
Όπως εξηγεί “για να είναι αποτελεσματικός ο νόμος που προβλέπει τη δήλωση “πόθεν έσχες”, θα πρέπει σε αυτόν να μην περιλαμβάνονται εξαιρέσεις ως προς τα δηλούμενα ποσά ή τα κινητά μεγάλης αξίας, κι αυτό διότι, αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις στον νόμο, τότε αυτός ακυρώνεται στην πράξη, αφού η δήλωση “πόθεν έσχες” του υπόχρεου μπορεί να είναι απολύτως αναξιόπιστη και χωρίς έννομες συνέπειες”.
Οργή δικαστών
Kάλεσμα στην κυβέρνηση, προκειμένου να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έκανε με ψήφισμα της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά το πέρας των εργασιών της τακτικής συνέλευσης της.
Παράλληλα η ΕΔΕ σημειώνει ότι η αποφυγή των θεσμικών συγκρούσεων μεταξύ των εξουσιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας.
Στο ίδιο ψήφισμα, καταδικάζουν οι επιθέσεις σε βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με πράξεις βίας εντός και εκτός δικαστηρίων, ενώ ζητούν από την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την οργάνωση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας.
Αναλυτικά το ψήφισμα:
Οι Δικαστές και Εισαγγελείς – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών:
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις Δικαστικές Ενώσεις.
Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του Δικαστικού Σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή.
Ζητούμε να προωθηθεί η Δικαστική Μεσολάβηση ως ο καταλληλότερος και αναγκαίος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών.
Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματικής και γρήγορης απονομής του δικαίου.
Ζητούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%.
Ζητούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της ΟλΣτΕ νομοθέτηση.
Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εις βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με πράξεις βίας εντός και εκτός των δικαστηρίων. Ζητούμε από την Πολιτεία την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας.
«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις»
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης- από την οποία απουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης για πρώτη φορά- τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης έδωσαν απάντηση εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση, για την επίθεση προς τη Δικαιοσύνη.
«Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Δεν εφαρμόζουμε το δίκαιο του ισχυροτέρου. Και δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Θα είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στο έργο μας και στο καθήκον μας. Είναι μία δύσκολη περίοδος και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας. όσον αφορά το πόθεν έσχες, δηλώνουμε ότι δικαστές και εισαγγελείς υποβάλλουμε ανελλιπώς δηλώσεις πόθεν έσχες. Σε λίγες ημέρες άλλωστε θα δημοσιευθεί και η απόφαση για να λήξει δια παντός το θέμα. Και ας αντιληφθούν όλοι ότι δεν είμαστε εκτός νόμων στη δικαιοσύνη», τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.
Ο πρόεδρος της Ενωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, μίλησε σπέκουλα και κατασυκοφάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, με μοναδικό στόχο την απαξίωση των δικαστών και του θεσμού της Δικαιοσύνης.
«Στην Ελλάδα το κακό με τέτοιου είδους δηλώσεις έχει παραγίνει. Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Είτε χλεύαζαν, είτε μας κατηγόρησαν ανοιχτά ότι είμαστε γραφείο τύπου της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται φυσικά για κριτική δικαστικών αποφάσεων η οποία είναι θεμιτή, αλλά και αναγκαία.
Επρόκειτο για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, για συκοφαντίες, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το δικαστικό σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες τις προκλήσεις» είπε ο κ. Σεβαστίδης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του πόθεν έσχες και στην κόντρα των δύο εξουσιών.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ότι οι δικαστές αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις. Επρόκειτο για εκστρατεία κατασυκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια. Υποβάλλουμε δηλώσεις εδώ και 20 χρόνια. Ποια είναι η ιδιαίτερη μεταχείριση που ζητούν οι δικαστές; Αντίθετα ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι υπουργοί και οι βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί δεν ελέγχονται στο πόθεν έσχες που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι, αλλά από ειδική επιτροπή της βουλής; Ο υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα την απόφαση του ΣτΕ. Δεν καταλαβαίνω το νόημα της δήλωσης και καλό θα ήταν να μας πει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα . Το ότι το ΣτΕ έκρινε διαφορετικά από την δική του άποψη; Το ότι ακυρώθηκε η ΚΥΑ; Αυτή είναι η δουλειά μας κ. υπουργέ και αυτήν θα συνεχίσουμε να κάνουμε» κατέληξε.