Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Επιχειρηματίες… με το ζόρι οι νέοι, χωρίς ιδέα και όραμα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επιχειρηματίες… με το ζόρι οι νέοι, χωρίς ιδέα και όραμα

Tην ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική επιχειρηματικότητα καταγράφει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στη χώρα μας οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες ξεκινούν μια επιχείρηση λόγω ανάγκης και όχι επειδή έχουν κάποια καινούργια ιδέα ή όραμα. Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις στηρίζονται στη λιανική, χωρίς κανένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία και δημιουργούν […]

Tην ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική επιχειρηματικότητα καταγράφει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στη χώρα μας οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες ξεκινούν μια επιχείρηση λόγω ανάγκης και όχι επειδή έχουν κάποια καινούργια ιδέα ή όραμα. Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις στηρίζονται στη λιανική, χωρίς κανένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία και δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας ή όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι του ΙΟΒΕ: «Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις γεννιούνται μικρές και πεθαίνουν μικρές».

Ένα χρόνο πριν, μόλις το 5,7% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών της χώρας μας βρισκόταν στα αρχικά στάδια επιχειρηματικότητας, ήταν δηλαδή επίδοξος ή νέος επιχειρηματίας ή αυτοαπασχολούμενος. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο τόσο από αυτό του 2015 όσο και από το μέσο όρο των «χωρών καινοτομίας», των χωρών δηλαδή που θέλουμε να μοιάσουμε. Την ίδια χρονιά, ένα 3,8% του πληθυσμού, περίπου 260.000 άτομα, διέκοψε ή ανέστειλε την επιχειρηματική του δραστηριότητα με τους επτά στους 10 να δηλώνουν ότι βασικός λόγος για αυτή την κίνηση ήταν η έλλειψη κερδοφορίας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το υψηλό ποσοστό (41%) των νέων επιχειρηματιών που δημιουργούνται από ανάγκη, έναντι του ποσοστού (36,1%) που έφτιαξαν επιχείρηση επειδή διέκριναν κάποια επιχειρηματική ευκαιρία. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες καινοτομίας είναι κατά μέσο όρο 22,8% και 55,8%. Πολλοί Έλληνες έχοντας να αντιμετωπίσουν την ανεργία προχωρούν στην σύσταση μιας δικής τους επιχείρησης ή σε ελεύθερο επάγγελμα.

Ελάχιστες οι θέσεις εργασίας

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει πως τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα προσφέρουν απασχόληση στους ιδρυτές τους είναι ότι σχεδόν ένας στους τρεις επιχειρηματίες αρχικών σταδίων το 2016 φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν άλλον στο νέο του εγχείρημα, ενώ το 61% απασχολεί έως πέντε άτομα κατά την έναρξη.

Τα νέα εγχειρήματα φαίνεται τελικά να είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτι πάντως που συμβαίνει σε αρκετές χώρες. Επιπροσθέτως, σχεδόν τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες αρχικών σταδίων εκτιμούν ότι την επόμενη πενταετία θα δημιουργήσουν τουλάχιστον μια θέση εργασίας, με τους περισσότερους όμως (58%) να δηλώνουν ότι οι θέσεις αυτές δεν αναμένεται να είναι πάνω από πέντε.

Η πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων αφορά υπηρεσίες προς καταναλωτές με την παραγωγή και την μεταποίηση να ακολουθούν με διαφορά. Το 2015 εκτινάχθηκε το ποσοστό των εγχειρημάτων στον πρωτογενή τομέα, μια κίνηση η οποία αποδείχθηκε συγκυριακή καθώς το 2016 μόλις το 7,7% των νέων επιχειρήσεων δραστηριοποιούταν στην παραγωγή. Tα νέα εγχειρήματα στον κλάδο της μεταποίησης φαίνεται επίσης να μειώνονται.

Ένας στους τρεις επιχειρηματίες δηλώνει ότι απευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, ενώ ίδιο και το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι πάνω από το ¼ του τζίρου τους προέρχεται από πελάτες εξωτερικού, επίδοση ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (35%).

Λείπουν επιχειρηματικές ευκαιρίες

Μόλις το 13% του πληθυσμού βλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον (ένα εξάμηνο) και αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τις χώρες που ακολουθούν.

Πάντως, το 47,1% του πληθυσμού δηλώνει ότι διαθέτει τις ικανότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία για να γίνει επιχειρηματίας. Στους νέους επιχειρηματίες το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 71%.

Περίπου το 64% των πολιτών της χώρας δηλώνει ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί μια καλή επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ενώ ένα 65,9% δηλώνει ότι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζονται με σεβασμό και καταξίωση στη χώρα. Αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφονται από την έναρξη της κρίσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις