Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα μας παρέχει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν να παραμένουμε δυνατοί και υγιείς.
Σε συνδυασμό με τη συστηματική γυμναστική, η σωστή διατροφή είναι πυλώνας της καλής υγείας αλλά και του σωστού σωματικού βάρους.
Οι 11 τροφές που ξεχωρίζουν για τη διατροφική τους αξία και τη συμβολή τους στην προστασία του οργανισμού από τη γήρανση και τις σοβαρές ασθένειες που αυτή προκαλεί είναι:
Φακές: Τα όσπρια προστατεύουν από τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση BMJ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η θετική επίδραση οφείλεται κυρίως στις φυτικές ίνες και στις αντιοξειδωτικές ουσίες που παρέχουν.
Καρύδια: Τα άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς, ιδίως καρύδια, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα απολαμβάνουν δύο με τρία χρόνια επιπλέον ζωής, δείχνει μελέτη στην επιθεώρηση BMC Medicine. Οι ξηροί καρποί μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και καρκίνο, τις δύο κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο σήμερα.
Κινόα: Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως η κινόα και τα φασολάκια σόγιας (ενταμάμε), παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από παθήσεις των νεφρών, διαπίστωσαν σε έρευνά τους επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας.
Καρότα: Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έχει υποδείξει ότι τα καροτενοειδή που προσδίδουν στο καρότο το χαρακτηριστικό τους χρώμα επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
Σαρδέλες: Τα ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια προστατεύουν μεταξύ άλλων από την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη, σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.
Σαλιγκάρια: Μπορεί να μην τα θεωρούν όλοι εκλεκτό και απολαυστικό έδεσμα, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα σαλιγκάρια είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου. Η επάρκεια σιδήρου στον οργανισμό είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αναιμίας και συνδέεται με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Καρύδα: Τα λεγόμενα λιπαρά μέσης αλύσου που υπάρχουν στην καρύδα προστατεύουν το DNA από τη φθορά και επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Ξινολάχανο: Η σπεσιαλιτέ της γερμανικής και γαλλικής κουζίνας είναι πλούσια σε προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που συμβάλλουν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και τη μακροζωία, μειώνουν τις φλεγμονές, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνουν τον μεταβολισμό.
Γλυκοπατάτα: Σύμφωνα με έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, οι ανθοκυανίνες της γλυκοπατάτας έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Κρασί και σοκολάτα: Οι δύο αυτές μικρές απολαύσεις της ζωής μάς βοηθούν να ζήσουμε περισσότερα χρόνια χάρη στη ρεσβερατρόλη που παρέχουν, μια ισχυρή ουσία που αντιστρέφει τις βλάβες στα κύτταρα, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Cell Metabolism.
Ρόδι: Σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων, ο μικροσκοπικός καρπός του ροδιού είναι πλούσιος σε ουρολιθίνη Α, μια ευεργετική ουσία που έχει την ιδιότητα να ενισχύει τις άμυνες των μυϊκών κυττάρων ώστε να αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου.