«Μέρισμα» στα νησιά που καταργείται το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ (από 1-1-2018) ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα με εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Το μέρισμα δεν είναι το ίδιο με το κοινωνικό μέρισμα που σημαίνει πως ένας νησιώτης μπορεί να λάβει και τις δύο ενισχύσεις εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ θα είναι και ακατάσχετο, έναντι οφειλών προς την εφορία.
Ειδικό επίδομα στα 27 νησιά
Ο δικαιούχος του ειδικού μερίσματος, θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών και να έχει δηλώσει ως μόνιμη κατοικία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016, ένα από τα ακόλουθα 27 νησιά: Αγαθονήσι, ‘Αγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Λεβιθα, Λειψοί, Λήμνος, Μάραθος, Νίμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύμη, Συρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος.
Επίσης, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου» στη νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.
Οι αλλαγές στο ΦΠΑ
Όπως έγινε γνωστό χθες, ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος σε 5 από τα 32 νησιά, για ένα ακόμη εξάμηνο, αλλά στα 27 νησιά που καταργείται και οι συντελεστές αυξάνονται από 5%, 9% και 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24%.
Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,5% έως 6,5%. Για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά, αποφασίστηκε η διανομή του έκτακτου μερίσματος.
Τα πέντε νησιά στα οποία ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος, είναι εκείνα που πλήττονται από το προσφυγικό και συγκεκριμένα η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και Λέρος.