Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / WSJ: Οι πρόσφυγες στη Μόρια επέστρεψαν στη Λίθινη Εποχή- Guardian: Καλώς ήρθατε στη φυλακή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WSJ: Οι πρόσφυγες στη Μόρια επέστρεψαν στη Λίθινη Εποχή- Guardian: Καλώς ήρθατε στη φυλακή

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Στο επίκεντρο της Wall Street Journal, η Μόρια. Το κέντρο προσφύγων στη Μυτιλήνη φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτό για τον οποίο είναι σχεδιασμένο με αποτέλεσμα να επικρατούν αυτή τη στιγμή τραγικές συνθήκες. Στο κείμενο με τίτλο «Πού θα […]

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Στο επίκεντρο της Wall Street Journal, η Μόρια.

Το κέντρο προσφύγων στη Μυτιλήνη φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτό για τον οποίο είναι σχεδιασμένο με αποτέλεσμα να επικρατούν αυτή τη στιγμή τραγικές συνθήκες.

Στο κείμενο με τίτλο «Πού θα περνούσε ο Χριστός τα Χριστούγεννα» η συνεργάτης της WSJ, Στεφανί Σαλντάνα, περιγράφει πώς την επηρέασαν όσα είδε στη Μόρια και αναφέρει προσωπικές ιστορίες προσφύγων. Πράγματα που την έκαναν να αναλογιστεί ποιο είναι το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων.

Μεταξύ άλλων επικαλείται την προσωπική μαρτυρία της Καρίμα από την πόλη Ντέιρ αλ Ζουρ της Συρίας, η οποία μιλώντας στησ Wall Street περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Στη Μόρια έχουμε επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, χρησιμοποιούμε λάμπες πετρελαίου. Φύγαμε από τη Συρία γιατί δεν υπήρχαν γιατροί και νοσοκομεία. Αν το ήξερα δεν θα είχα έρθει εδώ. Θα είχα πεθάνει στην πατρίδα μου».

Η δημοσιογράφος της WSJ περιγράφει από την πλευρά της την κατάσταση που αντίκρισε και διαπίστωσε: «Ο συνδυασμός απελπισίας, αβεβαιότητας, υπερπληθυσμού και απίστευτων συνθηκών έχει δημιουργήσει μια εκ προθέσεως επιδημία απελπισίας με στόχο την αποτροπή των μεταναστών από το να αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως παράδεισο».  Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν τόσο λίγες και τόσο βρώμικες τουαλέτες ώστε αρκετοί να ανοίγουν τρύπες στα συρματοπλέγματα προκειμένου να καταφύγουν στον εξωτερικό χώρο.

«Αν θέλω να φανταστώ τη σκηνή της Γέννησης θα κοιτάξω στη σκηνή του Αλλά Αντίν από τη Συρία που έφυγε λίγες ημέρες μετά το γάμο του. Τώρα η γυναίκα του είναι έγκυος και όταν τους συνάντησα ζούσαν σε μια τέντα έξω από το κέντρο υποδοχής. Αν θέλω να σκεφτώ την έξοδο από την Αίγυπτο, σκέφτομαι τις ιστορίες όλων όσοι βρίσκονται εδώ. Αν θέλω να δω ένα θαύμα θα δω τον Ανουάρ ο οποίος μέσα στα κλάματα για την καταστροφή της Μοσούλης σκέφτηκε να μου προσφέρει ένα λουλούδι» προσθέτει.

«Κοιτώντας τη Μόρια μπορεί να διδαχθούμε τι είναι στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα, μια ιστορία για το πώς η δική μας σωτηρία είναι συνδεδεμένη με τις ζωές αυτών που υποφέρουν το περισσότερο. Η Μόρια είναι η Βηθλεέμ» καταλήγει η συνεργάτης της WSJ.

Guardian: Καλώς ήρθατε στη φυλακή

Ο χειμώνας έφτασε σε έναν από τους χειρότερους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα, τη Μόρια, γράφει ο βρετανικός Guardian, σχολιάζοντας πως «η υπομονή εξαντλείται στη Λέσβο, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην υπερπλήρη Μόρια, αλλά η κυβέρνηση επιτέλους αναλαμβάνει δράση».

Το δημοσίευμα περιγράφει τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, παρατηρώντας πως οι πάντες τρέμουν την άφιξη του χειμώνα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε κοντέινερ και τέντες. «Καθώς ο χειμώνας φτάνει και επίσημα, οι διαμαρτυρίες γίνονται πιο έντονες μέσα και έξω από τον καταυλισμό, στον χώρο του οποίο υπάρχει ένα γκράφιτι με το μήνυμα: Καλώς ήρθατε στη φυλακή της Μόρια».

«Για τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που αναγκάζονται να αποκαλούν τη Μόρια σπίτι τους, ο καταυλισμός αποτελεί μια καθημερινή μάχη επιβίωσης σε συνθήκες τόσο απελπιστικές που ακόμη και ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προειδοποίησε ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», σημειώνει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας που βρέθηκε στον καταυλισμό.

Για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδώ και καιρό έχουν σημάνει σήμα κινδύνου, ο χώρος αυτός που φιλοξενεί πολλούς περισσότερους ανθρώπους από όσους αντέχει αποτελεί «μια τραγωδία που περιμένουμε να συμβεί και μια ντροπή για την Ευρώπη».

«Τώρα, καθώς η βροχή αρχίζει να πέφτει και οι εξεγέρσεις ξεσπούν, οι Αρχές στην Αθήνα αναλαμβάνουν δράση, υποσχόμενες να μεταφέρουν 5.000 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Περιγράφοντας την καθημερινότητα στη Μόρια η δημοσιογράφος γράφει για έναν πυκνό, τοξικό καπνό που έρχεται από τα πλαστικά μπουκάλια που καίγονται για να ζεσταθούν λόγω της έλλειψης ξύλων. «Βουνά από σκουπίδια βρίσκονται ανάμεσα στις σκηνές σε έναν χώρο που τους τελευταίους 18 μήνες φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτό για τον οποίο ήταν σχεδιασμένος».

«Η Μόρια είναι πολύ κακή», δηλώνει ο Σύρος Saleh Alhussein, ο οποίος εξηγεί ότι χρειάστηκαν δύο ημέρες για να φροντίσει γιατρός το τραύμα στο κεφάλι του μικρού γιου του. «Υπάρχουν τρύπες στις τέντες μας. Δεν είναι αυτό η Ευρώπη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις