Ποιοι Ευρωπαίοι λαοί είναι οι πιο θορυβώδεις, ποιοι έχουν τους πιο ενοχλητικούς γείτονες και πως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; Στα ερωτήματα αυτά απαντά συνοπτική έρευνα της Eurostat σύμφωνα με την οποία το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέφερε ότι υποφέρει από τον θόρυβο στη γειτονιά του, είτε από τους γείτονες είτε από […]
Ποιοι Ευρωπαίοι λαοί είναι οι πιο θορυβώδεις, ποιοι έχουν τους πιο ενοχλητικούς γείτονες και πως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;
Στα ερωτήματα αυτά απαντά συνοπτική έρευνα της Eurostat σύμφωνα με την οποία το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέφερε ότι υποφέρει από τον θόρυβο στη γειτονιά του, είτε από τους γείτονες είτε από την κίνηση στον δρόμο. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 23,3% για τους ανθρώπους που ζούνε στις πόλεις και μειώνεται θεαματικά στο 10,4% για όλους όσοι ζούνε εκτός αστικών κέντρων.
Πρωταθλητές είναι οι Μαλτέζοι με το 26,2% να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τον θόρυβο που προκαλούν οι γείτονες, ακολουθούν οι Γερμανοί (25,1%) και οι Ολλανδοί (24,9%) όπου σχεδόν ένας στους τέσσερις αντιμετωπίζει πρόβλημα. Στην Πορτογαλία τα προβληματα θορύβου είναι εξίσου υψηλά, καθώς το 23,1% δηλώνει πως ενοχλείται από την φασαρία στη γειτονιά του και στη Ρουμανία το ποσοστό μειώνεται στο 20,3%.
Στην έκτη θέση είναι η Ελλάδα. Ενα ποσοστό 19,9% αντιμετωπίζει προβλήματα θορύβου. Γίνεται αντιληπτό ότι το ποσοστό κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο αραιοκατοικημένη ή πυκνοκατοικημένη είναι η γειτονιά και το αν βρίσκεται ή όχι σε κεντρικό δρόμο όπου η κίνηση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Αλλωστε από την έρευνα της Eurostat προκύπτει ότι το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με το θόρυβο από τους γείτονές τους ή το δρόμο τείνει να μειώνεται με τον αριθμό των ατόμων στο νοικοκυριό. Παρόλο που το 20,8% των μεμονωμένων ατόμων ισχυρίστηκε ότι έχουν διαταραχθεί από τον θόρυβο της γειτονιάς, το ποσοστό αυτό έπληξε το 17,8% των νοικοκυριών δύο ενήλικων και το 16,6% των τριών ή περισσότερων ενηλίκων.
Ομοίως, το ποσοστό είναι υψηλότερο για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά (18,4%) από ό, τι για τα νοικοκυριά που έχουν παιδιά. (17,5%).
Στην αντίθετη πλευρά κλίμακας τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (7,9%), έναντι της Κροατίας (8,5%), της Βουλγαρίας (10,0%) και της Εσθονίας (10,4%).