Μία από τις πιο δημοφιλείς υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας την αρχή του έτους, είναι ότι θα κόψουμε το κάπνισμα. Αλλά ποια είναι η καλύτερη μέθοδος γι’ αυτό; Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, η καλύτερη στρατηγική για να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι να μην το κάνει σιγά-σιγά, αλλά “μιά κι έξω”. Η μελέτη […]
Μία από τις πιο δημοφιλείς υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας την αρχή του έτους, είναι ότι θα κόψουμε το κάπνισμα. Αλλά ποια είναι η καλύτερη μέθοδος γι’ αυτό;
Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, η καλύτερη στρατηγική για να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι να μην το κάνει σιγά-σιγά, αλλά “μιά κι έξω”.
Η μελέτη δείχνει ότι όσοι προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα σταδιακά, μειώνοντας λίγο-λίγο τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν, έχουν λιγότερες πιθανότητες να το κόψουν τελικά, σε σχέση με όσους το “κόβουν μαχαίρι”.
Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Νικολά Λίντσον-Χόουλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, πραγματοποίησαν μια συγκριτική δοκιμή με περίπου 700 καπνιστές που ήθελαν να το κόψουν.
Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: τα μέλη της πρώτης έκοψαν το κάπνισμα απότομα σε μια προκαθορισμένη ημερομηνία, ενώ της δεύτερης μείωναν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων τους επί δύο εβδομάδες, έως την ίδια προκαθορισμένη ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος.
Και οι δύο ομάδες είχαν υποστήριξη με συμβουλές, τσιρότα και τσίχλες νικοτίνης. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας διακοπής του καπνίσματος, οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί μήνες, κατά πόσο όντως είχαν πάψει να καπνίζουν ή είχαν υποτροπιάσει.
Ένα μήνα μετά, το 49% (οι μισοί) από όσους το είχαν κόψει απότομα, παρέμεναν… άκαπνοι, έναντι ποσοστού 39% μεταξύ όσων το είχαν κόψει βαθμιαία. Συνεπώς, όσοι το κόβουν απότομα, έχουν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να το κόψουν, από όσους το προσπαθούσαν πιο σταδιακά.
Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούσαν ανέκαθεν το απότομο κόψιμο του τσιγάρου, αλλά οι περισσότεροι καπνιστές τείνουν να υιοθετούν την πιο ήπια λύση – μόνο που είναι λιγότερο αποτελεσματική, όπως δείχνει και η νέα έρευνα.
Η δρ Νικολά Λίντσον-Χόουλι επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν καν να διανοηθούν ότι το κόβουν μιά κι έξω ή ότι το κόβουν τελείως και δεν καπνίζουν έστω λίγα τσιγάρα μέσα στη μέρα. Γι’ αυτούς, όπως είπε, είναι προτιμότερο, από το να μην κάνουν τίποτε, να το περιορίσουν έστω σε ένα βαθμό. Αν όμως κανείς το έχει πάρει απόφαση να το κόψει τελείως, τότε θα είναι καλύτερα να πάρει τη γενναία απόφαση να το κόψει απότομα και όχι βαθμιαία.