Το διαδίκτυο γέμισε με ευχές να… πεθάνει το πρώτο μωρό του έτους

ΚΟΣΜΟΣ

Το διαδίκτυο γέμισε με ευχές να… πεθάνει το πρώτο μωρό του έτους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Με μηνύματα όπως “Εναποθέτω τις ελπίδες μου στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου” κάποιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης “υποδέχτηκαν” την έλευση στον κόσμο του “πρώτου μωρού του νέου έτους”, που τυχαίνει να είναι παιδί μουσουλμάνων Λίγες μόλις ώρες μετά την γέννησή της, 47 λεπτά από την έλευση του 2018, η μικρή Άσελ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον […]

05.01.2018 | 16:12

Με μηνύματα όπως “Εναποθέτω τις ελπίδες μου στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου” κάποιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης “υποδέχτηκαν” την έλευση στον κόσμο του “πρώτου μωρού του νέου έτους”, που τυχαίνει να είναι παιδί μουσουλμάνων

Λίγες μόλις ώρες μετά την γέννησή της, 47 λεπτά από την έλευση του 2018, η μικρή Άσελ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των συμπολιτών της στη Βιέννη καθώς έγινε το “Πρώτο Μωρό του Νέου Έτους” της Αυστρίας.

Ωστόσο, αντί για ευχές από τους πολίτες που πληροφορήθηκαν τη γέννησή της από τις αυστριακές εφημερίδες την Πρωτοχρονιά, η μικρούλα και η οικογένειά της συγκέντρωσε πλήθος ρατσιστικών μηνυμάτων.

Η δημοσιοποίηση της είδησης για τα “πρωτοχρονιάτικα μωρά”, που συνοδεύεται από φωτογραφία των γονέων με το νεογέννητο, είναι μια συνήθης πρακτική όχι μόνο στον αυστριακό αλλά και στον διεθνή Τύπο.

Σύμφωνα όμως με οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ίντερνετ και φορείς στήριξης των προσφύγων, τέτοιο κύμα μίσους με στόχο βρέφος, όπως συνέβη στην περίπτωση της Άσελ και των γονέων της–Ναϊμέ και Αλπέρ Τάμγκα κατά την εφημερίδα Heute–δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

“Τις πρώτες ώρες της ζωής του αυτό το γλυκό κορίτσι έγινε ήδη στόχος ενός απίστευτου κύματος, βίαιων διαδικτυακών σχολίων μίσους”, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Κλάους Σουέρτνερ, ο γενικός γραμματέας του παραρτήματος της Βιέννης της ρωμαιοκαθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas.

“Πρόκειται για μια απολύτως νέα διάσταση διαδικτυακού μίσους με στόχο ένα αθώο νεογέννητο”, σχολίασε ο ίδιος.

Πολλά από τα σχόλια που εμφανίστηκαν στις σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυστριακών μμε, όπου δημοσιεύτηκε η φωτογραφία της οικογένειας της Άσελ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Νοσοκομείων της Βιέννης, είχαν στόχο και την μητέρα της μικρής, η οποία ποζάρει χαμογελαστή φορώντας ισλαμική μαντίλα.

“Εναποθέτω τις ελπίδες μου στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου”, έγραψε ένας χρήστης. “Απελάστε άμεσα το απόβρασμα”, έγραφε ένας άλλος στη σελίδα της Heute στο Facebook page.

Πολλά από τα μηνύματα στη συνέχεια κατέβηκαν, αλλά η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι διερευνά την υπόθεση για να διαπιστώσει αν οι χρήστες αυτοί παραβίασαν την νομοθεσία κατά της υποκίνησης και της ρητορικής του μίσους.

Δεν ήταν όλα τα σχόλια αρνητικά, αλλά ο Σουέρτνερ έκανε έκκληση στους ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προσφέρουν τη στήριξή τους προς την οικογένεια της νεογέννητης. Μέχρι χθες Πέμπτη, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν κοινοποιήσει το μήνυμά του και τουλάχιστον 17.000 χρήστες έβαλαν στη σελίδα του μια καρδιά και έγραψαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του.

Χαρακτηριστικό είναι εκείνο της χρήστριας Λίζμπεθ Χαλμπέρτσμα, η οποία έγραψε στο Facebook: “Καλωσήλθες στον κόσμο μικρούλα. Ας είναι η ζωή σου ευλογημένη με αγάπη και ειρήνη. Το ξέρω ότι δεν φαίνεται πάντα έτσι ο κόσμος…αλλά υπάρχει τόση ομορφιά και αγάπη…”.

Exit mobile version