Η προκήρυξη της απεργίας, οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα αλλά και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο αποτελούν τα αγκάθια των διατάξεων του υπουργείου εργασίας που συμπεριλαμβάνονται στο κατατεθέν πολυνομοσχέδιο. Το ΠΑΜΕ που εισέβαλε την Τρίτη στο γραφείο της υπουργού εργασίας με σύνθημα «πάρτε πίσω τον αδελφοκτόνο νόμο-για το δικαίωμα στην απεργία […]
Η προκήρυξη της απεργίας, οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα αλλά και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο αποτελούν τα αγκάθια των διατάξεων του υπουργείου εργασίας που συμπεριλαμβάνονται στο κατατεθέν πολυνομοσχέδιο.
Το ΠΑΜΕ που εισέβαλε την Τρίτη στο γραφείο της υπουργού εργασίας με σύνθημα «πάρτε πίσω τον αδελφοκτόνο νόμο-για το δικαίωμα στην απεργία χύθηκε αίμα» προγραμματίζει και νέες κινητοποιήσεις ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφασίζουν σήμερα για οργάνωση συλλαλητηρίου την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Την αγανάκτηση τους εκφράζουν επίσης τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που θα υποστούν περικοπές επιδομάτων.
Μια ακόμα κατηγορία εργαζόμενων στο δημόσιο (νοσοκομεία, καθαριότητα στους δήμους κ.α.) βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές των κλάδων τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνουν. Το προηγούμενο μνημόνιο προέβλεπε την επανεξέταση των επιδομάτων προκειμένου να συμπλεύσουν με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν υφίσταται αντίστοιχο επίδομα καθώς οι εργαζόμενοι προστατεύονται από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν στους χώρους εργασίας. Τον αναβρασμό προκάλεσε η διάταξη του υπουργείου οικονομικών η οποία προβλέπει σύσταση επιτροπής που θα επανεξετάσει τις προϋποθέσεις λήψης και το ύψος του ανθυγιεινού επιδόματος. Αν καταργηθεί το επίδομα , τονίζουν οι συνδικαλιστές, οι ήδη πενιχρές αποδοχές τους θα περικοπούν κατά 150 ευρώ.
Τι προβλέπεται για την προκήρυξη των απεργιών
Το άρθρο 211 προβλέπει ότι για τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Η επίμαχη διάταξη είχε επιχειρηθεί να κατατεθεί ως τροπολογία αλλά αποσύρθηκε μετά από την έντονη αντίδραση των συνδικάτων.
Η αλλαγή στην λήψη απόφασης αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία και όχι τις ομοσπονδίες και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως είναι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «όταν για χρόνια υπόσχεται ότι θα επαναφέρει τη συλλογική προστασία των εργαζομένων, επιχειρεί να αποδυναμώσει το βασικό μέσο συλλογικής δράσης, αυτό της απεργίας, σε μια αγορά εργασίας που είναι ήδη ζούγκλα.»
Τι προβλέπεται για τη διαμεσολάβηση στις εργατικές διαφορές
Μια ακόμα διάταξη που προκαλεί την αντίδραση των συνδικάτων είναι η υποχρέωση να προηγηθεί διαμεσολάβηση για την επίλυση εργατικών διαφορών τόσο ατομικών όσο και συλλογικών ,πριν από την προσφυγή του εργαζόμενου στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η διαδικασία ανεβάζει το κόστος για τον εργαζόμενο που διεκδικεί τα δικαιώματά του (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις) καθώς πρέπει να πληρώσει και την αμοιβή του διαμεσολαβητή.
Τι προβλέπεται για την πληρωμή των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους
Ομπρέλα προστασίας παρέχει στους εργαζόμενους- ομήρους των επιχειρήσεων υπό πτώχευση η διάταξη που προβλέπει την κατά προτεραιότητα πληρωμή των αποζημιώσεων έως και 6 μηνών των εργαζομένων που είναι σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση, έναντι των άλλων πιστωτών της επιχείρησης, δηλαδή, έναντι των τραπεζών, του Δημοσίου, των προμηθευτών κ.ά. Οι συνδικαλιστές αναγνωρίζουν ότι κατοχυρώνεται το μίνιμουμ των δικαιωμάτων κυρίως για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους αλλά εξανεμίζονται οι υπόλοιπες απαιτήσεις για καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων.
Τι προβλέπεται για τα οικογενειακά επιδόματα
Η νέα αρχιτεκτονική δομή στην παροχή των επιδομάτων προβλέπει ενιαίο επίδομα παιδιού το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το ύψος τους εισοδήματος με στόχο την στήριξη των οικογενειών με έως δύο παιδιά, αλλά και των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
Οι περισσότερες κατηγορίες θα βγουν κερδισμένες από την εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων. Περίπου 295.000 οικογένειες πρέπει να περιμένουν αύξηση του ποσού του επιδόματος. Ωστόσο περίπου 54.000 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων θα υποστούν μειώσεις έως και 32% των επιδομάτων που ελάμβαναν μέχρι σήμερα ενώ 12.000 οικογένειες κυρίως τρίτεκνων με εισοδήματα από 34.000 ευρώ χάνουν εντελώς το επίδομα.
Συγκεκριμένα κερδίζουν όλες οι οικογένειες με 1-2 παιδιά (δηλαδή οι 681.000 σε σύνολο 800.000 και πλέον δικαιούχων) ενώ ευνοείται και η πλειοψηφία των μονογονεικών οικογενειών.
Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων οικογενειών προσδιορίζονται τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος ως εξής:
α) έως 6.000 ευρώ
β) από 6.001 έως 10.000 ευρώ
γ) από 10.001 έως και 15.000 ευρώ.
Το ποσό του επιδόματος ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος προσδιορίζεται ως εξής:
Για την πρώτη κατηγορία:
• Εβδομήντα ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
• Επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
• Επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για τη δεύτερη κατηγορία:
• Σαράντα δύο ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
• Επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
• Επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την τρίτη κατηγορία:
• Είκοσι οκτώ ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.
• Επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.
• Επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται επίσης διάταξη που υποχρεώνει τον διευκρινίζει τον εργοδότη να καταβάλλει την προβλεπόμενη δαπάνη σε περίπτωση αποζημίωσης για εργατικό ατύχημα, εφόσον με δικαστική απόφαση διαπιστώνεται ότι το ατύχημα οφείλεται σε δικό του δόλο.
Με άλλη διάταξη ορίζεται η υποχρέωση των ΚΤΕΛ να καταχωρούν ηλεκτρονικά τις υπερωρίες προσωπικού αλλά και τον πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης.
Προβλέπεται επίσης έναρξη εντός του Φεβρουαρίου πιλοτικού προγράμματος για την αποτύπωση σε ηλεκτρονικό φάκελο του ποσοστού αναπηρίας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Το πρόγραμμα που θα τεθεί σε πανελλαδική εφαρμογή τον Ιούνιο έχει προκαλέσει την αντίδραση του αναπηρικού κινήματος.